Hae
Elämänmakuista matkaa

Hyvin nukkuva vauva – miten olen onnistunut?

Yksi asia mitä sain kuulla läpi raskauden kuuluisana ”ootappa vaan…” – lauseena, oli lause, joka koski vauvan nukkumista. Milloin sanottiin, että sitten et enää nuku, milloin puolestaan muut pelkäsivät, että saisin koliikkivauvan. Tuli raskaana ollessani vauvan nukkuminen missä tahansa puheeksi, varoiteltiin hänen voivan olla valvottava tapaus, josta johtuen en sitten pärjäisikään lasteni kanssa. Tiedä häntä millainen tilanne olisi, jos muiden pirujen maalailut olisivat toteutuneet. Kieltämättä ärsytti se, että vauvan nukkuminen oli koko ajan pinnalla. Kaikkien muiden ajatuksissa paitsi allekirjoittaneen. Mietin silloin, että on vauva sitten hyvin nukkuva tai vähä uninen vauva, otan sen vastaan. Sellaisena kuin hän olisi.

Itse olin paljon luottavaisempi ja luotin vauvan saavan hyvät unenlahjat. Niinhän siitä sitten kävi. Jo syntyessään hänestä huokui se, miten kovasti hän tarvitsee unta ja miten hyvin nukkuva vauva hän on. Alkuun, vastasyntyneenä, hän nukkui ympäripyöreitä päiviä viikosta toiseen, joka sekin pääsi joidenkin lauseisiin. ”Nauti nyt vielä, kun voit.” tai ”Ei apina kauaa noin hyvin nuku.”. Tiedättekö miten ärsyttävää, se on ollut eikä tämä ihmetys ole vieläkään loppunut. Se, että minulla on hyvin nukkuva vauva, tuntuu oikeuttavan siihen, että pitää maalailla piruja seinille.

Apina on nyt jo 8kk. Siitä huolimatta saan aika ajoin kuulla, miten tämä vaihe loppuu aikanaan ja sitten meilläkään ei nukuta, kuulemani mukaan. Mitä sitten? Se on siinä vaiheessa sen ajan murhe ja nyt olemme tässä hetkessä. Tässä hetkessä, jossa apina on nukkunut jo 8kk – muutamia ”huonosti” nukuttuja öitä lukuun ottamatta – todella hyvin! Aivan käsittämättömän hyvin. Meidän mittapuullamme huonosti nukuttu yö pitää sisällään kahden tunnin välein heräämistä – se on minulle huonosti nukuttu yö. Tai sitten se, jos Max nukkuisi alle 12h yöunet, sekin on minun mittapuullani huonosti nukuttu yö.

8kk vauvan yöunien pituus.

Max on aina ollut unimäärällisesti paljon nukkuva vauva, myös öisin. Hän nukkuu jopa 15h mittaisia yönia. Hänen keskimääräinen yönsä unisaldo on 13,5h ja tämä on määränä sellainen, joka riittää apinalle hyvin. Jos hän nukkuu alle tuon määrän, on kiukku taattu melko pian herättyään. Muutaman kerran hän on nukkunut 12h ja jo tunnin hereillä olon jälkeen alkaa osoittamaan väsymyksen merkkejä – kahden tunnin kohdalla hän on aivan poikki! Kaksi tuntia on sellainen aika, jonka Max jaksaa olla suhteellisen mukavasti hereillä. Kaikki aika siitä yli, tuo mukanaan yliväsymystä ja hankaloittaa hieman unille nukahtamista sillä yliväsyneenä apina saa nauruhepulit!

Öisin hän nukkuu yleensä kahden heräämisen tatkiikalla ja pidän nukkuma paikan pimeänä. Yöaika on sellaista aikaa, jolloin en laita edes vaipan vaihtoa varten valoja päälle vaan vaihdan vaipan pimeässä makuuhuoneessa. Jos käy harvinaisuus ja vaipassa on muuta kuin pissat, pistän valoksi ainoastaan puhelimen päälle, en muuta. Pyrin myös rauhoittamaan hetket, jolloin Max käy yöunille. Silloin koululaisetkin ottavat hetkeksi hiljaisen homman ja vasta Maxin päästyä syvään uneen, ääntä saa alkaa lisäämään. En tarkoita, että täällä tunti tolkulla istutaan hiljaa mutta jokainen nukkumaan kävijä saa itselleen rauhallisen nukahtamis hetken. Syvään uneen päästyään, Max ei havahdu meidän touhuihin.

Ruuduton vauva on hyvin nukkuva vauva.

Maxin päivässä on paljon hänen ikäiselleen vauvalle sopivia aktiviteetteja leikitellen ja lorutellen sekä koululaisten kanssa höpsötellen. Hän saa olla päivisin sylissä niin paljon kuin haluaa sekä rinnalle pääsee aina kun haluaa. On päiviä, jolloin pidän Maxia sylissä ruokaa tehden ja sitten on päivä, jolloin hän viihtyy leikkimatolla itsekseen. Sanotaanko näin, vauva sanelee missä hän haluaa olla. Max ei saa päivisin katsoa minkäänlaista ruutua – ei televisiota, ei tietokonetta eikä edes puhelintani. Ei mitään missä on liikkuvaa kuvaa.

