Hae
Elämänmakuista matkaa

Kesälomalla ympärivuorokautisessa työpaikassa.

Enpä olisi vielä kesän alussa ajatellut, että hain kesäksi ympärivuorokautiseen työpaikkaan. Kesälomaa on kulunut jo kuukausi ja reipas parisen viikkoa päälle, ja mulla on sellainen olo, että olen ympärivuorokautisessa työpaikassa enkä lomalla. Lomailu lasten kanssa on kivaa ja tiivistä yhdessä oloa mutta lomailu lasten kanssa on myös samalla raskasta ja jatkuvaa valppaana olemista. Päivät alkavat silmien auetessa, toisinaan kukon pierun aikaan ja toisinaan vasta aamumyöhään eikä päivät lopu ollenkaan koska ympärivuorokautisessa työpaikassa tunnit jatkuvat yölläkin.

Tein joskus kolmivuorotyötä mutta silloin sen etu oli se, että työvuoro aina päättyi hetkeksi ennen kuin seuraava vuoro alkoi. Toista se on nyt tässä kesätyö paikassa, jossa työvuoro ei koskaan pääty vaan töitä tehdään seitsemänä päivänä viikossa, ympärivuorokauden, ilman lakisääteisiä lepotaukoja. Ennen kesäloman alkua ajattelin ottavani tänä kesänä iisisti, huolettomalla otteella mutta ei mennyt montaa päivää, kun huomasin olevani loman sijaan töissä.

Loman alussa

mulla oli toisenlainen näkemys tulevasta kesästä ja ajattelin ottavani mielellisesti rennosti, leväten paljon. Mutta nyt kun kesää on kulunut yli kuukausi, huomaan ettei olo kovin levännyt ole. Totta kai nautin kesästä ja siitä, että kesän viikot ovat erilaisia. Yhdellä viikolla mulla on kaikki kolme lasta ja toisella viikolla vain yksi lapsi. Erilaisia viikkoja kumpikin ja kumpikin viikko tuo mukanaan hyvin erilaista tekemistä. Toisella viikolla tehdään koululaisten näköisiä juttuja ja toisella viikolla teen omia juttuja. Koko kesän omat jutut ovat sisältäneet myös ristiäisiin liittyviä juttuja, ja niiden ohella olen tavannut ystäviäni, saaden siitä monesti sosiaalisen ähkyn.

Vaikka olen saanut joka toisen viikon olla yhdellä lapsella varustettuna, niin siitä huolimatta olen ympärivuorokautisessa työssä. Ehkä kevennetyllä työmäärällä mutta kuitenkin valppaana aamusta iltaan, läpi yön. Ilman lakisääteisiä taukoja. Ympärivuorokautisessa työssä verottaa eniten se, että on päiviä, jolloin tulee olla yhden naisen ohjelmatoimisto, jossa löytyy aina ohjelmanumero ehdotuksia. Sen lisäksi on oltava valmiina toimimaan tuomarina, poliisina, sairaanhoitajana, palomiehenä, myyjänä, lastenhoitajana, siivoojana ja kaikissa näissä on oltava päivystysvuorossa – aina valmiina tehtävään.

Toimiessani

yhden viikon 200% työpanoksella, toisen viikon kevennetty työaika on 100%. Kevennetty työviikko kun menee vaatimallaan panostuksella ja palautumisessa. Tosin, joskus mietin, että en omaa tarvittavia palautumisen työvälineitä sillä mielen käydessä kierroksilla palautuminen tuntuu hankalalta. Siinä missä nautin kesälomalla olevasta työstäni, kuormitun siitä todella. Hyvin ristiriitaista, eikö? Kuormittuessani on hyvin hankala päästää aktiivisesta meiningistä irti ja aloittaa kattoon räkiminen. Olen kuullut kuinka mun tulisi sitä tehdä lapsiluvu ollessa 1/3 koska astun aina askeleen edelle ja olen jo tulevassa.

Nykyinen, ympärivuorokautinen työni on rahallisesti alhainen palkkatyö sitten nuoruusvuosien makuunin työn, josta sain palkkaa tunnilta huikeat 5,34€. Silloin sain pientä tuntipalkkaa mutta työsuhde eduilla. Nyt puolestani saan hieman parempaa tuntipalkaa nykyisestä työstäni, jossa maksan siitä, että toimin yhden naisen ohjelmatoimistona. Reiluako?

En tiedä mutta toivon työmäärän keventyvän loppu kesää kohden. Kenties näin käy viimeistään siinä vaiheessa kun koululaiset palaavat koulunpenkille. Silloin voin harjoitella kattoon räkimistä ja rennosti olemista X tuntimääräisen ajan per päivä. Samalla kun kauhistelen kesän nopeaa kulumista ja edessä olevia, vähäisiä lomaviikkoja, odotan myös sitä, kuinka arki alkaisi.

Mietin, että jos haluaisin anoa yhden vapaapäivän, niin minne toimittaisin hakemuksen? Veikkaan kuitenkin, että hakemus hukkuisi postissa ennen määränpäähän saapumista.

-Ida

 

Lue myös:

Lapset mukaan vaikka kuuhun.

Seuraa meitä:

Instagramissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.