Hae
Elämänmakuista matkaa

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto vaikeuttaa arkea.

Raha on monessa asiassa tabu mutta minulle se on nykyään asia, josta puhun ihan mieluusti. Ennen salailin taloudellista tilannettani ja sitä, että millainen summa tililläni on mutta enää en jaksa lähteä siihen touhuun. On nimittäin todella raskasta näytellä taloudellisesti toisenlaista kuin mitä oikeasti on. Kokemuksesta tiedän, että sitä kautta velkakierre on taattu – ainakin omalla kohdallani näin kävi. Miten helposti maksuhäiriömerkintä ja ulosotto taakka tulivatkaan harteilleni kun verhoilin talouteni valheeseen.

Elettiin vuotta 2016 – muistaakseni, kun laskupinoni oli kasvanut yli varojeni koska elin kulutustasoni yli. Siihen aikaa sain elämäni rankimman taloudellisen herätyksen, kun postiluukusta tippui eteisen lattialle kirje ulosottovirastosta. Paikasta, jonne en ajatellut koskaan saavani merkintää mutta niin siinä kuitenkin kävi. Olin elänyt taloudellisesti huolimatonta elämää ja silloin se kolahti vasten kasvoja. Tuntui kun olisin ollut vuosisadan pahimmassa vatsataudissa, oksensin nähdessäni kirjeen ulosotolta. Olin siinä elämän vaiheessa vasta 27-vuotias ja ajanut taloudellisen tilanteeni pahaan kuiluun.

maksuhäiriömerkintä ja ulosotto.

Soitin itkuisena ulosottoon, kertoakseni mitä juuri olin lukenut. Sain kuulla sanat, jos tässä jotain hyvää on, niin se, että et pääse enää ostamaan mitään velaksi. Tiedostin sen mutta sanat eivät yhtään lohduttaneet sillä tiesin, että ulosottoon asti mentäessä, taloudellinen nouseminen olisi lähes mahdotonta. Siltä se ainakin tuntui. Pian ulosottoon meni kirje, jos toinenkin ja velkani kasvoi. Olin taloudelliselta osalta aivan romuna sillä en ollut nähnyt tilanteen vakavuutta ennen kuin sain ulosotolta kirjeen. Usean kirjeen. Pinon kirjeitä.

Kuitenkin soittaessani häpeillen ulosottoon, minut kohdattiin ihmisenä. Ihmisenä, jollaisena en enää itseäni nähnyt. Häpesin itseäni ja häpesin tilannettani todella paljon. Paljastin taloudellisen ahdinkoni vain muutamalle läheiselleni sillä en kehdannut puhua asiasta. Saadessani ulosottokirjeitä, leima tuntui olevan otsassa joka kerta kun astuin ovesta ulos. Nolotti kävellä ulkona vaikka asiasta ei tiennyt kukaan vastaan tuleva. En pystynyt edes kohtaamaan itseäni peilistä voimatta pahoin.

Maksuhäiriömerkintäinen – minä.

Ulosottokirjeen saadessa tietää omaavansa maksuhäiriömerkinnän tai jos ei tiedä, niin viimeistään arjen asioita hoitaessa saa kuulla sen. Miten hankala sitä onkaan saada hoidettua arkisia asioita, kun nimen perässä on maksuhäiriömerkintä. Oikeastaan kaikki arkiset asumiseen liittyvät tai terveyteen liittyvät asiat hankaloituvat, kun nimen perässä on maksuhäiriömerkintä. Mitä kaikkea ei saa tai voi olla vaikea saada, jos on maksuhäiriömerkintä?

Vuokra-asuntoa ei saa yksityiseltä vuokranantajalta.

Ei sitten mitään toivoa saada vuokra-asuntoa yksityiseltä vuokranantajalta.

Vakuutuksia – mitä tahansa sellaista on hankala saada tai ei saa ollenkaan.

Itse olen saanut kotivakuutuksen vain yhdeltä yhtiöltä, lukuisat muut kieltäytyvät antamasta vakuutusta.

Puhelinliittymän voi saada mutta ei kaikilta operaattoreilta.

