Hae
Elämänmakuista matkaa

6kk ikäisen kiinteiden syöminen.

Päästyäni imetyksen makuun ja saadessani tunteen, että voin luottaa sen sujuvuuteen, ajattelin täysimettäväni vauvaa kuudenkuukauden ikään saakka. Se oli suuri unelmani. Mutta kuinka ollakaan, keskosena syntyneelle vauvalle suositeltiin Jorvissa kiinteiden aloitusta jo 4,5kk iässä. Tämä tuntui minusta pahalta ja hetken ajan tunsin epäonnistuneisuutta, vaikka järjellä ajateltuna en voinut olla epäonnistunut tässä asiassa. Olihan kiinteiden syönnin aloitukseen terveydelliset perusteet, joihin en tietenkään voinut vaikuttaa millään muotoa. Niinpä oli heitettävä heipat täysimetykselle ja totutettava Max kiinteiden maailmaan. Iso askel vauvalle mutta iso askel myös äidille.

ensimmäinen kiinteiden maistelu.

Lähdimme kiinteiden maisteluun mummin tekemällä bataatilla ja vitsit, että olin iloinen siitä, miten Max vastaanotti uuden maun ja tuntuman. Hänellä oli selkeästi hyvä herkkyys tämän etapin aloitukseen ja kiinnostus oli kohdillaan, sillä siitä hetkestä asti hän on odottanut ruuan saantia. Tämä käy ilmi siitä, että hän mennä huitoo käsillään, kun lusikka lähestyy tai kun hän näkee ruokalautasen. Tällä hetkellä kiinteiden maistelu on pikemminkin kiinteiden syöntiä.

Max saa kiinteitä neljästi päivässä.

Aamulla hänen kourallisen verran kaurapuuroa ja 0,5dl hedelmäsosetta.

Aamupäivällä kasvis-, tai lihasosetta 0,5dl

Päivällä hedelmäsosetta 0,5dl

Iltapalaksi kourallinen puuroa hedelmäsoseella.

Usein tuntuu siltä, että hän voisi huitaista tupla-annoksen sosetta mutta vielä toistaiseksi olen antanut puoli desiä kerrallaan. Imetän aterian yhteydessä, joko ennen tai jälkeen syönnin. En ole huomannut maidon juonnin määrässä eroa siinä, että imetänkö ennen vai jälkeen soseen. Yhtä hienosti Max jaksaa maidon juoda, vaikka olisikin syönyt pohjalle hedelmäsosetta, kuin silloin jos hän juo maitoa tyhjään mahaan. Kummallakin imetys tavalla soseen määrä on sama.

imetys soseiden aikana.

Imetys kiinteiden aikana on ihan erilaista kuin imetys ilman kiinteitä. Minulle imetys kiinteiden aikana on sellainen hetki päivässä mistä nautin vielä enemmän nyt kuin esimerkiksi kaksi kuukautta sitten. Nautin toki myös silloin mutta nyt erityisesti. Tuntuu nimittäin siltä, että ammennan sitä läheisyyden tuntua nyt ihan eritavalla ja otan hetkistä ilon irti. Maltan pysähtyä ajatuksella imetyksen hetkelle ja pitää Maxia ihan lähellä, rentoutuen hetkemme aikana. Imetyksen määrä päivässä, yöt laskettuna on noin 12 – ihan totta! Imetän Maxia aina heräämisen jälkeen, juuri ennen nukkumaanmenoa sekä ennen tai jälkeen aterian sekä satunnaisesti muuten. Joten äkkiä laskettuna kertoja tulee 12!

6kk kiinteiden makumaailma.

Kiinteiden makumaailma on Maxilla aika hyvällä mallilla ja siinä missä 10-vuotta sitten tuntui, että piti totuttaa moneen makuun nopealla tahdilla, nyt olen ottanut toisenlaisen tavan. Max on saanut rauhassa totutella makuun. Kun aloitimme kiinteiden maistelun 4,5kk ikässä, niin hän sai ekana 1tl kerrallaan ja siitä kahden viikon päästä hänen yhden aterian koko oli 0,5dl. Kun hän saavutti sen 0,5dl kerta annoksen, otin kaveriksi toisenlaisen maun ja sitä kautta lähdin kasvattamaan päiväkohtaista määrää. En niinkään makujen maailmaa, vaikka sekin on mielestäni aika runsas.

Max on syönyt ja syö mielellään:

Päärynää, luumua, marjasoseista ja kaurapuuroa.

Lihasosetta, bataattia, perunaa ja kukkakaalia.

Hänelle tuntuu olevan ihan sama, että saako hän soseita sekaisin vai yhdellä maulla varustettuna. En ole havainnut vielä mistään kiinteästä ruuasta mitään vatsanpuruja ja maku kuin maku on ollut Maxin mieleinen. Niin ja lisättäkööt vielä, itsehän en Maxin soseista tee vaan äitini tekee niitä. Se on aika kiva juttu ja iso helpote arkeemme!?

 

Mitä kuuluu teidän kiinteiden maailmaan?

Ida

 

Lue myös:

Imetys yhteinen matkamme.

Seuraa meitä:

Instagramissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.