Hae
Elämänmakuista matkaa

Neuvolassa

Mä kävin eilen neuvolassa (edelliskerta oli joulukuussa) ja oli kiva päästä pitkästä aikaa terveydenhoitajan vastaanotolle. Mulla on tämän raskauden kohdalla sama terveydenhoitaja, joka mulla oli keskimmäisen kohdalla. On paljon helpompaa kohdata tutut kasvot vastaanotolla kuin kertoa alusta lähtien tuntemattomalle mun tarina. Entisen asuinalueen aikana meillä oli lasten kohdalla joka kerta eri hoitaja ja mun huumori ei riittänyt enää siinä kohdin, kun multa kysyttiin keskimmäisen käynnillä ”Onkos hänellä sisaruksia?”… Siihen aikaa hoidin neuvolakäynnillä vain pakolliset mittaukset ja asiat enkä puhunut tai avanut asioita yhtään sen enempää mutta nyt tämän kolmannen kohdalla on ihana kun voi olla käynnillä oma, avoin itsensä.

Kuten pystyin eilisellä käynnillä olemaan. Kerroin suoraan väsymyksestäni ja avattiin jälleen tilannettani, jonka yhteissummana sain lähetteen eteenpäin, jotta pääsen juttelemaan asioistani täysin ulkopuolisen kanssa. Mulle tuli tästä tilaisuudesta todella hyvä mieli ja olen kiitollinen siitä millaisen tuen saan neuvolassa tämän odotuksen aikana. Musta jopa tuntuu, että yksin odottavana saan enemmän tukea ja ymmärrystä tilanteeseeni ja ajatuksiini. Tämähän ei mua tietenkään haittaa koska se on vain lasten edunmukaista, että äitinä saan paljon henkistä tukea sekä myöhemmin tulen saamaan myös arjen tukea, käytännön kautta kotiini.

Mutta takaisin eiliseen käyntiin ja vaikkapa mittoihin mitä mitä siellä otettiin. Musta on hauska leikkimielisesti vertailla kolmen raskauden mittoja, samoilla viikoilla. Näistä käy aika hyvin ilmi se, että kolmannen kohdalla mulle on esimerkiksi painoa tullut saman verran kuin kahdesta edellisestä odotuksesta yhteensä. Hyvin huomaa, että liikunta tottumukset ovat tämän raskauden kohdalla muuttuneet. Ja okei myönnän, että muutamilla viikon aikana syödyillä pullilla voi olla ehkä myös osuutta asiaan. Mutta mulle painonnousu henkilökohtaisesti on se ja sama, etenkin nyt tällä kierroksella. Esikoisen kohdalla olin ihan paineissa jokaisesta raskauskilosta mutta nyt kannan kiloni ja muotoni ylpeydellä sekä tunnen jopa olevani kuumempi näillä kiloilla kuin ennen raskauta, pikkuruisena.

Mittoja

Isoveli rv 22

Lähtopaino 64kg

Paino 69,3kg (+5.3)

sikiön paino 381g

sf-mitta 22cm

 

Pikkusisko rv 22

lähtöpaino 63kg

paino 71,3kg (+8,3)

sikiön paino 400g

sf-mitta 21cm

 

Pulla rv 22

lähtöpaino 62kg

paino 75,2kg (+13,2)

sikiö paino 344g

sf-mitta 23.5cm

 

SF-mitta myös huitelee reippaasti pluskäyrällä mutta sehän ei kerro kaikkea. Kuten huomaa, vatsassa kasvaa siro beibi mutta vatsa on muhkea! Tähän tottakai vaikuttaa kaikki., niin raskauksien lukumäärät, istukat kuin lapsiveden määrä. Joten mä en pelästy vaikka mitta huitelee omilla käyrillään koska jos vertaa esimerkiksi edellisiin, niin päälle kolmekiloisena syntynyt pikkusiskon kohdalla sf-mitalla ei ollut näillä viikoilla kuin parin sentin ero. Lisäksi jokainen raskaus kaikkinensa on yksilö ja se miten edellisen kohdalla olisi vaikka mitat yms olleet eivät luonnollisesti voi seuraavan raskauden kohdalla olla samanlaisia.

Mä sain tällä käynnillä lähetteen pelkopolille koska mun taustoilla on hyvä päästä juttelemaan erilaisista synnytystavoista. Tosin, sektio on yhä vahvasti esillä mutta siitä huolimatta synnytystavoista on hyvä päästä juttelemaan. Mulla on esikoinen syntynyt alakautta, 23 h kestäneen synnytyksen jälkeen ja keskimmäinen on myös syntynyt alakautta, 4h kestäneen synnytyksen jälkeen isänsä autoon. Joten syöksysynnytys sekä tämän raskauden rakenneultrassa tehdyn löydöksen vuoksi tehdään onneksi perusteelliset keskustelut ja suunnitelmat tulevan synnytyksen kohdalla.

Tällä neuvolakäynnillä sain odotetun raskaustodistuksen ja pääsin toimittamaan Kelaan hakemuksia niin mammarahoista, lapsilisästä kuin äitiysavustuksesta. Mä ajattelin ottaa äitiyspakkauksen sijaan rahan koska saan lähes kaiken mitä äitiyspakkauksessa on, niin siskoltani, joten tuumasimme ettei ole mitään järkeä ottaa pakkausta. Rahan saan investoitua vaikka turvakaukaloon tms tarpeelliseen isompaan hankintaa. Hankittavaa vielä on jonkinverran mutta onneksi tässä on aikaa! Ja onhan ne kaupat auki silloinkin kun vauva syntyy, joten ei tässä mikään paniikki ole hankintojen suhteen.

Seuraava neuvolakäynti onkin sitten kuukauden päästä. Sitä ennen on kontrollikäynti tuplaistukoista! Katsoin muuten tossa kalenteria, niin musta tuntuu, että tässä raskaudessa on käyntiä käynnin perään! Olen käynyt jo viidesti neuvolassa ja ultrassa viidesti, että semmoista. Ainakin tästä pienestä pidetään huolta koko kylän edestä ja se on tärkeintä.

Nyt voisin sulkea läppärin ja keittää kupposen kofeiinitonta kahvia. Ps. Sairaalakassiin pakkaan kaupallisen salmiakkia ja lavan batterya. Sen verran kovat himot on niitä kahta kiellettyä tuotetta kohtaan!?

 

Mitä kiellettyä sä himoitsit raskaana ollessa?

 

-Ida

 

Lue myös:

Äiti on vähän väsynyt.

 

Hyppää matkaan mukaan!