Hae
Elämänmakuista matkaa

Apina – tylsän hauska vauva!

Aamukahvia juodessani mietin jälleen sitä, että jos kaikki edelliset vauvat olisivat olleet samanlaisia kuin apina, vauvoja olisi varmasti kymmenen! Jo näin pienellä vauvalla havaitsen temperamentin eroja keskenään sekä erilaisia niin sanottuja käytännön eroja. Olen myös oivaltanut, että tylsä vauva voi olla myös hauska vauva ja vauvan kanssa voi oikeesti olla vuorovaikutuksellista keskustelua.

Kolme erilaista vauvaa ja vauva-arkea eläneenä, voin sanoa, että apina on vauvana hyvin lungi kaveri! Hän on jo ensihetkistä asti ollut unien suhteen paras vauva ikinä. Tämä tarkoittaa meidän perheemme osalta sitä, että apinalla on ollut aina, kyky rauhoittaa itse itsensä. Tämä vaatii oikeanlaisen vireystilan tunnistamisen sekä tukemisen itsensä rauhoittamiseen. Eli oikeassa tilassa, laskiessani hänet sänkyynsä tms. hän nukahtaa sinne ilman tukea. Toisinaan on totta kai hänelläkin päiviä, jolloin tarvitsee tukea nukahtamiseen. Ajatukseni läpi Maxin iän on ollut se, että en nukuttamalla nukuta vauvaa, sillä edellisillä kierroksilla olen niin tehnyt enkä ole osannut tulkita vauvan omia viestejä. Apina nukahtaa, kun vireystila on sen mukainen ja joskus tämä tapahtuu puolen tunnin kuluessa edellisestä herätyksestä, toisinaan parin tunnin päästä. Silloin kun hän olisi valmis unille jo puolen tunnin seurustelun jälkeen, on hän joko saanut todella aktiivista toimintaa puolessa tunnissa tai sitten havahtunut kuitenkin kesken unien.

hurjat tuntimäärät!

Vuorokaudessa apinalle kertyy hyvin erilaisia tuntimääriä. Siinä missä yhtenä yönä voi nukkua 16h, toisena yönä saattaa nukkua 12h. Keskimäärin veikkaan, että vuorokaudessa unta tulee noin 18h ja tämä pilkkoutuu ihan päivä kohtaisesti pitkin päivää. Toisinaan tunnin sykleissä, joskus pidemmissä pätkissä. Pyrin kotona ollessani takaamaan apinalle yöunille käydessä rutiinit eli pesu, kirjan luku sekä tilan rauhoittamisen, tämä on kokemukseni mukaan tukenut häntä parhainten nukkumaan menoon. Välillä Max nukahtaa yöunille ennen näitä rituaaleja mutta silloin hän on nukahtanut sinne jo viideltä iltapäivällä. Nukahtaessaan syvään uneen, hän nukkuu, vaikka vieressä räjähtäisi pommi! Josta olen todella kiitollinen sillä, itse olen nukkujana hieman herkempi erilaisille valoille, äänille ja nukkumapaikalle. Herään pienessäkin kesävalossa enkä meinaa saada unta muualla kuin kotona.

hän osaa jo paljon!

Vauvan kehitystä seurataan noin 2kk tason mukaisesti eli korjatun iän mukaisesti. Korjattu ikä lasketaan lasketusta ajasta ja kalenteri-ikä syntymäpäivästä. Joten hän tasapainoilee taidoillaan kahden eri iän välillä ja se on hänen ominaisuutensa. Mutta mitä apina osaa jo? Vaikka mitä! Hän hymyilee paljon, luo kontaktia ihmisiin katsellaan ja seuraa katseellaan, jos joku poistuu näköpiiristä. Hän vie nyrkkiään suuhun ja on löytänyt käden, jota ihailla. Hän hamuilee käsillään leikkimaton leluja ja tarttuu paidan kaula-aukkoon syödessään. Hän pitää tiukasti sormista kiinni ja huitoo käsillään menemään lukiessamme kirjaa.

