Hae
Elämänmakuista matkaa

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto vaikeuttaa arkea.

Raha on monessa asiassa tabu mutta minulle se on nykyään asia, josta puhun ihan mieluusti. Ennen salailin taloudellista tilannettani ja sitä, että millainen summa tililläni on mutta enää en jaksa lähteä siihen touhuun. On nimittäin todella raskasta näytellä taloudellisesti toisenlaista kuin mitä oikeasti on. Kokemuksesta tiedän, että sitä kautta velkakierre on taattu – ainakin omalla kohdallani näin kävi. Miten helposti maksuhäiriömerkintä ja ulosotto taakka tulivatkaan harteilleni kun verhoilin talouteni valheeseen.

Elettiin vuotta 2016 – muistaakseni, kun laskupinoni oli kasvanut yli varojeni koska elin kulutustasoni yli. Siihen aikaa sain elämäni rankimman taloudellisen herätyksen, kun postiluukusta tippui eteisen lattialle kirje ulosottovirastosta. Paikasta, jonne en ajatellut koskaan saavani merkintää mutta niin siinä kuitenkin kävi. Olin elänyt taloudellisesti huolimatonta elämää ja silloin se kolahti vasten kasvoja. Tuntui kun olisin ollut vuosisadan pahimmassa vatsataudissa, oksensin nähdessäni kirjeen ulosotolta. Olin siinä elämän vaiheessa vasta 27-vuotias ja ajanut taloudellisen tilanteeni pahaan kuiluun.

maksuhäiriömerkintä ja ulosotto.

Soitin itkuisena ulosottoon, kertoakseni mitä juuri olin lukenut. Sain kuulla sanat, jos tässä jotain hyvää on, niin se, että et pääse enää ostamaan mitään velaksi. Tiedostin sen mutta sanat eivät yhtään lohduttaneet sillä tiesin, että ulosottoon asti mentäessä, taloudellinen nouseminen olisi lähes mahdotonta. Siltä se ainakin tuntui. Pian ulosottoon meni kirje, jos toinenkin ja velkani kasvoi. Olin taloudelliselta osalta aivan romuna sillä en ollut nähnyt tilanteen vakavuutta ennen kuin sain ulosotolta kirjeen. Usean kirjeen. Pinon kirjeitä.

Kuitenkin soittaessani häpeillen ulosottoon, minut kohdattiin ihmisenä. Ihmisenä, jollaisena en enää itseäni nähnyt. Häpesin itseäni ja häpesin tilannettani todella paljon. Paljastin taloudellisen ahdinkoni vain muutamalle läheiselleni sillä en kehdannut puhua asiasta. Saadessani ulosottokirjeitä, leima tuntui olevan otsassa joka kerta kun astuin ovesta ulos. Nolotti kävellä ulkona vaikka asiasta ei tiennyt kukaan vastaan tuleva. En pystynyt edes kohtaamaan itseäni peilistä voimatta pahoin.

Maksuhäiriömerkintäinen – minä.

Ulosottokirjeen saadessa tietää omaavansa maksuhäiriömerkinnän tai jos ei tiedä, niin viimeistään arjen asioita hoitaessa saa kuulla sen. Miten hankala sitä onkaan saada hoidettua arkisia asioita, kun nimen perässä on maksuhäiriömerkintä. Oikeastaan kaikki arkiset asumiseen liittyvät tai terveyteen liittyvät asiat hankaloituvat, kun nimen perässä on maksuhäiriömerkintä. Mitä kaikkea ei saa tai voi olla vaikea saada, jos on maksuhäiriömerkintä?

Vuokra-asuntoa ei saa yksityiseltä vuokranantajalta.

Ei sitten mitään toivoa saada vuokra-asuntoa yksityiseltä vuokranantajalta.

Vakuutuksia – mitä tahansa sellaista on hankala saada tai ei saa ollenkaan.

Itse olen saanut kotivakuutuksen vain yhdeltä yhtiöltä, lukuisat muut kieltäytyvät antamasta vakuutusta.

Puhelinliittymän voi saada mutta ei kaikilta operaattoreilta.

Vuokra-asunnon saaminen esimerkiksi kaupungilta, on vaikeampaa, kun on merkintä.

Minulle ei ole koskaan tarjottu asuntoa kaupungin toimesta.

Lainaa, luottokortteja, kulutusluottoa – minkäänlaista lainaa ei saa!

