Hae
Elämänmakuista matkaa

Näitä ulosottovelallinen ei tahdo kuulla.

Monen asian pystyy ymmärtämään siinä vaiheessa, kun itse kokee sen ja yksi lukuisista asioista on ulosottovelka. Puhuessani ja silloin kun kerroin tai olen kertonut ulosottovelastani, olen vuosien aikana saanut kuulla muutaman varsin rasittavan lauseen. Lauseet ovat varmasti tarkoitettu hyvällä mutta silloin kun olen tai sinä olet ulosottovelkainen, seuraavat lauseet eivät tunnu mieltä lämmittävältä.

Ulosottovelallinen ei tahdo kuulla.

Siellä ne velat pysyvät.

Kyllä pysyy – tiedän. Siellä ne pysyvät ja vaikka niitä, miten maksaa, niin korot juoksevat eikä talous välttämättä kestä maksaa sovittua summaa enempää. Omakohtaisesta kokemuksesta sanon, että niin kauan kuin velka on ulosotossa, muistaa sen olemassaolon päivittäin ja monessa arkisessa asiassa se muistuttaa itseään. Joten se, että velat pysyvät ulosotossa ovat enemmän haitaksi kuin hyödyksi. On veloissa sitten tonni tai kymmenentuhatta, se ei välttämättä meinaa, että velka olisi yhtään sen nopeammin tai hitaammin maksettu.

Etpä velkaannu enää.

Väärin! Tiedän, ettei kaikkien talous kestä sitä, että palkasta lähtee X summa ulosottoon, joten pahimmillaan joku tai jotkut laskuista voi jäädä maksamatta, jos niihin ei ulosottolyhennyksen vuoksi rahaa. Tällöin ulosottovelallinen voi velkantua lisää. Toki siinä ei voi enää ottaa lisää osamaksuja tai kulutusluottoja mutta se, että ei ole mahdollisuus ottaa niitä, ei yhtään kevennä sitä fiilistä.

Ei mullakaan ole rahaa.

Se, onko rahaa vai ei, on yksilöllistä. Joku voi mieltää, että viikkoa ennen palkkapäivää tilillä oleva 300e on sama kuin ei olisi rahaa. Jollekin toiselle se tarkoittaa oikeasti sitä, että tilillä ei ole rahaa tai jos on, on siellä juuri ja juuri sen verran, että ruoallisesti pärjää seuraavaan tilipäivään. Se mikä itseäni ärsyttää raha keskustelussa, on se, että ensimmäinen em. lauseen sanoja ei monesti ymmärrä miltä se tuntuu, kun rahaa ei oikeasti ole. Tietenkään tilanteita ei pidä verrata mutta itseäni harmittaa jos näin rahattomana, joku jolla on tilillä rahaa, kokee olevansa rahaton.

Miten sinä noin olen mennyt tekemään?

Ihmettely ei auta sitten yhtään mitään. Vahinko on jo päässyt käymään ja sillä, miten vahinko on muodostunut, ei ole enää mitään väliä siinä vaiheessa, kun paskat ovat jo housussa. Monella ulosottovelallisella velkaantuminen on häpeä ja tarina velkaantumisen takana arka, joten kysyminen ei välttämättä tuo hyvää mieltä vaan saattaa jopa ahdistaa.

Loppuun tieto isku!

Tiesittekö, että veronpalautukset menevät kokonaisuudessaan ulosottoon eikä velallinen itse saa niitä?

Osaatko samaistua lauseisiin ja onko sulla joku sellainen mikä on tuntunut pahalta kuulla, ulosottovelallisena?

Ida

 

Lue myös:

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto.

Seuraa:

Instagramissa.

Facebookissa.