Hae
Elämänmakuista matkaa

Myrkylliset sovellukset.

(En ole alan asiantuntija enkä taivu liputtamaan sen puolesta, että sovellukset olisivat lapsille ja nuorille hyväksi vaikka miten perustelisit kuinka medialukutaidon avulla sovelluksista tulee turvallinen.).

Jos jotain olen tässä äitiydessä oppinut niin sen, että maailmassa sovellukset voivat olla myrkyllisiä. En tiedä minne kaninkoloon tulisi muuttaa, jotta lapseni saisivat kasvaa sellaisen hattaran vaaleanpunaisessa maailmassa, jossa kaikki on ihanaa ja kaunista. Vielä en ole tähän ikään mennessä sellaista kaninkoloa löytänyt ja pahoin pelkää, etten sellaista tule löytämään. Mikä on todella harmillista sillä, jos saisin valita, niin kasvattaisin lapseni hattaraisessa maailmassa missä kaikki on ihanaa ja kaunista. Tai vähintäänkin kelaisin aikaa omaan lapsuuteen, jolloin maailma ei ollut näin myrkyllinen paikka kasvaa. Ennen vanhaa moni asia oli paremmin ja yksi iso tekijä on teknologiattomuus. Se loisti vanhoina hyvinä aikoina, jolloin kädessä oli Nokian 3310, jolla pelattiin matopeliä ja kilpailtiin siitä, kenen mato kasvoi pisimmäksi. Nykyään puolestaan kilpaillaan kaikesta ulkonäöstä vaatteisiin ja puhelimen mallista repun merkkiin. Ja siitä sovelluksien lukumääriin mutta ennen kaikkea hittisovelluksen omistamisesta.

Likee, TikTok, youtube – mitä näitä nyt on?

Nykymaailmassa kaiken tämän kilpavarustelun sallii osittain me vanhemmat mutta myös suurimmaksi osaksi sosiaalinen media, että erilaiset sovellukset kuten Likee, Tiktok, youtube jne. Ei riitä, että olisi Facebook kuten minun nuoruudessani oli, vaan joka puhelimella tulisi olla ladattuna em. sovellukset, jotta kuulut jengiin. Yleisin kysymys mitä lapset kysyvät toisiltaan koskee puhelimessa olevia sovelluksia ja jos vastaat ettei sellaista ole, joudut kuulemaan kyselyitä siitä, että miksei ole. Em. sovellukset ei mielestäni kuulu lasten silmille juuri niiden myrkyllisyyden vuoksi.

On helppo sanoa, että mediakasvatus on tärkeää ja hyvän mediakasvatuksen saatua, lapsi tietää rajansa erilaisten sovelluksien äärellä. Näin kahden alakoululaisen äitinä ja lukuisten vertaistuellisten keskusteluiden jälkeen voin kertoa sellaisen nippeli tiedon – joukossa tyhmyys tiivistyy. Omalle Pirkolle voi kertoa kotona yhteiset pelisäännöt mutta entäpä jos Pirkko menee Tertulle ja Terttu saa katsoa Pirkolta kiellettyjä sovelluksia. Ei se Pirkko kotia ala leikkimään, vaan hän on hetken päästä huomaamattaan Tertun kanssa sovellusten syövereissä.

Miksi minä nostan sovellusten myrkyllisyyden esille?

Koska olen aivan kypsä siihen, että jälkikasvumme suosimissa sovelluksissa myrkytetään lasten ja nuorten ajatukset sen suhteen millainen tulisi olla. En väitä, että esimerkiksi TikTokin kaikki videot pitäisi sisällään lapselle sopimatonta materiaalia tai materiaalia, joka ruokkii lapsen näkemystä maailman kuvasta. On siellä varmasti hauskojakin videoita eikä se täysin läpimätä ole. Ei tietenkään mutta ei TikTokin ikäraja huvikseen ole K 13 ellei siihen olisi perusteluita. Jokaisessa nykyajan sovelluksessa on ujutettuna piilomainontaa lapselle siitä, että millainen tulisi ulkoisen muodon olla tai jopa ollaksesi cool, tulee sinun tukehduttaa itsesi.

Suurimmassa osassa videoita mitä lapset katsovat on siloteltuja ihmisiä, hoikkia, tietynlaisiin vaatteisiin pukeutuvia ja tietyntyyppisiä laulun sanomaa laulavia ihmisiä, joita lapset alkavat ihannoimaan. Lapsen mieli ei pysty käsittelemään sitä, että se ei ole todellisuutta. Huomaan myös, että epäsopivan materiaalin näkeminen luo aggressiivista mieltä koska eihän pienen lapsen ajatusmaailma pysty suodattamaan näkemäänsä. Kun sovelluksia, joiden ikäraja on yli oman iän, käyttää jatkuvasti niin mitä voisi kuvitella sen tekevän lapsen ja nuoren mielelle?

Selitän asiaa lapsilleni näin. Sopimaton materiaali tuo aivoihin huonoja ajatuksia ja ne huonot ajatukset alkavat syömään hyviä ajatuksia.

ääripäästä painajaisiin.

Ääripää tapauksessa sovelluksen käyttäjä kuolee – kuten Oklahomassa Yhdysvalloissa, oli käynyt. Lievemmissä tapauksissa hänen itsetuntonsa sortuu koska hän ei näe realistista kuvaa vaan epätodellista. Eikä tapaukset rajoitu vain kahden tyyppisiin vaan videoihin ujutetut viestit, mainonta ja jopa pelottavat jutut saavat aikaan painajaisia. Kovin moni lapsi ei välttämättä uskalla edes puhua näkemästään, jolloin se jää mielensyövereihin ja siitä muodostuu hiljalleen totuus. Lapsen pienessä maailmassa.

Jos voisin, asettaisin sovellusten ikärajaksi K18 ja pitäisin puhuttelun jokaiselle vanhemmalle, joka sallii lapselleen niin Tik Tokin kuin Likeen sekä muut niihin rinnastettavat sovellukset. Kyllä, nostan syyttävän sormen vanhempien suuntaan koska loppujen lopuksi – lapset ja nuoret eivät pyörisi heille sopimattomien sisältöjen parissa, ellei yhteisellä linjauksella se estettäisi. Lapsen vahtiminen ja kasvattaminen on helppo siirtää sovellusten äärelle koska vaatii vanhemmalta suurta kankeutta olla taipumatta Miksi mä en saa jos X sai – mantran alla. Vastaan näihin hyvin sujuvasti siksi koska minä sanon.

Lapsi ei tarvitse myrkyllisiä sovelluksia.

Tarve on eria asia kuin halu. Moni lapsi varmasti haluaisi sovelluksen mikä on kaverinkin puhelimessa mutta kuinka moni lapsi tarvitsee sovellusta, jossa eteen tulee video missä  tapetaan toinen? Ei kukaan. Tässä vaiheessa toivon, että jokainen aikuinen pysähtyisi hetkeksi miettimään, että millaisien videoiden äärelle aarteemme päätyvät, sallitusti.

Voi kuinka maailma olisikaan parempi paikka, jos jälkikasvu viettäisi samanlaista lapsuutta mitä se oli yli 20 vuotta sitten. Silloin ainut vertailukohde oli Anttilan kuvaston mallina ollut lapsi, joka sekin oli yhtä tavallisen näköinen ja vaatteinen kuin minä itsekin.

 

-Ida

Lue myös:

Lapsellinen lapsi.

Seuraa meitä:

Instagramissa.