Hae
Elämänmakuista matkaa

Raskaana tulisi saada olla koskematon.

Mikä siinä on, että raskaana ollessasi et ole koskematon? Huomasin raskaana ollessani sen, että kroppani tuntui olevan arvosteluiden keskellä vapaata riistaa enkä todellakaan usko olevani ainut, joka tuntee näin. Mulla oli koko raskauden ajan sellainen olo, että jokaisella on oikeus kommentoida tilaani ääneen. Kosketella mahaani ja huomauttaa olomuodostani. Mihin häviää raskaana olevan koskemattomuus taikka ylipäätänsä ihmisten ajattelevaisuus nähdessään raskaana oleva? Eihän kukaan mene tavalliselle tallaajallekaan kommentoimaan hänen olomuotoaan. Tai oikeastaan onhan niitäkin ihmisiä mutta kuitenkin. Raskaana ollessa sitä on jotenkin vapaampaa riistaa ja jokaisen puheen aihe, niin tutun kuin tuntemattoman.

Mulle tuli raskaana ollessa kiloja noin kahdenkymmenen kilon verran ja kuulinko siitä usein? Todellakin! Milloin kuulin olevani iso, milloin puolestani pienempi/isompi kuin joko toinen raskaana oleva. Joskus olin jopa ollut ruoka aikaan kotona ja välillä sen sijaan syönyt liian vähän.

Sitten toinen ja ehkä niskakarvat nostattavin kokemus oli ne sadat kerrat, kun sain kuulla olevani TURVONNUT. Ihan oikeasti tyypit? Raskaana ollessasi sitä on itse hyvin kartalla siitä, millaisia muutoksia kropassa tapahtuu ja senkin huomaa, jos illalla sormus ei lähde sormesta taikka maha ottaa vastaan kenkiä pukiessa. Tämän jokainen raskaana oleva tiedostaa ilman muistutusta. Mä henkilökohtaisesti loukkaannuin useasti siitä, kun mun turvotusta päiviteltiin taikka siitä jos kuulen, että jonkun toisen turvotusta päivitellään. Ihan sama onko hän tuttu vai tuntematon kenen ulkomuodossa esiintyvä turvotus nostetaan esille, niin otan siitä luihin ja ytimiin saakka itseeni.

Muutenkin tässä

yhteiskunnassa on tapana arvostella ihmisiä ulkonäön perusteella mutta niin se ei saisi olla. Se on haukkumista! Ihan tosissaan. Se jos menet ja läväytät toiselle ihmiselle ”Ootpa sä iso.”, niin menet ja haukut häntä. Mulla oli raskaana ollessani itsetunto a i k a koetuksella enkä todellakaan tuntenut olevani kylän kaunein muidu, joten muiden kommentointi mun syömisestä taikka syömättömyydestä otti koville.

Nythän mä voin naureskella sille, kuinka vaapuin kuin pingviini taikka kuinka olin niin turvoksissa jaloista, että sukatkin sattuivat nilkkoihin. Mutta sillä hetkellä, kun olin raskaana, en todellakaan nauranut sille, jos ulkomuotoani kommentoitiin. Ulkomuotoni oli raskaana ollessani todella kovilla jo yksinään itselleni, joten oli rankkaa olla raskaana ja kokea koskemattomuuden särkymistä ulkopuolisilta.

Lisäksi en tykännyt yhtään siitä, jos mahaani koskettiin. Jokaisen vartalo on jokaisen ihan ikioma vartalo, jonka pitäisi saada olla koskematonta aluetta. Se, että on raskaana, ei tee vartalosta kaikkien saatavilla oloa. Jos toiseen koskee, tulisi aina kysyä lupa koskemiseen

S A A N K O   S I L I T T TÄ Ä   M A H A A S I ?

Raskaana ollessa ja ilmankin raskautta kroppa on NAISEN oma. Ei sun, mun eikä kenenkään muun kuin henkilön, joka kroppaa kantaa. Niinpä. Ei kosketa toiseen ilman lupaa mutta ei myöskään puututa toisen ulkoisen olomuodon muutoksiin. Sen sijaan, että kommentoisit raskaana olevan turvotusta, voisit sanoa

O L E T   K A U N I S.

-Ida

 

Lue myös:

Tarina kuvaus hetkestä.

Seuraa meitä:

Instagramissa.