Siinä on muutama esimerkki asia, joiden saamattomuus tai hankala saaminen vaikeuttaa elämää, arkea todella paljon. Olen ennen maksuhäiriömerkintää asunut yksityisellä vuokranantajalla – nyt ei ole mitään toivoa saada asuntoa yksityiseltä. Muistan myös joskus sen helppouden kaiken arkisen asian hoitamisessa mitä pystyi jouhevasti hoitamaan. Sen sijaan merkinnän ollessa nimen perässä, jopa kotivakuutuksen saaminen oli vaikeaa ja tuntui monen yrityksen jälkeen mahdottomalta. Sain sen kyllä mutta en helpolla!

Jopa työnsaanti voi olla vaikeaa.

En tiennyt, että jopa työnsaanti voi olla vaikeaa, jos velka on päässyt ulosottoon mutta näin olen kuullut. Omalla kohdalla työnsaantiin ei ole ulosottovelka vaikuttanut mutta yhden työpaikkani työnantaja oli hyvin näreissään merkinnästäni. En ollut tätä asiaa hänelle kertonut koska sitä ei missään vaiheessa kysytty eikä tämä ollut vaikuttava tekijä miltään olin. Kävi kuitenkin sillein, että palkastani lähti X summa ulosottoon ja työnantaja pyysi minut toimistoonsa. Siellä asiasta huomautettiin minulle ja sanottiin, tämä pistää miettimään, että onko sulla jotain muutakin salattavaa.

Olin tilanteesta todella järkyttynyt enkä saanut sanaani suusta puolustautuakseni. En todellakaan tiennyt asian olevan kovin vakava sillä hoidin työni hyvin ja palkastani lähti palkanlaskijan toimesta automaattisesti tietty summa velan lyhentämiseen. Sittemmin lähdin ko. työpaikasta. Muissa työpaikoissa en ole kohdannut tämän asian tiimoilta työnantajaa tai joutunut puimaan taloudellista tilannettani esimiehen kanssa. Tämä oli ensimmäinen kerta mutta olen kuullut, että joskus tämä voi olla joillain työnantajilla palkkaamisen este.

ulosotto ja maksuhäiriömerkintä – ahdistus.

Taloudellista tilannetta voisi kuvailla yhdessä sanalla – ahdistus. Joskus kymmenen vuotta sitten vastasin kysymykseen,

tuoko raha onnea?

Ei.

Nyt vastaisin samaan kysymykseen.

Kyllä.

Raha tuo onnen mutta ei ole ainut onnen lähde. Rahallinen tilanne vaikuttaa kokonaisuudessaan ihmiseen eli minuun, tässä tapauksessa ja sitä kautta moneen asiaa, joka on kytköksissä minuun. Nyt vastaisin, että raha tuo onnen ja rahattomuus syö onnea. Näin sen koen ja näin olen tätä asiaa havainnut jo muutamia vuosia. Se, että raha tuo ahdistusta vaikuttaa mielenhyvinvointiin, arkisien asioiden hoitamiseen ja jopa päivästä sekä viikosta toiseen elämiseen.

Maksuhäiriömerkintä, ulosotto ja ahdistus ovat yksi iso kolmio, jonka keskellä sitä tuntuu räpiköivän, jotta ei hukkuisi. Tämä on yksi iso kolmio, on sellainen kolmio mistä pyrin päästämään irti. Odotan sitä hetkeä, jolloin en taloudellisesti enää hukkuisi vaan voisin pysyä pinnalla ja rakentaa talouteni alusta – puhtaalta, opinmatkan käydyltä pöydältä.

Ilman, että nimeni perässä on maksuhäiriömerkintää. Jonain päivänä ottaessani vakuutusta, olen pelkkä

Ida. Nainen, jolla on puhtaat paperit.

 

Lue myös:

Kun raha ahdistaa ja joulu tulee.

Seuraa meitä:

Instagramissa.

12 kommenttia

 1. villananna kirjoitti:

  Ei saisi vaikuttaa työhön, paitsi jos työssä käsittelee rahaa tai hakija tekee merkittäviä taloudellisia päätöksiä tai jos työskentelee esimerkiksi henkilököhtaisena avustajana jonkun kodissa. Mutta tuommoinen on todella tökeröä käytöstä esimieheltä, että rupeaa epäilemään työntekijää sitten joka asiassa.

  • Ida kirjoitti:

   Niinpä. Tässä olen samaa mieltä, että ilman muuta asia saisi vaikuttaa työhön, jossa ollaan rahan kanssa millään tavalla tekemisissä. Mutta muissa ”perus duuneissa” ulosotto merkintä ei saisi olla työntekijää määrittävä asia.

