Hae
Elämänmakuista matkaa

Tuoko raha onnen?

Muistan aikoinaan, kun minulta kysyttiin, tuoko raha onnen? Vastasin kysymykseen hyvin lyhyesti, ei tuo. Kysyjä sen sijaan vastasi, tuo. Siihen aikaan, noin viisitoista vuotta sitten näin kysymyksen ja vastauksen kovin mustavalkoisena. Silloin ajattelin, että raha joko tuo tai ei tuo onnea. Nyt kuitenkin, vuosia myöhemmin ja monia erilaisia taloudellisia hetkiä kokeneena vastaisin toisen lailla. Näen tänä päivänä kysymyksen ja siihen vastaamisen värikkäämpänä kuin aikoinaan.

Tähän ajattelu tavan muutoksen saattaa vaikuttaa se, että olen kokenut monenlaisia talouden hetkiä, joka on avannut silmäni siihen, ettei otsikon mukainen kysymys ole mustavalkoinen. Siinä on monenlaisia värejä. Nyt jos minulta kysytään, tuoko raha onnen, mitä vastaisin?

Raha tuo onnea.

Vastaisin, että raha tuo onnen mutta antakaa, niin selitän asiaa hieman. Näen kysymyksen vastaamisen sillein, että raha ei yksi tuo tai vie onnea mutta sillä on iso merkitys siihen millaisen tunteen raha tai rahattomuus tuo. Monia eri taloudellisia tilanteita kokeneena voin sanoa, että olen käynyt taloudellisesti todella pohjalla. Niin pohjalla, että olen joutunut miettimään mihin rahani todellisuudessa riittävät. Tarpeita olisi ollut kauppareissulla enemmän kuin olisin voinut itselleni ja perheelleni mahdollistaa. Muistan ne lukuista kerrat, jolloin olen joutunut laskemaan rahojen riittävyyttä laskimella. Olen miettinyt kaupassa, että ostanko maitoa vai makaronia – karkeasti sanottuna.

Talouteni tilanteeni on joskus käynyt niin pohjalla, että olen joskus ollut menettää asuntoni. Tästä kokemuksesta johtuen osaan nähdä asian värikkäämmin enkä niin mustavalkoisena. Minun, värikkäässä ajatuksessa näen, että raha tuo onnen ja vaikuttaa siihen millainen fiilis on.

Raha ei kuitenkaan tuo onnea yksin.

Raha tuo onnen mutta raha ei yksin tuo onnea. Rahalla voi mahdollistaa paljon, jo perus arjen asioita – kuten ruoan, kodin, puhelimen ja sähkönkulutuksen. Kaikkien näiden mahdollistaminen tuo mielestäni onnen, ainakin minulle. Sillä hetkellä, kun et tai en ole pystynyt mahdollistamaan em. asioita, niin omakohtaisesta kokemuksesta kerron, että se on syönyt onnea pois. Vaikka jäljellä olikin terveys ja puhtaat vaatteet, niin siltin rahattomuus ja sitä kautta asioiden saamattomuus vei onnea pois.

Se tunne, kun rahaa ei kirjaimellisesti ole ollut yhtään, syö ihmisen sisintä todella paljon ja sitä kautta onnen tunne muodostaan muotonsa. Joten toistaisin itseäni sanomalla, että raha tuo ja mahdollistaa onnea – ei yksinään mutta yhtenä isona osana.

Raha yhtenä osana onnea.

Sillä onko rahaa vai ei, on vaikutusta niin mieleen kuin jopa fyysiseen jaksamiseen. Rahalla ei pelkästään mahdollisteta arjen perusasioita vaan sillä voi toteuttaa mahdollisia unelmia. Unelmien toteutuminen sen sijaan tuo onnea ja hyvää mieltä. Toki asiaa voisi ajatella mustavalkoisena, ilman muuta. Minä vaan tykkään pohtia tätä asiaa värikkäämmin ja omien kokemuksien kautta, joista johtuen suhtautuminen rahaa on muuttunut.

Suhtaudun rahaan sitä arvostaen enkä pidä tilillä olevaa rahaa itsestäänselvänä. Se jos saan ostettua kaupasta ilman laskinta jotain, on tänä päivänä itselleni iso onnen lähde. Sellaiset hetket eivät missään nimessä ole joskus olleet minulle mahdollisia. Joten sanoisin, että raha tuo onnea olemalla yksi osa onnellisuutta.

Kysymys sinulle – tuoko raha onnen?

Ida

 

Lue myös:

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto vaikeuttaa arkea.

Yksinhuoltajan tuet.

Seuraa meitä:

Instassa ja facessa!