Hae
Elämänmakuista matkaa

Missikisat, missä on erilaiset kehot?

Havahduin yhtenä aamuna, radiota kuunnellessa siihen, että meillä on yhä tällä vuosituhannella missikisat. Muistan missikisat omasta lapsuudestani ja sen, kuinka silloin ihannoin missejä. Omissa silmissäni missit näyttivät ulkoisesti juuri siltä miltä itsekin olisin halunnut näyttää. Kirjoitin siihen maailman aikaan kirjeitä ja kirjoitin kirjeen edesmenneelle sukulaiselleni, ja muistan kirjoittaneeni kirjeessä ”Katsoin missikisoja ja jonain päivänä musta tulee missi”. Nyt kirjeen kirjoittamisesta on jo 14–vuotta eikä minusta vieläkään ole tullut missiä eikä ikäni puolesta enää voisi tulla. Mutta tiedättekö minkä muun puolesta minusta ei voisi tulla missiä?

yhdenlaisia vartaloita.

Ulkoisen habituksen puolesta. Missikisoissa näkyy toinen toistaan samantyylistä kehokuvaa, johon en ole itse koskaan kokenut mahtuvani. Missien muotti on sellainen mikä antoi itselleni lapsena vääränlaisen ulkoisen muodon suunnan. En kokenut silloin olevani misseyden arvoinen koska olen aina omannut erilaisen vartalon mittoineen, mitä missikisat puhuvat puolestaan. Neljätoista vuotta sitten se, että näin itseni rumempana kuin missin, oli todella iso kolaus itsetunnolleni ja se kummitteli vielä teiniässä, jolloin haaveeni kisoihin osallistumisesta oli mielessä. Muistan todella selkeästi sen, miten ihannoin parrasvalossa seisovia missejä ja mietin omia vastauksia, jokaisen missille suunnatun kysymyksen aikana.

Missikisoissa sanotaan, että pituus-, ja painorajaa ei ole mutta kuinka monelaisia kehoja rivistössä näkyy? Missien rivistöllä ei näy monenlaisia kehon malleja, siinä näkyy vain yhdenlaista kehokuvaa. Jokainen kisaaja on totta kai kaunis enkä missään nimessä sano, että he ovat rumia tai heissä olisi jotain vikaa. Mutta sen sanon, että he ovat ihannoidussa muotissa, joka nykymaailmassa on ristiriidassa paljon puhutun kehopositiivisuuden kanssa. Tänä päivänä puhutaan paljon positiivisemmasta kehokuvasta, erilaisten vartaloiden esiin tuomisesta mutta ennen kaikkea jokaisen vartalon kauneudesta, normalisoinnista. Kehokuvan normalisoinnista puhutaan joka tuutissa ja erilaisten vaikuttajien tileillä nostetaan monenlaisia vartaloita esille ja on alettu puhumaan siitä, miten elokuvissa päätähti on usein yhden tyyppinen nainen.

Missikisat, missä on erilaiset vartalot?

Siinä missä missikisat mainostavat, että heillä tittelin saantiin vaikuttaa myös mm. edustavuus ja itseluottamus mutta missikisoissa yhteen muottiin sullotut raamit eivät tuo itseluottamusta missikisoja katsoville nuorille tytöille ja naisten aluille. Väistämättä lähes jokainen tyttö jossain vaiheessa ikäänsä ihannoi jotain naistyyppiä ja se on surullista, että missikisoilla lietsotaan vain yhdenlaisen kehukuvan olevan kaunista.

Missikisat ovat tänä päivänä sellainen formaatti mitä en antaisi oman tyttäreni katsoa koska jo pienenkin mieli alkaa näkemään vääristynyttä kehokuvaa ja pitämään itseään toisenlaisena, mikäli ympärillä sitä ruokitaan. Minulla saattaa olla ehkä jopa putkikatseinen kuva missikisoista ja tuntuu, että samalla kun olen niitä vastaan, niin tulisi painottaa, etten hauku kisailijoita, enkä voittajaa enkä sitä tätä ja totta. Mutta sitten samalla pitäisi olla sillein, että formaatti tukisi kehopositiivista kuvaa ja nostaisi esille kaikenlaisia vartaloita.

Ketään syrjimättä.

Kuten sanoin ja haluan painottaa, niin en syrji tällä postauksella ketään. Haluan vain kyseenalaistaa tämän ajatusmaailman mikä ei sovi tämän päivän maailman kuvaan tai ainakaan pitäisi sopia. Miten voimmekaan kasvattaa lapsistamme suvaitsevaisia, omaa vartaloansa rakastavia jos samalla kirkkaimman kruunun saa mikäli sukellat muottiin, joka täyttää stradegisilta mitoilta kriteerit. Kriteerit, joita pidettiin ennen vanhaan normina mutta joita ei pitäisi enää tänä päivänä pitää. Ollaksesi Suomen kaunein nainen, sinun ei tulisi olla tietynikäinen, tietyn painoinen, tietynnäköinen tai täydellisellä hammasrivistöllä varustettu. Riittää, että olet Sinä.

Sitä paitsi kuka sen on määrittämään, että kuka maamme naisista on kaikkein kaunein? Ei kenelläkään pitäisi olla oikeutta määritellä sellaista. Ei ole olemassa yhdenlaista kauneutta. On olemassa monenlaista kauneutta. Upeutta ja valovoimaisuutta. Niin sisäistä kauneutta kuin ulkoista kauneutta.

Missikisat, jos niitä haluaa järjestää, niin yhdenlaiseuuden sijään tulisi tuoda parrasvaloihin esiin monenlaisia kehoja. Monenlaista kauneutta.

-Ida

 

Lue myös:

Lapset ehkäisykapseleina.

Seuraa meitä:

Instagramissa.