Toki hän katsoo puhelinta, jos otan kuvan mutta tarkoitan tässä sitä, että Max ei saa katsoa minkäänlaista videota, lastenohjelmia jne. Puhelinta selaan ilman vauvan sylissä olemista ja jos Max vilkaiseekaan televisioon, hänen katseensa ohjataan pois. Harvoin Max edes hakeutuu ruutujen perään ja uskon tämän johtuvan siitä, että niitä kohtaan ei olla edes yritetty antaa mielenkiintoa. Max saa virikkeellistä toimintaa kaikilla muulla tavoin. Uskon ruuduttomuuden olevan yksi iso tekijä siinä, että Max nukkuu hyvin.

rutiinit luovat hyvät yöunet.

Toinen aika iso tekijä siitä miten hyvin Max nukkuu, on rutiinit – mikä suuri voima niillä onkaan, etenkin Maxilla. Hän on jo alkusyksystä luonut itse itselleen kellonajan koska käy nukkumaan ja se on klo 17:00 maissa iltapäivisin. En ole ohjannut häntä siihen vaan se lähti muodostumaan kesällä jo. Silloin hän kävi yöunille klo 16:00 mutta sittemmin iltapäivä viidestä tuli vakio aika. Ennen yöunille menoa meillä on säännölliset iltarutiinit, illasta toiseen. Toki ne elävät siinä mielin, että iltaunille meno saattaa joinain iltoina olla +/- 30min. Mutta rutiinit muodostuvat siltin samasta kaavasta.

noin 1h ennen yöunille menoa Max saa iltapuuron ja purkillisen hedelmäsosetta.

Tämän jälkeen, jos vireystila sen sallii, hän leikkii vielä hetken. Jos vireystila ei sitä salli, hän on sylissä ja ihmettelee siinä.

noin 30min ennen nukkumaanmenoa Max pääsee iltasuihkuun/pienelle pesulle/rasvaukselle eli iltatoimille.

Hän tunnistaa jo ison suihkun äänen ja kuullessaan sen, alkaa nauramaan ääneen! Suihkun jälkeen teen pienen masuhieronnan ennen yö vaatteiden pukemista. Tämän jälkeen hän on hetken sylissä tai pötköttelee sängyssä ja luetaan yksi loru.

Sylittelyn, loruttelun jälkeen menee valot kiinni ja on Maxin imetys hetki.

Nukahtamiseen menee aikaa noin 5-20min.

Joskus Max nukahtaa rinnalle, aina ei nukahda. Kummin vaan, niin lasken hänet sänkyyn ja nukahtaa joko heti tai sitten hetken ajan örisee ennen nukahtamista.

noin klo 17.00-17.30 hän on untenmailla.

En nukuta enkä herättele vauvaa, seuraan väsymyksen merkkejä.

Sen lisäksi, että Maxilla on rytmit illoissa ja ruuduton elämä, niin yksi periaatteistani on se, etten nukuta enkä herätä vauvaa. Seuraan paljon Maxin osoittamia väsymyksen merkkejä ja huomioin hänen unen tarpeensa enkä niinkään katso kellosta. Toki kello toimii suuntaa antavana itselleni mutta jos Max on ollut päivällä tunnin hereillä ja osoittaa haluavansa nukkumaan, niin hän pääsee nukkumaan.

Jos puolestaan laitan Maxin hänelle väärään aikaan päiväunille eikä hän heti nukahda, en myöskään häntä nukuta. Siinä vaiheessa nostan ylös ja kokeilen hetken päästä uudestaan. Kun hän on oikeasti väsynyt, hän nukahtaa itsenäisesti tai pienellä tuella. Unilta Max saa herätä, kun sen aika on. Edes pienenä vauvana, keskolaa lukuunottamatta, en herättänyt häntä tai pitänyt väkisin hereillä.

tunteisiin reagoiva, läheisyyttä saava vauva.

Olen tehnyt havainnon myös sen osalta, että miten oma tunnetilani vaikuttaa Maxin nukkumiseen. Max aistii tunnetilani todella herkästi ja ottaa siitä kipinää. Tämä tarkoittaa sitä, että Maxin läsnä ollessa sammutan itsessäni tunnetilat, joiden keskellä Maxilla saattaisi olla turvaton olla. Näin olen opettanut myös koululaisille. Vauvat kun eivät ymmärrä sanoja vaan ilmeitä ja äänen painoja, niinpä vältän osoittamasta omaa ärtymystäni Maxin läsnäollessa. Esimerkkinä: jos hän herää monta kertaa yössä, niin kohtaan hänet samanlaisella lämmöllä mitä kohtaisisin yhtäjaksoisen yön jälkeen. Tämä on osoittautunut paikkaansa pitäväksi, vaikuttavaksi tekijäksi Maxin unien osalta, ainakin meillä.

Vielä viimeiseksi mainittakoot sen, että Max saa päivisin läheisyyttä ja syliä, hellyyttä ja huomiota todella paljon ja aina kun pyytää. Kyllä, hän tulee huomioiduksi heti kun pyytää huomiota. Meillä on myös hyvin tiivistä olemista se aika mitä hän on hereillä, ollaan yhdessä ja lähekkäin. Hassutellaan ja halaillaan, tankataan sitä kaikkea mitä hän tarvitsee, niin ei tarvitse tankata öisin.

Ida

Muistetaan näin lopuksi vielä se, että se miten meillä nukutaan tai miten minä teen Maxin kanssa, ei ole ainut oikea tapa. Hän on hyvin nukkuva tapaus ja mä pyrin omalla toiminnallani tukemaan sitä. Vaikka sinä siellä tekisit aivan samanlailla, voi tilanne teillä olla siltin erilainen.<3

Lue myös:

7kk vauva.

Vauva on…?

Seuraa meitä:

Instagramissa.