Hae
Elämänmakuista matkaa

Lasten kasvatus neuvot kautta aikojen.

Näin kolmannen lapsen kohdalla sitä osaa pitää jo sellaista suodatinta, jonka sisällä kaikenlaiset neuvot eivät mene toteutukseen. Lasten kasvatus neuvoja tuli aikoinaan niin paljon, etten meinannut perässä pysyä. Kymmenen vuotta sitten noudatin lähes jokaista neuvoa minkä kuulin. Voin sanoa, että se oli jokseekin stressaavaa olla kaksikymppinen esikoisen äiti, joka yritti tasapainoilla erilaisten neuvojen kanssa. Milloin lasta syötti liian kauan tai milloin sain kuulla kuinka pidän liian kauan lasta sylissä. Kokosin alle listan kaikista oudoimmista neuvoista, joita olen saanut kymmenen vuoden mittaisen äitiyden pestin aikana kuulla.

Älä katso vauvaa yöllä silmiin.

Silmiin ei saisi katsoa, jotta vauva hoksaisi, että nyt on yö. Tiedättekö mitä? Katsoin silmiin viime yönä ja annoin jopa pusun poskelle, hyvin nukahti takaisin. 😉 En oikein perusta tämmöiselle ajatukselle mutta ymmärrän, etten tietenkään täräytä yöllä valoja päälle yms mutta samanlaisella hellyydellä hoidan kuin päivälläkin.

Älä varsinkaan puhu sille yöllä.

Puhuminen vasta antaakin sellaisen kuvan vauvalle, että nyt on aika nousta eikä tarvitse nukkua. Perusteltiin tämä neuvo minulle.

Älä nukuta vauva syliin.

Tai muuten hän ei muualla suostu nukkumaan, kuulemani mukaan. No, esikoinen ei suostunut aina nukahtamaan itsekseen vaan nukutin syliin mutta sekin oli väärin koska kyllä vauvan tulisi nukahtaa yksin. Kolmas beibi puolestaan nukahtaa milloin kenenkin syliin, josta sitten pääsee hyvin sujuvasti nukkuma paikalleen. Nukkuva vauva on niiiiin ihana, että mielelläni istun välillä nukkuva vauva sylissä.

Älä nukuta vauvaa heiluviin vaunuihin.

Tähänkin pätee neuvo, että jos vauva nukahtaa heiluviin vaunuihin, niin hän ei muualle nukahda tiesivät viisaammat kertoa.

Kiinteät aloitetaan perunalla, jos aloitat makealla, ei lapsi opi kunnon ruokaan.

Peruna peruna ja vanha kunnon peruna se miehen tiellä pitää. Kaksi ensimmäistä lastani ovat aloittaneet kiinteiden maistelun kuten olen ohjeiksi saanut mutta kolmas aloittaa maalaisjärkisellä tavalla. Mieluiten vasta puolenvuoden täysimetyksen jälkeen, jos saan itse siihen vaikuttaa.

Iltaisin pitää valvottaa ja pitää hereillä, niin nukkuu yönsä. / Pidä vauvaa väkisin hereillä kaksi tuntia, niin nukkuu yönsä.

Jep. Kuulin tämän neuvon jopa kolmannen kohdalla, että vauvaa tulisi pitää iltaisin heräillä muutaman tunnin ajan, jotta varmasti nukkuisi yöllä. Voin myöntää, että esikoisen kohdalla noudatin myös tätä neuvoa. Mutta kerron teille, että meillä meni nukkumiset ihan pepuilleen koska harvasen viikko kokeilin milloin mitäkin keksin vain testata.

 

Vauvaa pitää herättää päivisin, jotta nukkuu yönsä. / Vauvan ei saa antaa nukkua päivisin liikaa.

Jotta vauva nukkuisi yönsä kokonaan tai vähintään vähäisillä herätyksillä. Jos vauva heräilee yöllä, niin syy on kuulemani mukaan ainakin siinä, että hän nukkuu päivisin liikaa. Kuulin kymmenen vuotta sitten usein sitä ettei vauvan kannata antaa nukkua liian pitkiä aikoja kerrallaan.. MÄ en ole oikeastaan ikinä herättänyt vauvaa tms lasta muuta kuin kouluaamuina taikka sovittiin neuvola käyntiin mutta en koskaan turhaan.

Antaa sen nyt vaan itkeä siellä. / Jokaiseen itkuun ei tule reagoida.

Kauan vauvan tulisi antaa itkeä yksin? Tämä on yksi neuvoista mitä e_n ymmärrä! Joo en aina pääse itkuun reagoimaan, jos istun pytyllä sillä hetkellä, kun äänivolyymi alkaa nousemaan MUTTA miksi tulisi sulkea korvat itkulta? En hoksaa tätä ajatusta. En ala katsomaan kellosta aika määritettä sille, kuinka kauan vauvan tulisi itkeä ennen kuin voin reagoida. Ei kiitos.

Loppusanat.

Apua olin kymmenvuotta sitten pulassa saadessani neuvoja, vaikka mistä suunnalta. Niissä ei ollut aina mitään tolkkua mutta noudatin kuitenkin koska esikoinen kohdalla ainakin olin aivan hukassa, miten vauvat toimisivat. Enkä kyennyt ajattelemaan omilla aivoilla saatikka maalaisjärjellä. Nyt kolmannen kohdalla uskalla luottaa itseeni ja siihen, että tiedän, mikä on meille ja vauvalleni paras tapa.

Totta kai sain myös sairaalassa vinkkejä mutta monella vinkillä oli perustelu ja niin hyvä perustelu näyttöineen, että otin neuvot vastaan. Viime kerrasta, kun on aikaa kolme vuotta ja sen jälkeen syntyi keskonen, joten neuvot ovat perustuneet keskosena kanssa oleviin suosituksiin. Huomaan myös kymmenen vuotta kokemus rikkaampana, että maalaisjärkisellä ajattelutavalla pääsee paljon pidemmälle. En ole kolmannen kohdalla lukenut yhtäkään opasta tai nettipalstaa. Raskaana ollessa tosin luin ja koin siitä suurta ahdistusta mutta se on oman postauksen paikka. Äitiys ja raskaus ovat sellaisia pestejä, joissa aina joku tekee mukamas paremmin, kun joku toinen ja tämä on ehkä ainut työpaikka ikinä missä olen saanut todella eriäviä mielipiteitä ja ohjeita. En todellakaan haluaisi enää olla esikoisen äiti kaiken sen paineen ja ohje ryöpyn keskellä. Kolmannen lapsen äitinä on ihan hyvä olla ellei jopa parempi koska kuten Jorvissa sanottiin ”Sulle on jo kolmas lapsi, joten mä uskon, että sä olet lapsesi parhain asiantuntija ja sulla on hyvä ote tohon hommaan”.

Niin se on, että jokainen äiti tietää itse parhaaksi sen mikä vauvalleen toimii mutta kokemuksesta sen tiedän, että sitä on myös helppo tarttua neuvoihin. Etenkin esikoisen kohdalla. Millaisia kasvatus vinkkejä SÄ olet saanut?

 

-Ida

 

Lue myös:

Viikkokatsaus – 50% p#&kaa.

Seuraa matkaamme:

Instagramissa.