Hae
Elämänmakuista matkaa

Mitä romantiikka on?

Selittelin taas aluksi ennen kuin hyppään asian ytimeen. Romantiikka ei ole kaikille samaa ja siihen mitä romantiikka toiselle on ja mitä se toiselle merkitsee, ei ole oikeaa vastaus. Jokaiselle meistä romantiikka on erilaisia asioita ja tekoja, sanattomia ja sanallisia. Se mitä romantiikka on minulle, voi olla sinulle siellä toisenlaista. Mutta se mitä olen oppinut vuosien aikana, on se, että olen tinkinyt tästä toiveesta ja merkityksestä. Tyytynyt. Enkä sano, etteikö joskus voisi tyytyä mutta tämä on kuitenkin monen mutkan jälkeen sellainen asia missä en enää tyydy. Mitä romantiikka on, minulle ja mitä se merkitsee, minulle? No ihan kaikkea aineettomasta aineelliseen, sanoja ja tekoja, lahjoja sekä yllätyksenä tehtyä ruokaa. Romatiikkaa on lähes kaikki mikä tuntuu tekijästä hyvältä ja mikä ilahduttaa toista osapuolta. Se voi olla kahden keskisiä ulkomaanmatkoja, elokuvamaista ilotulitusta tai sitten arkista aherrusta, pihan haravointia ja lautapelin pelaamista. Vain taivas on rajana siitä, mitä romantiikka voisi olla.

Romantiikka on itselleni sanoja, tekoja, aineetonta ja materialistista.

Romantiikassa minulle merkitsee se, miten toiselle puhutaan ja miten toisesta puhutaan. Romantiikka voi olla se, että kehuu puolisoa ja katsoo puolisoaan pilkkeellä silmäkulmassa. Se ei tarvitse kauniita kyyhkysen tuomia kirjeitä taikka parvekkeen alla laulamista kitara kädessä (tai miksipä ei? 😉 vaan monesti riittää, että kehutaan toista ja puhutaan toisesta hänen selkänsä takana kauniisti. Ei riitä, että jouluisin sanoo toisen olevan kaunis taikka viimeisen päälle laittautuneena toinen on kuuma. Romantiikan sanat rakentuvat uskottavammin arjessa ja sen ytimessä. Itselleni se, millaisena toinen näkee luonnollisimmillaan, on tärkeämpää kuin se millaisena toinen näkee jouluisin, tonttulakki päässä.

Totta kai, sanallinen viestintä on tärkeää hetkessä kuin hetkessä mutta aitous pitää olla siinä mukana. En halua kalastella kehuja kumppaniltani vaan toivon, että ne tulevat pyytämättä. Aidosti.

Kuvituskuvat täältä hakusalla: romantic

Romantiikka on myös sanoista tekoihin.

Ei yksinään riitä, että kehutaan sanallisesti, vaan se tulee myös näyttää käytännössä. Jos sanotaan, olet kaunis, mutta ei halata, tuleeko siitä kaunis olo? Siinä on sanat ja teot ristissä toisistaan, eikä itselleni tule hyvä fiilis siitä, jos ohimennen huikataan jotain kaunista mutta teot vievät toiseen suuntaan. Monesti ne teot osoittavat totuuden, ei tietenkään aina ja on niitä ääripäitä, joissa ei muisteta sanoilla kertoa, mutta teoilla kertominen tulee luonnostaan. Aina, ei todellakaan tarkoita sitä, että romantiikka tekoineen tulisi johtaa seksiin (sitä en edes avaa tässä kohtaa enempää) vaan romantiikkaa voi olla ohimenevät kosketukset, halaukset, kädestä pitäminen jne. Jokainen hyvältä tuntuva, fyysinen kosketus. Vaikka sitten lumessa painiminen tai vaikka kuulumisten kuuntelu!

Haluan hukkua tekoihin ja lahjoihin.

Romantiikan tärkeys korostuu itselleni myös juhlapäivinä ja merkkipäivinä. Rakastan yllättää esimerkiksi lapset ja kumppanini pääsiäisenä taikka nimipäivänä mutta myös tavallisena arkipäivänä. Tietenkään en heitä yllätä lempi suklaalla jokaisena päivänä mutta joskus yllätän. Kuitenkin vuodesta toiseen olen huomannut tyytyväni itse merkkipäivinä ja arjessa siihen yllätyksettömään elämään koska toinen osapuoli ei välttämättä pidä tärkeänä sitä, että onko nimppareilla joku pieni ele tai teko yllättämässä. Tässä asiassa mielestäni tulisi pitää mielessä, että vaikka itselleen olisi aivan sama muistaako, että toinen tykkää muumimukeista mutta sille vastaanottavalle puolelle voi olla asialla suurikin merkitys.

Toivon ja haluan joskus olla sellaisessa parisuhteessa, jossa hukun lahjoihin ja tekoihin. En päivittäin mutta ainakin joskus. ? Teot voivat olla niin arjen keskellä tapahtuvia pieniä tekoja kuin suuria yllätyksen täyteisiä juhlapäiviä.

Romatiikkassa kumpikin antaa ja saa.

Niin se vaan menee, että romantiikassa kumpikin antaa ja saa. Romatiikka ei toimi vain yhteen suuntaan. Kummankin osapuolen tulee romatiikassa pitää toinen mielessä. On se sitten sanoja tai Pariisin matkoja, niin romantiikka vaatii kummankin panostuksen ja joskus jopa työtäkin asian eteen. Aina ei välttämättä huvita tai kiinnosta mutta sitä se elämä on, kompromisseja ja oman mukavuusalueen ulkopuolella käymistä. Itselleni romantiikka on koko tämän postauksen kaikkia asioita (ja paljon enemmän!) ja niistä en enää aio tulevaisuudessa tinkiä. Vaativaako, ehkä.

 

-Ida a.k.a parisuhde tohtori ?

 

Lue myös:

Neljätoista päivää muutosta takana.

Seuraa meitä:

Instagramissa.