 2. missmaruzella kirjoitti:

  Kiitos että kirjoitat aiheesta. Itse kokenut saman, mutta minulla oli UO:n kanssa maksusopimus eli maksoin itse kuukausittain lyhennyksen sen sijaan että se olisi viety suoraan palkasta – koin tämän jotenkin paremmaksi järjestelyksi (en tosin muista että oliko tuollaiselle joku ehto). Onnistuin myös vuokraamaan asuntoni (kolme eri osoitetta noiden vuosien aikana) yksityiseltä, olin varmasti tosi onnekas kun kohdalleni sattui vuokranantajat, jotka ymmärsivät tilanteet eivätkä automaattisesti kieltäytyneet, kun kerroin tilanteestani. Tosin elin ilman kotivakuutusta aika kauan, sen sain kun luottotiedot puhdistuivat.

  Pitäisi varmasti itsekin tästä kirjoitella, en ole koskaan kehdannut blogata aiheesta kun tilanne oli vielä päällä.

  • Ida kirjoitti:

   Kiitos itsellesi kun kommentoit! Toi on varmasti ollut helppo järjestely kun on pystynyt itse lyhentämään UO velkaa. Mä en ole tästä hoksinut ottaa selvää mutta toisaalta palkasta on lähtenyt aina säännöllisesti tietty prosentti. Ihan mahtavaa, että sulla on kokemusta siitä, miten merkinnän saatua voi siitä huolimatta saada yksityisen kautta kämpän. Siinä on ollut vuokraajilla sydän ja inhimillisyys paikallaan<3 Ihanaa joulun odotusta sulle!

 3. Maila kirjoitti:

  Niin meni luottotiedot kun verottaja ajoi kunkurssiin. Ei maksuohjelmaa tehnyt. Lisäksi sain takamani viiden henkilön lainat maksettavaksi. Pankit sulkivat tilini pankkikortit. Yksi pankki avasi tilin ja sain tavallisen pankkikortin. Puhelin on muiden nimissä. 100€ olisi pitänyt maksaa että olisin saanut omiin nimiin Ei ole ollut helppoa 2017 lähtien Vielä kun jaksan 2023 vuoden alkuun . tuli kaikki stressi sairaudet. onneksi pääsin velkajärjestelyyn. rahaa ei jää 980€ joka on eläkkeeni kun lääke-sairaalakulut on niin isot ja velkajärjestely menee kaikki. saldoa 0.63 senttiä apua ei kukaan anna.. tähän olen tottunut. viime joulun pelasti ylimääräisesti maksettu eläke..

  • Ida kirjoitti:

   Todella surullinen tarina mutta jos jotain positiivista, niin olet päässyt velkajärjestelyyn. Sinne menee taatusti sievoinen summa mutta toivottavasti maksuohjelma ei enää montaa vuotta kestäisi sinulla. Ei se tietenkään poista tämän hetkistä taloudellista tilannetta ja sen tuomaa stressiä. Olet varmaan jo kokeilut mutta sanon siitä huolimatta. Yritä saada ruoka-avustusta esim. kirkolta. Sinne pystyy diakonia numeroon soittamaan<3 Toivottavasti saisit jouluksi joulun pöytään! Kiitos kommentistasi💝

 4. Veli Tapani Peuranen kirjoitti:

  Ei ole ulosottoa ollut 2.5 vuoteen mut silti esto päällä eikä saa luottoa.

  • Ida kirjoitti:

   Näin se saattaa kuulemani mukaan olla, että merkintä pysyy nimen perässä vielä pitkään vaikka kaikki maksut olisi maksettu. Tosi harmillista. Toivon, että pääset merkinnästä pian eroon<3 Rauhallista joulun odotusta sinulle!🎄

 5. Pienestä kiinni kirjoitti:

  Tässä odotellaan vielä 5 kuukautta että viimeinenkin merkintä poistuu. Ensimmäinen UO-virkailija ei suostunut siihen että maksaisin itse maksut ja koeajan jälkeen työt sitten loppuivatkin, tosi epämääräisellä kiertelyillä. Kun sain sitten uuden työn kerroin virkailijalle että jos nyt lähtee taas työ hänen takiaan, niin en tule maksuja todennäköisesti koskaan maksamaan. Suostui lopulta että maksan itse.

  Yritin erääseen uuteen työpaikkaan hakea, mutta Supo ohjeisti ettei minua missään tapauksessa saa palkata, koska minulla oli merkintöjä. Siihen mennessä olin jo kaikki maksut maksanut, mutta merkinnät laahaavat perässä.