Apina jokeltelee paljon ja saakin keskusteluissa aina puheenvuoron, jonka jälkeen odottaa innoissaan, silmät suurina vastausta. Ääneen nauretaan paljon mutta ei koskaan silloin kun otan puhelimen kuvatakseni tämän taidokkaan näytteen.

Apina tunnistaa ääniä ja kasvoja, eikä ole vielä osoittanut vierastamisen merkkejä, vaikka tutun ihmisen tapaamisesta olisi kulunut pidempikin aika. Puhuessani puhelimessa äitini kanssa, puhelimen ollessa kaiuttimella, Max hakee äänenlähdettä katseellaan pitkin huoneesta.

Hän kannattelee masulleen ollessaan hienosti päätään, kuitenkaan sen enempää vielä osoittaen merkkejä mihinkään muuhun toimintaan. Hetken masulleen olo on hänen mielestään tarpeeksi mukavaa mutta jos sylissä saa olla masulleen, niin siitä tapitettaisi, vaikka tunteroinen!

Tylsän hauska vauva!

Asia mitä en ole koskaan kokenut vauva-arjessa tai osannut pitää sillä tavalla tärkeänä, on se, että vauvat voi olla tylsää seuraa sekä hauskaa seuraa. Totta kai he voi olla kaikkea siltä väliltä mutta pidän apinaa niin tylsänä kuin hauskana seurana. Hänellä on omanlaisia eleitä ja piirteitä mille naureskellaan kotona ja mitkä läheiset ovat oppineet tunnistamaan. Hän on todella hauskaa seuraa omine eleineen ja piirteineen mutta välillä myös tylsää seuraa silloin kun hän on vaan. Sekin on upea taito, että hän pystyy olemaan vain. Katsella leluja leikkimatolla ilman, että pitää olla yhdenmiehen sirkus viihdyttämässä. Mutta silloin kun hän toivoo seuraa, hänen kanssaan on todella hauskaa! En varmaan koskaan ole näin paljoa innostunut vauvan kanssa juttelusta taikka loruttelusta, hänen varpaistaan tai eleistään mitä olen nyt innostunut.

Täysimetyksellä jatketaan.

Eilen sain äärettömän arvokasta keskustelua ja tukea Instagramin puolella kiinteiden aloituksesta. Tavoitteeni olisi pystyä täysimettämään Maxia puolenvuoden ikään saakka, ellei matkanvarrella tule terveydellisiä perusteita aloittaa kiinteiden maistelu jo aikaisemmin. Muussa tapauksessa jatkamme täysimetyksen taivalta vielä kahden kuukauden verran. Hän kasvaa hienosti rintamaidolla ja se on hänen kasvunsa lisäksi henkilökohtaisesti tärkeä juttu, itselleni. Se ote millä apinalla esimerkiksi rokotuksen saannin jälkeen tarraa kiinni ja oikein käpertyy kiinni, on korvaamaton tunne. Tämä on yksi niistä lukuisista sydämen asioita, miksi haluan pitää kiinni täysimetyksen jatkuvuudesta.

Vauvakuplassa on hyvä olla.

Toivon ettei tämä vauvakupla koskaan puhkea ja tämä hyvän olon tunne jatkuu aina koska tämä vauvakupla kaikkinensa, on sellainen kokemus minkä toivoin saavani mutta mitä en osannut ääneen toivoa. Tässä kolmannessa vauvakuplassa en stressaa, murehdi tai ota kipinää, jos päivät menevät erikaavalla. On sellainen kokonaisvaltaisen luottavainen olo vauva-arjen sujuvuuteen sekä siihen, että Maxilla on kaikki paremmin kuin hyvin. Hän on onnellisen oloinen ja rakastettu, ja tämä näkyy hänen olemuksessaan. Siinä miten hän osaa etsiä joukosta ne hänelle tutut kasvot, väläyttäen ensiksi sinne suuntaan hymyä ennen kuin väläyttää sen joukossa vieraimmalle.

Loppusilaus, mitat!

5815g (2520)

61cm (46)

Mitä voisin sanoa kymmenenvuotta nuoremmalle minälle? Ei se vauva-arki ole niin vakavaa.?

-Ida

 

Lue myös:

Tapaus apinanpoikanen.

Seuraa meitä:

Instagramissa.