Hae
Elämänmakuista matkaa

Viikkokatsaus – pinnalla vauvan nukkuminen.

Ensinnäkin kiitos Teille ihan mielettömän paljon siitä millaisen vastaanoton edellinen postaukseni sai. Olin aivan äimänkäkenä siitä, että postaukseen reagoitiin niin usein ja se poiki mukanaan mm. viestejä Instagramin DM boksiin. Kiitos, jokainen teistä mukana elävä ja matkaamme seuraava. Postauksen voitte käydä lukemassa täältä! Tässä postauksessa en sen enempää perjantaista avaa vaan nyt keskityn tällä hetkellä pinnalla olevaan asiaan, joka on vauvan nukkuminen. Jokainen vauvahan nukkuu yksilöllisesti ja unentarpeeseen vaikuttaa monet seikat. Se millä fiiliksellä kerron tässä postauksessa meidän vauvamme nukkumisesta, on vain minun näkemykseni juuri meidän perheen vauvan nukkumisesta. Vauvan nukkuminen on ollut pinnalla tällä viikolla, sillä jokusen kerran olen havainnut sen, kuinka vauvani nukkuu kahdella eri tavalla. Miten vauvani nukkuu, nyt, viidenkuukauden iässä?

esimerkki päivä 1 – torstai.

(Tämä on yleisin nukkumatapa ja näin meillä menee varmaan 90% arjestamme, mikäli päivät noudattavat tuttua kaavaa ja rutiinia.).

Max heräsi yöuniltaan noin klo 7.00

Hän meni päiväunille klo 8.30 (vaunuihin)

Hän heräsi päiväunilta klo 14.00

Hän meni päiväunille klo 15.30 (vaunuihin)

Hän heräsi päiväuniltaan klo 16.30

Hän nukahti yöunille 18.45

Em. unirytmi on esimerkki meidän tavallisesta päivästämme ja tavallinen päivä ei pidä sisällään neuvolassa käyntiä, Jumboon menoa taikka muuta isoa mikä rikkoo päivän kulun. Joskus laitettuani Max ensimmäisille päiväunille, saatan lähteä käymään kävellen kaupassa tai vaunulenkillä mutta en joka päivä. Hän nukahtaa vaunuihin tosi hienosti eikä vaadi nukuttamista millekään unille. Puhunkin, että laitan hänet nukkumaan koska hänellä on selkä väsymysviestintä ja illatkin meillä menee kutakuinkin samalla kaavalla.

30min ennen iltamaitoa – pesulle (tämän jälkeen voi olla vielä vauvahieronta), yövaatteet päälle, valojen himmentämistä, ”viihdyttäminen” pois eli ei häsätä ja hösätä kaikkea, yläkerrassa soi unimusiikki ja iltamaidon jälkeen lasken Maxin sänkyyn. Lähes joka kerta hän nukahtaa maidolle ja siitä lasken sänkyyn. Joskus havahtuu siihen mutta jatkaa aina uniaan.

Päivällä, niin aamuheräämisen kuin päiväunilta heräämisen jälkeen Max on leikkimatolla, luetaan kirjaa, syödään soseita, seurustellaan ja ihan vain ollaan. Joko hän pällistelee leluja itsekseen leikkimatolla tai sitten hänellä on siinä seuraa. Mutta joka tapauksessa hyvin samankaltaisia toimintoja hereillä ollessaan eikä tekemiset poikkea, vaikka olisi esimerkiksi kummitäti kylässä. Max ei myöskään reagoi vierastamalla siihen, että kuka on leikittämässä tai syöttämässä. Hän on aikuisten suhteen hyvän vireystilan ollessa päällä, hyvin kaikki ruokainen.

Tämä torstain esimerkki päivä on tosissaan päivä, johon olen tottunut ja voin sanoa olevani jopa tottunut liian hyvään ollakseen totta.

Esimerkki päivä 2 – lauantai.

Tähän nostan ääripää esimerkin päivästä silloin kun tapahtuu jotain suurta ja poikkeavaa kuten HopLopissa käynti tai niin kuin perjantaina, ollessani Jumbossa.

Max heräsi yöuniltaan klo 7.00

Hän kävi päiväunille klo 8.30 (vaunuihin)

Hän heräsi vaunuissa noin klo 11:00

Hän huusi, kiukutteli ja säikkysi aina klo 14.00 saakka. Mikään ei ollut hyvä eikä hänellä selkeästi ollut turvallinen oli. Hetken rauhoittui joko minun tai mummin syliin viltin alle mutta muuten säpsähti, itki, huusi kurkkusuorana ja oli todella levoton noin 3h.

Hän nukahti vaunuihin, HopLopin ulkopuolelle klo 14.00 (rauhallisessa tilassa).

Hän heräsi uniltaan noin klo 16.45

Hän nukahti yöunilleen noin klo 19.15

Em. päivä on hyvin totuudenmukainen päivä, päivistä, jolloin totuttu rytmi (tätä postausta ennen en tiennyt, että meillä on rytmi.) rikkoutuu. Päivät eivät ihan näin mene, jos on esimerkiksi neuvola päivä ja lähdemme sieltä kävellen ja suunnilleen suoraan kotiin mutta jos päivät poikkeavat todella suuresti tutusta menosta, niin esimerkin mukainen päivä iskee vasten kasvojani.

Vauvan nukkuminen tuntuu tällä hetkellä olevan kahdenlaista, on tuttua ja turvallista ja sitten on pelottavaa ja surullista. Ensimmäinen tapa on luonnollisesti tapa, joka tukee meidän perhettämme parhaiten ja jonka aikana Maxin vireystaso on hyvä.

Vauvan nukkuminen.

On hieman raskasta kokea päiviä, jolloin liikenteessä oleminen vauvan kanssa on yhtä itkua. Aina, joka kerta se ei näin ole mutta suhteellisen usein kuitenkin. Niille päiville, kun tulee, jotain, joka rikkoo rutiinit, haluaisin jonkun ratkaisun ja apukeinon. Niinpä kysyn Teiltä? Miten teillä nukutaan arjessa ja arjen ulkopuolella? Kaipaisin paljon apua siihen, että kuinka handalta esimerkki tavan kaksi, tilanteet.

Nauhoitanko leikkikentän ääntä ja pistän ne korvan juurelle soimaan vai lähdenkö joka päivä kävelemään kauppakeskuksen käytäville? Vai teenkö kuten ystävälleni sanoin ja menen kauppaan vasta seuraavan kerran 18-vuoden päästä?

Olen esimerkki tavan 2, aikana hieman neuvoton enkä tiedä onko vauvan reagointi noissa tilanteissa niin sanotusti ”tavallista ja normaalia” toimintaa?

SEND ME HELP!

(Huom! Kotona nukkuessa on aina radio tai tv päällä, isommat kavereineen touhuamassa ja takapihalla, ulkona nukkuessa vieressä pauhaa leikkikentän äänet sekä muu hälinä. Joten ääniä on ympärillä, koko ajan.).

-Ida

 

Lue myös:

Max – tylsän hauska vauva.

Seuraa meitä:

Instagramissa