Hae
Elämänmakuista matkaa

Missä isi on?

Missä isi on? Alle kuukauden päästä on isänpäivä ja edessä olisi isänpäivä lahjojen tekoa lasten, ja minun elämässäni oleville iseille ja isähahmoille. Koululaiset tekevät luonnollisesti isänpäivälahjan heidän isälleen, minäkin tiedän, kenelle askartelen omani mutta tiedättekö mitä, myös apinan lahjan kohde on selvillä. Apinan isänpäivälahjan antaminen on osoitus siitä, että biologia ei ole tae lahjan saannista vaan siihen, että ansaitsee isänpäivälahjan, tarvitsee paljon muutakin. Läsnäoloa, turvallisuutta, tasaisuutta, rakkautta ja sitä, että toinen on siinä turvaamassa polkua.

Eläessäni perhemuotoa, jossa arjessa on yksi aikuinen ja titteleinä niin yhteishuoltajuus kuin yksinhuoltajuus, on väistämättäkin mielessäni tulevaisuudessa edessä oleva kysymys Missä isi on? Siihen olen päässyt vastaamaan jo raskauden alkumetreiltä saakka mutta myös hetkinä, jolloin kohtaan esimerkiksi lastenlääkärin. Suoraan ei aina olla kysytty isästä mutta monessa asian yhteydessä ja erilaisissa virastollisissa asioissa ennemmin tai myöhemmin eteen tulee toteamus tai kysymys, jossa selitän olevani vauvan ainut huoltaja. Tämä selitys tuli esille muun muassa siinä kohdin kuin toisen kerran kävin raskausajan ultraääni tutkimuksessa, jossa ruudulla näkyvästä pienestä olisi saanut kätilön mielestä ihanan isänpäiväkortin.

Missä isi on?

Miten se meneekään niin, että silloin kun perhemuotona on yhden vanhemman perhe, saa tämä ihmetystä ja kummastusta. On ollut monia hetkiä, monia kohtaamisia ihmisten kanssa, jossa esitetään kysymyksiä ja syitä siitä, miten tilanteeseen on ajauduttu. Halutaan vastauksia siihen, että miksi olemme yhden vanhemman perhe. Usein saan jatkokysymyksiä siitä, että tuleeko perhemuotomme muuttumaan tulevaisuudessa. Eikä siinä toisaalta mitään, ymmärrän ihmisten uteliaisuuden niin sanotusta erilaisuudesta ja kerronhan itsekin perhemuodostamme, niin Iltalehdessä kuin sosiaalisessa mediassa. En kerro siksi, että haluaisin saada sympatiaa enemmän tai rohkea veto – toivotuksia vaan kerron siksi, jotta erilaiset perhemuodot pääsisivät esille. Moni asia yhteiskunnassa tökkii perhemuotojen osalta ja ovat sunniteltu siihen, että perheessä olisi kahden vanhemman yksikkö. Esimerkkinä tästä kesälomat. Niin yhden vanhemman perheitä kuin lähivanhempia ilman etävanhemman tukea, on lukuisia mutta kesälomien suhteen yhden vanhemman perheellä sekä lähivanhemmalla on samat oikeudet kuin kahden vanhemman perheellä.

Miltä kuulostaa, että kahden vanhemman perheessä kesälomat pystytään sopimaan perätysten, jotta koululaisten ei tarvitsisi olla kesällä yksin kotona? Tosi hyvältä ja lapsilähtöiseltä suunnittelulta. Toki varmasti harmittaa aika ajoin, ettei voi viettää välttämättä puolison kanssa samaa aikaa lomia mutta lasten ei tarvitse tässä tapauksessa viettää kesää yksin, ilman aikuista.

Miltä kuulostaa, että yhden vanhemman perheellä on saman mittainen kesäloma kuin kenellä tahansa muulla? Reilulta totta kai mutta se mikä ei ole reilua on se, että yhden vanhemman perheissä lapsi/lapset joutuvat olemaan vähintään puolet kesästä yksin. Ellei vanhempi saa tukea tukiverkostosta. Jos sellaista edes on. Kesäloman pituus on lapsilla kymmenenviikkoa ja vanhemmalla kesäloman pituus voi olla kahdesta viikosta neljään viikkoon. Siihen jää jopa kuusi viikkoa sellaista aikaa, että lapsi joutuu pärjäämään yksin. Kesälomalla.

