Hae
Elämänmakuista matkaa

Yksinhuoltajan tuet.

Elämäntilanteen heittäessä nurinkurin, sitä ei välttämättä ole resursseja miettiä, että mihin on oikeutettu ja millä saisi pidettyä talouden kasassa sekä mistä voisi saada arkeen apua. Mulla ainakin on joskus ollut sellainen vaihe missä olisi tarvinnut enemmän jeesiä taloudenhallinnan suhteen, neuvoja siitä millaiset ovat voisi olla mahdollisia. Niinpä mulle tuli mieleen kirjoittaa postaus siitä, että millaiset ovat yksinhuoltajan tuet niin taloudellisesti kuin käytännössä.

yksinhuoltajan Sosiaaliset etuudet.

(Euromääräinen tuki on yksilöllistä mm. asumistuessa sekä elatusmaksuissa, joten siksi en yhtä oikeaa summaa tässä mainitse.).

Lapsilisä.

Lapsilisä on sellainen sosiaalinen etuus, jossa korotettusumma on sama jokaisella yksinhuoltajalla. Summa on itseasiassa sama myös perheissä, joissa on yhteishuoltajuus mutta toinen vanhempi on lähivanhempi ja toinen etävanhempi. Lapsilisän suuruus kasvaa lapsiluvun mukaan mutta kerron lapsilisän suuruuden yhdestä lapsesta, mutta yksinhuoltaja korotuksen suuruus ei kasva lapsiluvun mukaan.

Ensimmäisestä lapsesta lapsilisä on kuukaudessa 94,88€/kk ja tähän ynnätään yksinhuoltaja korotus, joka maksetaan niin yksinhuoltajalle kuten yhteishuoltajuuden lähivanhemmalle. (Lähivanhempi on vanhempi, jonka luona lapsi on kirjoilla.). Summa, joka ynnätään, on 63,30€/kk. Yhteensä lapsilisää tulee ensimmäisestä lapsesta 158,18€ (sis. yksinhuoltaja korotuksen).

Yhteensä kuukaudessa saan lapsilisää lapsista 523,41€. Summa nyt ei sinänsä ole salaisuus koska sen pystyy halutessaan selvittämään Kelan sivuilta.

Asumistuki.

Asumistuki voi tuntua monimutkaiselta aluksi sillä tähän tukimuotoon vaikuttaa moni asia. Asumistuen summaan vaikuttaa mm:

Tulojen yhteen laskettu summa.

Samassa taloudessa kirjoilla asuvien aikuisten ja lasten lukumäärä.

Asunnon vuokran tai vastikkeen suuruus sekä asuinkunta.

Mahdollinen alivuokralainen.

Vesi-, ja sähkön suuruus.

Asumistuessa on kattoraja, joka esimerkiksi meidän perheellämme on kuukaudessa 1197€. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli vuokrakustannuksemme ylittyisi tuon summan, niin ylimenevää summaa ei lasketa todellisten asumismenojen mukaan vaan enimmäisasumismenojen mukaan. Joka on juuri tuo 1197€. Muistaakseni oli myös niin, että Kela maksaa asumistukea maksimissaan 80% vuokransuuruudesta eli ei kokovuokraa koska myös asumistukea hakeva maksaa x määräisen summan.

Asumistukea saan mutta maksan myös osan vuokrasta itse.

Toimeentulotuki.

Perustoimeentulo tuki on sosiaalinen etuus, joka on viime kädessä oleva etuus, jota voi saada, mikäli omat tulot tai varallisuus ei riitä kattamaan välttämättömiä menoja. Tämä on mielestäni ja kokemuksesta vaikein haettava sosiaalietuus. Tämän hakuprosessin aikana tulee toimittaa monta selkeää liitettä ja joskus jopa lisäselvityksiä, mikäli liitteissäsi käy ilmi, että olet saanut esimerkiksi kertaluontoisia, suurehkoja rahasummia tilille. Toimeentulotukea hakiessa kannattaa tehdä hakemus rauhassa ja toimittaa heti hakemukseen vaadittavat liitteet, kattavasti.