  Entinen vuokranantajani päätti myydä asuntonsa tyhjänä ja nyt asun todella kalliissa Lumon asunnossa, koska mikään muu taho ei suostunut vuokraamaan asuntoa luottotiedottomalle, ei edes kaupunki, vaikka olin töissä käyvä ihminen.

  DNA ja Telia ei suostunut puhelinliittymää tarjoamaan, Elisa vaati vain pantin mikä ei ole ongelma jos käy töissä.

  Opin myös ettei UO ilmoittele Asiakastiedolle tai Bisnodella mitään vaikka kaikki maksut on maksettu. Samoin Bisnodella voi olla eri tiedot kuin Asiakastiedolla, mikä tuli asuntoja hakiessa vastaan.

  Luottokorttia ei sentään suljettu, joten pääsin vielä matkustelemaan, ilman vakuutuksia tietenkin. Jostakin syystä kun Bisnoden ja Asiakastiedon tiedot olivat vihdoin samat, sainkin vakuutuksia eräästä isosta yhtiöstä.

  Nykyinen työsopimukseni halutaan vakinaistaa, mutta samalla tehdään turvatarkastus. Oletan että Supo pitää huolen että taas tulee kenkää.

  Taposta saa tässä maassa pienemmän rangaistuksen.

  Hallituksen piti korjata lakia pikana merkintöjen osalta. Eivät saa kuitenkaan vuodessa hoidettua. Minä olen oletettavasti silloin taas jo työtön, kun saavat hommansa tehtyä.

  Onneksi avoimia työpaikkoja riittää. Tosin työttömänä valtio menettää verotuloni ja joutuu vain maksamaan, joten ei tässä järkeä ole roikottaa merkintöjä vuosikausia jos maksut on maksettu ja virheistä opittu.

  • Ida kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi!

   Kaikenlaisia olet joutunut kokemaan maksuhäiriömerkintäisenä ja se on todella surullista, että merkintä vaikeuttaa niin monia arkisia asioita. Onneksi sinulla poistuu pian merkintä, niin pääset aloittamaan taloudellisesti puhtaalta pöydältä. Se tuntuu varmasti hyvältä!

   Näin se on, että jos taloudellisesti mokaa, niin siitä saa maksaa pitkän pennin. Velkoja tulee maksaa monta vuotta (luonnollisesti näin on) mutta ei riitä, että euroja maksaa mutta joutuu vielä maksujenkin jälkeen monta vuotta kärvistelemään maksuhäiriömerkintäisenä vaikka velkaa ei ole.

   Josko jonain päivänä näitäkin asioita kohtuullistettaisiin, toivottavasti.

   Rauhallista joulun odotusta sinulle!💝

 6. Mama Flawsome kirjoitti:

  Hei, haluan tuoda esille tälläisenkin seikan : nykyään luottotiedottomien on entistä helpompi saada vuokra-asunto yksityisiltä: itsekin vuokraan asuntojamme myös luottotiedottomille. siihen on kaksi syytä: luottotiedottomat ovat iso markkina-alue joiden on vaikea saada asuntoa muualta ja ovat täten lojaaleja pitämään kiinni hyvästä asunnosta ja hoitamaan asiat monesti paremmin kuin luottotiedolliset joilla on enemmän varaa vaihtaa. Toisekseen, kaikki joutuvat elämässä hankaliin tilanteisiin, siitä ei kuitenkaan tule rangaista kohtuuttomasti tai loputtomasti. Jos merkintä ei johdu vuokrarästeistä, en monesti muuta tutki. Ja tämä ei ole vain minun näkemykseni vaan ihan ääneen puhuttu trendi nuorempien asuntosijoittajien parissa.

  Joten koskaan ei saa luovuttaa tai heittää kirvestä kaivoon: aina löytyy tie.

  Tsemppiä kaikille asian kanssa painiville, itse selätin onneksi tämän mörön 💪🏻

  • Ida kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi! Mahtava kuulla, että luottotiedottomat voivat tänä päivänä saada asunnon yksityiseltä. Monessa paikassa vaan mainitaan, että luottotiedot tarkistetaan ja sieltä mistä itse kysyin, sanottiin ettei heidän kauttaan ole mahdollisuus saada asuntoa. Mutta ihan mahtavaa, että se on joissain yksityisissä mahdollista!🙏 Hienoa, että olet selättänyt tämän mörön!!💪🏼😍 Ihanaa iltaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *