Hae
Elämänmakuista matkaa

Milloin vauva syntyy?

Milloin vauva syntyy? kysymys on ollut aika monen mielessä koko tämän vuoden. Kysymys josta läheiset saivat jo vastauksen ja jota sulateltuani pari päivää olen valmis jakamaan teillekin, jättäen kuitenkin päivän hetkeksi hautumaan.

Jo raskauden alkumetreillä asennoidun synnytykseen henkseleitä paukutellen ja sellaisella asenteella, että meneehän tämä kolmas siinä missä kaksi edellistä on mennyt. Juttelin jopa äitini ja ystäväni kanssa siitä, että miten hauskaa meillä kolmella tulisi olemaan synnytyssalissa. Ainut mitä jännitin oli se, että syntyykö vauva ennen vai jälkeen koululaisten kevätjuhlan. Onhan laskettuna-aikana 30.5. joten suurin ”murheeni” oli se, että pääsenkö kevätjuhlaan. En ole jättänyt yhtäkään juhlaa väliin, joten en tahtoisi jättää tätäkään. Muuten asennoidun synnytykseen melko heppoisin mielin. Rennon letkein ottein.

Kunnes tuli tammikuinen rakenneultra, jossa multa löydettiin kaksi istukkaa. Tiedossa oleva ”oikea” istukka sijaitsi takaseinässä, kuten kuuluukin. Mutta tämän lisäksi etuseinämästä löytyi ylimääräinen lisäistukka, jonka jälkeen raskaudesta tuli riskiraskaus. Tammikuisessa tutkimuksessa sain tietää, että raskautta tullaan seuraamaan aktiivisesti kuukauden välein ja olisi mahdollisuus sektioon mikäli kohdunsuun edessä tulisi myöhemmässäkin tutkimuksessa olemaan tukkeita. Seuraava tutkimus oli helmikuun puolessa välissä ja siellä löytyi myös virtauksia istukoineen, jotka olivat yhä kohdunsuun edessä.

Helmikuisen tutkimuksen jälkeen.

Tässä vaiheessa suunnitellun sektion vaihtoehto olisi hyvin todennäköistä. Muutaman viikon kuluttua käynnistä, mulla oli puhelu Naistenklinikan kanssa ja kävimme tilannetta kokonaisuudessaan läpi. Mahdollisia sektio päiviä, itse toimenpidettä ja kaikkea siihen liittyvään mutta myös alatiesynnytyksen mahdollisuutta. Tammikuisen tiedon jälkeen olin kerennyt jo puolitoista kuukautta asennoitua sektioon mutta se mikä asiassa turhautti oli se, etten ollut saanut asiasta 100% varmuutta. Perustuen siihen, että istukka virtauksineen voisi siirtyä kohdunsuun edestä pois.

Kaiken tämän keskellä tuntui siltä, että asia leijuu ilmoilla enkä pysty etenemään tai suunnittelemaan asioita eteenpäin koska moni asia riippuisi synnytys tavasta. Mulle oltiin kuitenkin sanottu, että maaliskuisessa kontrollikäynnissä lyödään lukkoon synnytystapa. Maanantaina koitti tämä kuuluisa päivä, jossa synnytystapa löytiin lukkoon. Jännitin maanantaita todella paljon koska tämä päivä tulisi määrittämään mun tulevan, kevään kulun ja oikeastaan kaiken.

Mitä kevät tuo tullessaan?

Naistenklinikalla pidetyn tutkimuksen jälkeen herttainen mutta vähäsanainen, ennenkaikkea ammattitaitoinen erikoislääkäri sanoi odotetut sanat ”Elektiivinen sektio on turvallisempi”. Tämän jälkeen mulle lyötiin päivä pöytään, sen enempää kysymättä mielipidettä päivästä. Tuli tyhjä olo. Olin asennoitunut sektioon, se ei tullut kaikkien tutkimuksien keskellä yllätyksenä mutta se, että asia on nyt lyöty lukkoon ja päivä päätetty tyhjensi mielen. Mieleni, joka purkautui bussimatkalla itkuna äitini ollessa linjan toisessa päässä.

Sektio on ihan kohta, ensi kuussa. Ensiksi beibistä piti tulla kesäkuinen, sitten hänestä tulikin toukokuinen, tämän jälkeen hänestä piti tulla vappuvauva mutta nyt hänestä tuleekin huhtikuinen. Hän tulee syntymään pienenä ja tarvitsemaan aluksi paljon hoitoa kasvamisen kypsyttelyyn. Mutta se, että hän tulee maailmaan useita viikkoja etukäteen, takaa turvallisuuden niin mulle kuin pienelle. Kaiken tämän keskellä mua jännittää todella paljon. Kaiken tämä keskellä to do – lista pitää tyhjentää sillä mulle on tärkeää, että tietyt asiat on hoidettuna ennen vauvan syntymää.

Jokainen raskaus on erilainen, ne sanoo mutta sen mä sanon etten missään vaiheessa ajatellut ääripäistä vaihtoehtoa. Mutta nyt mä vielä enemmän uskon siihen, että tämä vilperi on sitkeä sissi. Mulla on vahva luotto siihen, että tämä beibi syntyy pienestä koostaan huolimatta äärettömän vahvana jätkänä. Kaiken tämän keskellä mä olen kiitollinen siitä, että saan äitini ja ystäväni synnytys hulinaan mukaan. Toisen synnytykseen ja toisen lapsivuode ajaksi. (Nyt vaan toivoin, ettei koronan vuoksi rajoituksia kiristetä.).

Onneni tämän keskellä on tukiverkosto ja lähipiiri sekä se, että keskosille tehdään vapaaehtoistyönä keskospakkauksia.

Isoveli oli yli neljä kiloa, pikkuveli yrittää päästää edes puoleen väliin isoveljen painosta.

-Ida

 

Lue myös:

Rakenneultra.

Hyppää matkaan mukaan:

Instagramissa.