Elatusapu ja elatustuki.

Elatustuki on tukimuoto, jonka maksaa Kela.

Elatusapu puolestaan on elatusvelvollisen maksettava tuki.

Kummankin em. maksettavuus suuruksineen määräytyy esimerkiksi elatusvelvollisen eli etävanhemman tulojen mukaan, joten elatusavussa ei ole olemassa yhtä oikeaa könttäsummaa.

Moni yksinhuoltaja saattaa miettiä, että kuuluuko hänelle tämä tuki, mikäli isä ei ole kuvioissa mukana. Kyllä kuuluu. Niin kauan kuin isyyttä ei ole vahvistettu, niin Kela maksaa summan 167,35€ kuukaudessa. Isyydenvahvistuksen jälkeen elatusmaksun suuruus vahvistetaan lastenvalvojalla mutta minimisumma kuukaudessa mitä yhdestä lapsesta saa elatustukea on em. summa. Tietyissä tapauksissa voidaan vahvistaa, että elatusvelvollisella ei riitä varallisuus elatusavun maksuun, tällöin Kela maksaa minimi maksun eli elatustuen.

Esimerkiksi.

Maxista saan toistaiseksi Kelan maksamaan elatustukea, joka on summaltaan 167,35€.

Käytännön tuki sekä henkinen tuki.

Yllätyin siitä, että miten paljon niin sanottua käytännön tukea voi saada taloudellisen tuen rinnalla. Erilaisia tukimuotoja tälläkin saralla on monia. Listaan alle muutaman, omakohtaisen kokemuksen sekä sellaisia tukimuotoja mistä olen kuullut, mutta mitä en ole itse testannut.

Koulukuraattori – hirveen hyvä palvelu ero perheissä, mikäli on koululaisia. Soitin viime syksynä rohkeasti kouluun ja kerroin perhetilanteen muutoksesta koska pidän koulun ja kodin yhteistyötä ensiarvoisen tärkeänä.

Neuvola – tämäkin on oiva paikka saada henkistä tukea arkeen mutta myös perheneuvolan kautta esimerkiksi eväitä vanhemmuuteen ja siinä jaksamiseen tms.

Neuvolapsykologi – eron jälkeen tunteen myllertää ja jos siihen ynnätään vielä raskaus, niin siinähän sitä ollaan sellaisessa pyörityksessä että, joten suosittelen lämpimästä käymään neuvolapsykologilla.

MLL Perhekummi – Vapaaehtoiseen toimitaan perustuva palvelu, jota voit hakea perheellesi. Tämän tukimuodon idea omalla kohdallani on se, että Perhekummi tulee meille ja meidän kanssamme touhuamaan joka toinen viikko noin kolmen tunnin verran. Meidän perheellemme hän on suuri henkinen tuki arjen sankarille eli minulle.

Lapsiperheiden kotipalvelu – Tätäkin palvelua kokeilin ja siinä olisi ollut pointtina se, että työntekijä olisi tullut kahdesti viikossa kotiimme noin kahden tunnin verran. Hän kävi meillä kaksi kertaa mutta meillä ei vaan klikannut, joten lopetin palvelun siihen. En kokenut, että olisi saanut arkeeni sellaista tukea mitä olisin ehkä halunnut.

Lastensuojelu – toiselle punainen vaate, toiselle puolestaan ei. Jos mikään em. tukimuodoista ei esimerkiksi palvele tai toimi, niin lastensuojelusta voi saada perheelle apua.

Tukiverkosto.

