Hae
Elämänmakuista matkaa

Vähäinen unenmäärä ja laaduttomat tunnit.

Tänään postausjonossa oli ihan toisenlainen postaus mutta kun istuin eilen päivällä läppärini äärelle, istuin siinä tunnin. En saanut fiilistä siihen postaukseen mitä olin suunnitellut kirjoittavani. Pyyhin tekstiä koko ajan pois ja aistin siinä sen, ettei tekstiä ole kirjoitettu tunteella ja aidolla fiiliksellä. Tämä voi olla vähän hassua mutta mulla pitää olla fiilis siihen postaukseen mitä teen. En halua viikkotolkulla jäsennellä tekstiä lukukelpoiseksi vaan istun alas ja kirjoitan siitä mikä sillä hetkellä herättää ajatuksia ja tunteita minussa. En tiedä heijastuuko tämä koskaan ruudun toiselle puolelle, mutta itselleni oikeanlainen fiilis teksteissä on tärkeää. Tämänhetkinen fiilikseni on viimeiset pari päivää olleet unenmäärä.

Herätessäni eilen aamulla noin viiden tunnin unien jälkeen, oivalsin jälleen sen minkä olen tiedostanut jo pidemmän ajan – unenmäärä on hyvin heikko eikä laadussakaan kehumista ole. Keskimääräinen unenmääräni on öisin noin viiden-kuudentunnin paikkeilla ja joskus viikonloppuisin repäisen ja nukun seitsemäntuntia. En usko, että unen tuntimäärässä olisi välttämättä parantamisen varaa, mikäli uni olisi laadultaan laadukasta.

Unen laatua

ei kuitenkaan nostata se, että herään öisin imettämään Maxia ja se on ihan sama, että heräänkö kerran vai kolme, niin unet katkeavat. Jolloin unenmääräni jakautuu useammasta pikku pätkästä sillä, olen todella huono nukahtamaan yöllä takaisin, levollisena. Herään sitten kerran tai kolme, niin haen hetken ajan unta ja huomaan olevani mahdollisen seuraavan imetyshetken tai aamuherätyksellä humalalta tuntuneessa tokkurassa.

Joten herätessäni eilen aamulla (sekä tänää aamuna?), jälleen vähien unien jälkeen kiukustuin omalle väsymykselleni ja saatoin näyttää sen ulospäin. Niinpä rupesin miettimään iltojani ja mitä ne pitävät sisällään. Illat ovat olleet aina aikaa, jolloin otan hetken itselleni. Tämä on yksi syy miksi en tykkää, jos lapset valvovat viikonloppuisin tai lomakausinakaan liian myöhään koska se tarkoittaa sitä, että menen vielä myöhempää nukkumaan. Tykkään iltaisin istua alas, kaikessa rauhassa ja ottaa aikaa itselleni. Monesti tai oikeastaan aina tämä ajan ottaminen tapahtuu jonkin elektronisen laitteen äärellä eli olen puhelimella, tietokoneella tai televisiolla – runsaimmillaan niin, että olen kahdellakin laitteella samaan aikaan. Saatan jopa iltaisin juoruta puhelimessa tai viestitellä ystävien/ystävän kanssa.

Elektronisten laitteiden

lisäksi syön illalla iltapalan myöhään ja ennen Suurin Muutos-valmennusta herkuttelin joka ilta. Saatoin syödä jopa puolikkaan paketillisen Ainon lakritsijäätelöä samalla kun katsoin jonkun jakson Ruudusta. Otettuani muutaman tunnin omaa aikaa, suoritan iltatoimeni ja menen sänkyyn, jossa olen vielä hetken puhelimella. Kunnes huomaan, että kello lähenee puolta yötä ja aamuinen herätys odottaa jo lähempänä kuin osasin taas odottaa.

Olen kahdenlainen ihminen, niin iltavirkku kuin aamuvirkku. Tykkään hengailla iltaisin myöhään ja herätä aamulla aikaisin mutta tämmöisenään tämä ei pitkälle kanna. Se, että olen yhdistelmänä aamu-, ja iltavirkku, nukun unenmääriltään vähä unisia öitä ja herätyksien ansiosta laaduttomasti, tuo joko ärtyneisyyttä tai kierroksilla käymistä. No, kumpikaan em. ei ole usein toivottu olotila.

Huonoista tavoista

ja laiskoista yrityksistä johtuen kyselin ihanilta Instagramin seuraajilta vinkkejä unenlaadun sekä unenmäärän parantamiseen ja sain hyviä vinkkejä. Sellaisia, joista jo ajatuksen tasolla tuli sellainen olo, että voisi ainakin kokeilla ennen nukkumaanmenoa.

  • Rauhoittaa illat.
  • Pitää huoli, että unet pysyvät säännöllisen mittaisena.
  • Muistaa syödä iltapala.
  • Lukea kirjaa ennen nukkumaanmenoa.
  • Kuunnella podcastia ennen nukkumaanmenoa.

Kun vinkkejä ajattelee maalaisjärjellä, niin onhan se nyt järkeenkäypää, että rauhallisista illoista sekä ärsykkeiden pois jättämisestä voi olla seurauksena hyvät yöunet. Syy miksi nyt olen alkanut toden teolla miettimään omaa nukkumistani, on yleinen väsymystilani sekä juuri alkanut valmennus, jonka aikana toivoisin saavani laadullisesti mutta ennen kaikkea määrällisesti uniani paremmaksi.

En tiedä mikä kokonaisvaltainen puhdistautumisvaihe on meneillään mutta on sellainen olo, että olen väsynyt ja raskasvointinen sekä huonojen energioiden äärellä, joten jo pidemmän aikaa on ollut ajatuksissa keskittyä kokonaisvaltaisesti omaa hyvinvointiin.

Unista kun puhutaan, niin haluan lopuksi sanoa sen, että Max on nukkunut toissapäivästä saakka hyvin huonosti ja ollut itkuinen. Mikään ei ole kelvannut ja lempi lelutkin ovat ottaneet kupoliin. Hänellä meni toissa päivänä unet kaikkinensa sekaisin ja on ollut siitä hetkestä saakka hieman hakemista. On tehnyt pahaa nähdä toisen käyvän ylikierroksilla ja olevan levoton. Luin kuitenkin aamulla siitä, että neljänkuukauden iässä saattaa olla hulinakautta menossa, jolloin unet voivat mennä katkonaiseksi ja itkua olla enemmän ilmoilla.

Vaihe, otin sen suhteen yhden askeleen taaksepäin sillä kohta se menee ohi.❤

-Ida

Lue myös:

Ympärillä oleva energia.

Seuraa meitä:

Instagramissa.