Olet itsekäs kun vauva kasvaa ilman toista vanhempaa.

Kuinka moni kahden vanhemman heteropari vastaa ihmetyksiin siitä, että miksi he saivat vauvan kahdestaan tai miten rohkeita he ovatkaan saadessaan vauvan kahdestaan. Yleisesti ottaen heidän kohdallaan asiaa pidetään tavanomaisena asiana. On jopa odotettua, jos kahden vanhemman heteropari saa vauvan. Sen enempää asiaa ihmettelemättä mutta kun nainen saa itsenäisesti vauvan, pidetään asiaa niin rohkeana kuin itsekkäänä tekona. Miten muistankaan vuosi sitten kuulemani lauseen, ”olet itsekäs, kun pidät vauvan, joka kasvaa ilman, että isi on elämässä.”. Lauseen sanomiselle ei ollut muita perusteita kuin se, että kasvattaisin vauvan ilman kumppania, isähahmoa. Tämä teki minusta sanojan mielestä itsekkään.

Kertaakaan en ole vuoden aikana saanut itselleni vastausta siihen, miten perhemuotoni on itsekästä. Miten oikeuteni olla vanhempi on mitenkään sidoksissa siihen, että olen halunnut olla vanhempi yksin, ilman, että perheessä on isi. Perheen ainoana aikuisena. Se ei ole yhtään sen vähempi arvoisempaa kuin se, että perheessä olisi kaksi vanhempaa. On kahden vanhemman perhemuoto sitten heteropari, naisoletettu pari tai miesoletettu pari, on se lapselle yhtä hyvä koti. Sillä monta vanhempaa lapsella on tai mitä vanhemmat edustavat, ei ole mitään tekemistä lapsen elämänlaadun kanssa. Lapsen elämänlaadun perusteina on kuitenkin rakkaus, turvallisuus, läheisyys, hoiva ja huolenpito, läsnäolevuus ja ilmapiiri. Ne muun muassa määrittävän lapsen elämää eikä se kasvaako lapsi yhden vanhemman kanssa.

oletuksena isi.

Toisinaan tekisi mieli laittaa kyltti kaulalle siinä vaiheessa, kun harjoitan flirttailua vastakkaista sukupuolta edustavalle – ihan vaan, jotta hän ei ajattelisi minun olevan parisuhteessa oleva nainen, joka vikittelee muita miehiä vaunulenkillä. Kuulostaako koomiselta? Tältä musta nimittäin tuntuu silloin kun työnnän vaunuja niin ulkona kuin kaupoilla. Missä tahansa olenkin ja minne tahansa menenkin, niin oletusarvo on se, että mukana kulkee kumppani jollain muotoa. Tai jos ei kumppani, niin isi, isähahmo, iskä – mitä näitä kutsumanimiä nyt onkaan. Tämä ärsyttää koska en ole mikään stereotyyppinen perhe. Olen minunlainen perhe ja todella onnekas saadessani olla vanhempi juuri tässä perheessä, juuri tällä kokoonpanolla.

Tiedän, että jonain päivänä edessäni voi olla ihmetystä myös kodin seinien sisäpuolella mutta siihen saakka isänpäivälahja menee osoitteeseen, jossa se ansaitaan. Isänpäivä, silloin juhlitaan heitä ketkä pestin ovat ansainneet. Ei oletettuja henkilöitä, ei kadonneita juoksijoita eikä jokaista biologiaa. Vaan rakkautta, turvallisuutta, läheisyyttä, hoivaa ja huolenpitoa sekä läsnäolevuutta.

Siitä se vanhemmuus loppupeleissä on kiinni.

 

Ida

 

Lue myös:

Isyys ansaitaan.

Seuraa meitä:

Instagramissa.