Oma kohtainen kokemus on se, että kukaan läheinen tai läheisestä kauempana oleva ei voi tietää mitä kuuluu ellei sitä uskalla kertoa. Itselleni se, että lähipiiri tietää asioiden oikeanlaidan sekä sen, että miten meillä menee, on tärkeää. Ei tarvitse selitellä mikä kiukuttelen tai ei tarvitse selitellä miksi en jaksa välttämättä kahvitella joka päivä. Tukiverkosto on joskus jopa suuri voimavara eikä se todellakaan tarkoita sitä, että tukiverkostoa pitää olla useita kymmeniä. Muutamakin riittää. Kunhan lähellä on joku kenelle voi esimerkiksi puhua tai jonka voi pyytää vaikka kotiin seuraksi.

Mikäli ei ole arjessa tukiverkostoa fyysisesti niin sitä voi saada henkisesti esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Sosiaalisen median voima näissä hetkissä on todella tärkeää ja mm. facebookissa on ryhmiä samassa tilanteessa oleville. (Saat laittaa viestiä esim instan kautta kysytäksesi lisää.). Kukaan muu kuin samassa tilanteessa oleva ei voi ymmärtää mitä koet, se on vaan sellainen hassun hauska totuus.

****

Voi olla, että joku tärkeä asia unohtui mutta tässä olisi ainakin ensi hätään sellaisia keinoja joihin yksinhuoltajalla on oikeus tai joihin yksinhuoltajalla on mahdollisuus hakea. Toivottavasti tästä oli jollekin apua ja tosissaan vastaanotan mieluusti Instagramin kautta viestejä jos haluat kysyä jotain yksinhuoltajan tukiin liittyen.

-Ida

 

Lue myös:

Raskaana oleminen ilman miestä.

Seuraa meitä:

Instagramissa.

2 kommenttia

  1. eilak. kirjoitti:

    Jaha tuttuni on yh isä pari muksua länsilapissa en ny kehtaa sano ku on aika pieni paikka,olen sivusta jo muutaman vuoden kattonu ku huoltaja on kelan päivärahalla ja tietääkseni saa as,el.ll.tuet mutta ei toimeentulotukea ja eikä hae koska kertoi kuinka nöyryyttävää on ollut hakea toimeentulotukea ja vaikeaa kelan virkailijoiden erilaisten opastusten vuoksi ja ei niin mukasta käytöksestä kelalta,epäilen että isänä taitaa jättää ruokailuja väliin et selviää laskuista mutta lapsilletietysti. eikä aio hakea, lapset hoitaa erinomaisesti mutta itseään ei ollenkaan(ei vaatteita eikä mitään muutakaan itselleen.)kaikki suo lapsille mitä voi. joulu kuulemma pelastu kun oli saanut yhden lahjakortin ruokiin.Kertoi että koskaan kukaan ei oo kysynyt häneltä kuinka jaksat mutta tietää yh äitejä joita kyllä passataan aivan liikaa. Isä ei juo ei polta on vain kotona ja huolehtii lapsista on myös kertonut kuinka joutuu taisteleen jatkuvasti ku on yh-isä joka asiasta vaikka asia ei yh:n piiriin kuulukkaan.Nii että halusin kertoa näin ulkopuolisena että olen ihan ihmeissäni kuinka yh isiä kohdellaan,vieläkö on tuo vanhan ajan ajattelu että vain äiti on oikea hoitaan lapsiaan??Kyllähän se on niin että isä on yhtähyvä ja jossai tapauksissa parempi kasvattaja ku äiti.
    kuinkahan paljon suomessa on näitä tapauksia miten yh isiä kohdellaa?? Olis mukava tietää.

    • Ida kirjoitti:

      Kiitos kommentistasi!? Pahoittelut, että olin unohtanut vastata tähän. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan? Tosi surullisen kuuloinen tarina tutullasi. Toivottavasti hän saisi rohkeuden hakea toimeentulotukea, se on kuitenkin hänen ja lasten oikeus. Sen hakeminen voi tuntua työläältä mutta ehdottomasti kannattaa ottaa jokaiselle kuuluva tuki vastaan. Ehdottomasti on olemassa isejä, jotka ovat hyviä isejä ja myös heidän tulisi saada heille kuuluva apu, ja tuki. Kaikkea hyvää tutullesi ja hänen lapsille❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.