Vuokra-asunnon saaminen esimerkiksi kaupungilta, on vaikeampaa, kun on merkintä.

Minulle ei ole koskaan tarjottu asuntoa kaupungin toimesta.

Lainaa, luottokortteja, kulutusluottoa – minkäänlaista lainaa ei saa!

Siinä on muutama esimerkki asia, joiden saamattomuus tai hankala saaminen vaikeuttaa elämää, arkea todella paljon. Olen ennen maksuhäiriömerkintää asunut yksityisellä vuokranantajalla – nyt ei ole mitään toivoa saada asuntoa yksityiseltä. Muistan myös joskus sen helppouden kaiken arkisen asian hoitamisessa mitä pystyi jouhevasti hoitamaan. Sen sijaan merkinnän ollessa nimen perässä, jopa kotivakuutuksen saaminen oli vaikeaa ja tuntui monen yrityksen jälkeen mahdottomalta. Sain sen kyllä mutta en helpolla!

Jopa työnsaanti voi olla vaikeaa.

En tiennyt, että jopa työnsaanti voi olla vaikeaa, jos velka on päässyt ulosottoon mutta näin olen kuullut. Omalla kohdalla työnsaantiin ei ole ulosottovelka vaikuttanut mutta yhden työpaikkani työnantaja oli hyvin näreissään merkinnästäni. En ollut tätä asiaa hänelle kertonut koska sitä ei missään vaiheessa kysytty eikä tämä ollut vaikuttava tekijä miltään olin. Kävi kuitenkin sillein, että palkastani lähti X summa ulosottoon ja työnantaja pyysi minut toimistoonsa. Siellä asiasta huomautettiin minulle ja sanottiin, tämä pistää miettimään, että onko sulla jotain muutakin salattavaa.

Olin tilanteesta todella järkyttynyt enkä saanut sanaani suusta puolustautuakseni. En todellakaan tiennyt asian olevan kovin vakava sillä hoidin työni hyvin ja palkastani lähti palkanlaskijan toimesta automaattisesti tietty summa velan lyhentämiseen. Sittemmin lähdin ko. työpaikasta. Muissa työpaikoissa en ole kohdannut tämän asian tiimoilta työnantajaa tai joutunut puimaan taloudellista tilannettani esimiehen kanssa. Tämä oli ensimmäinen kerta mutta olen kuullut, että joskus tämä voi olla joillain työnantajilla palkkaamisen este.

ulosotto ja maksuhäiriömerkintä – ahdistus.

Taloudellista tilannetta voisi kuvailla yhdessä sanalla – ahdistus. Joskus kymmenen vuotta sitten vastasin kysymykseen,

tuoko raha onnea?

Ei.

Nyt vastaisin samaan kysymykseen.

Kyllä.

Raha tuo onnen mutta ei ole ainut onnen lähde. Rahallinen tilanne vaikuttaa kokonaisuudessaan ihmiseen eli minuun, tässä tapauksessa ja sitä kautta moneen asiaa, joka on kytköksissä minuun. Nyt vastaisin, että raha tuo onnen ja rahattomuus syö onnea. Näin sen koen ja näin olen tätä asiaa havainnut jo muutamia vuosia. Se, että raha tuo ahdistusta vaikuttaa mielenhyvinvointiin, arkisien asioiden hoitamiseen ja jopa päivästä sekä viikosta toiseen elämiseen.

Maksuhäiriömerkintä, ulosotto ja ahdistus ovat yksi iso kolmio, jonka keskellä sitä tuntuu räpiköivän, jotta ei hukkuisi. Tämä on yksi iso kolmio, on sellainen kolmio mistä pyrin päästämään irti. Odotan sitä hetkeä, jolloin en taloudellisesti enää hukkuisi vaan voisin pysyä pinnalla ja rakentaa talouteni alusta – puhtaalta, opinmatkan käydyltä pöydältä.

Ilman, että nimeni perässä on maksuhäiriömerkintää. Jonain päivänä ottaessani vakuutusta, olen pelkkä

Ida. Nainen, jolla on puhtaat paperit.

 

Lue myös:

Kun raha ahdistaa ja joulu tulee.

Seuraa meitä:

Instagramissa.