Hae
Elämänmakuista matkaa

Vauvan fysioterapia kokemuksia.

Jokaisen vauvan kehitys on yksilöllinen ja jokainen etenee taidoillaan omaan tahtiin. Myös mielipiteet ja tavat voivat poiketa huimasti vieressä olevaan vanhempaan. Tässä postauksessa kerron millainen vauvan fysioterapia taival on ollut. Se mitä minun vauvani tekee fysioterapialla, on vain meidän perheemme saadut ohjeet ja tavat.

vauvan fysioterapia alkoi varhain.

Moni teistä varmasti tietää, että vauva syntyi keskosena ja tämä on tuonut meille extra käyntejä terveydenhuollon palveluissa. Vauva syntyi kuusi viikkoa etuajassa ja omasi erilaisia piirteitä, joista ensimmäiset havaittiin ensimmäisien kuukausien aikana. Hän ei kääntänyt päätään kuin toiselle puolelle, ei edes virikkeiden avulla ja tämän lisäksi hänellä oli taipuisuutta kropassa eli vauva oli pitkään ”babaani-vauva”. Nämä kaksi piirrettä ovat monesti sellaisia, jotka ajan ja harjoitteiden kanssa häviävät.

Vauva sai fysioterapialle lähetteen, jota kautta saimme kotiohjeita siihen, miten taipuisuutta sekä pään toispuolisuutta lähdettäisiin tukemaan oikeaan suuntaan. En ollut kuin hetken huolissani siitä, että tuleeko kumpikaan epäkohta palautumaan kuten niiden kuuluisi olla mutta onneksi terveydenhuollon ammattilaiset puhuivat näiden olevien hyvin yleisiä. Ajan kanssa meneviä piirteitä.

Vielä noin viiden kuukauden ikäisenä eli neljän kuukauden korjatussa iässä ollessa vauvalla oli toispuoleisuutta ja taipuisuutta. Taipuisuus minun vauvani kohdalla oli yksi syy siihen, miksi hänelle suositeltiin soseita jo 4,5kk korjatussa iässä. Hänellä epäiltiin maidon takaisin virtausta, joka tarkoittaa sitä, että rintamaito nousisi kurkkuun ja hän nielaisisi sen takaisin mahaan.

Vauva ei koskaan itkenyt vatsaansa mutta sanottiin, ettei kaikki vauvat itse vaivoja ja voivat olla maidon takaisin virtauksesta huolimatta hyväntuulisia. Kuten Apina oli ja on yhä! Ei hänestä koskaan näkynyt se, että olisi jotain mahavaivoja. Takaisin virtaus voi omalta osaltaan ”tukea” vauvan vartaloa vääntymään banaaniksi.

Banaani-vauva tasaantui.

Useiden fysioterapeutillisten käyntien jälkeen ja kiinteiden aloituksen myötä ensimmäisten kuukausien ominaispiirteet tasaantuivat vauvalla, ja hänen taipuisuutensa alkoi laantumaan. Sen myötä vauva oppi 7kk iässä kääntymään selältä masulleen. Sitä ennen hän oli oikein onnellinen tyyppi ilman karkeamotorisen taitoja. Mutta se ei häntä estänyt oppimaan varhaisessa vaiheessa hienomotorisia näppäryyksiä sekä ääntelyitä, että sosiaalisuutta. Opittuaan kääntymään vatsalleen, aukeni siitä uusi maailma, johon vauva tutustui pikkuhiljaa.

Hän tarvitsi kuitenkin hirmuisesti tukea ja harjoitteita siinä, että jaksoi olla masulleen mutta menin sillä asenteella, ettei tässä ole kiire. Niin kuin ei ollutkaan, jokainen kun kehittyy omaan tahtiinsa. 8kk iässä hän oppi liikkumaan navan ympäri, liikkuen ensiksi toisella kyljellä sujuvammin mutta se ei häntä itsessään haitannut. Miten hauska taito se olikaan, että pääsi liikkumaan! Harjoiteltuaan tovin sitä, miten navan ympäri pääse liikkumaan, hoksasi hän sen, miten pakittaen pääsee liikkeelle. Se aiheutti välillä mielipahaa koska hän ei suinkaan päässyt leluja lähemmäs vaan niistä kauemmas.

Mittarimadosta konttausasentoon!

Vuoden vaihteen jälkeen apina oppi liikkumaan mittarimatona eteenpäin ja jestas miten hauskan näköistä se oli! Kaikissa vaiheissa on ollut ihana se, että olen nähnyt millainen tahto vauvalla, on ollut oppia uusia juttuja. Hän on sisukkaasti mutta rauhallisella tahdilla treenannut taitoja ja oppinut jokaisen fysioterapia käynnin jälkeen uuden taidon ennen seuraavaa käyntiä. Viimeksi oli parin viikon tauko, kuten aina. Käymme siis fysioterapialla kahden viikon välein. Tammikuun loppulla vauva oppi sammakko mallisen konttausasennon, jossa hoksasi miten paikoillaan voi hytkyä.

Tämä taito vahvisti varmaan käsi sen verran paljon, että nyt hänen ryömimisen taitonsa on kehittynyt todella huimasti! Hän liikkuu sujuvasti ryömien, kohti kohdetta mitä tavoitella. Näiden lisäksi hienomotoriset taidot ovat upeat, ja hän tavoittelee roskia maasta sekä herneitä pöydältä. Vauva myös istuu hienosti, sylissä tuettuna mutta ei vielä syöttötuolissa.

Syöttötuoli saa odottaa, hetken vielä.

Tosissaan istumisen valmiudet ovat tuettuun, sylissä istumiseen hyvät mutta hän ei vielä saa niin sanotusti lupaa istua syöttötuolissa. Eikä siihen ole edes kiirettä. Syöttötuoli odottaa ja siinä kerkeää istumaan, kun vartalon fysiikka sen sallii. Fysioterapiassa puhuimme, että on turha hoputtaa vauvaa kenellä ei riitä valmiudet vielä johonkin juttuun. Tässä tapauksessa syöttötuolissa istumiseen.

Siihen on toisen vielä turha mennä istumaan, kun ylävartalon hallinta ei ole ihan valmis. Siihen saakka meillä syödään niin sylissä kuin turvakaukalossa. Luvan kanssa, kummassakin. Turvakaukaloa tai sitteriä pidetään kamalana mörkönä ja moni vanhempi kivitetään, kun vauva syö jommassakummassa. Meillä vauva on syönyt lähes turvakaukalossa siitä saakka, kun aloitti kiinteiden maistelun ja hyvin toimii! Turvakakulaon malli on sellainen, että siinä on turvallista istua syömässä. Sylissä puolestaan on suurempi vaara vetää ruokaa väärään kurkkuun sillä sylissä vauva pyörii jo paljon ja tykkää heittäytyä kaarelleen makaamaan, kikattaen samalla.

Kaikki kehitys tulee ajan kanssa, eikä minulla ole mikään kiire saada syöttötuolia käyttöön. Kyllä hän viimeistään kouluun mentäessä osaa istua.?

Kiinnostaisi kuulla, että millaisia vauvan fysioterapia kokemuksia teillä on?

Ida

 

Lue myös:

Apina, tylsän hauska vauva.

9kk vauva.

Seuraa meitä:

Instassa ja facessa!