Hae
Elämänmakuista matkaa

Millaiset ovat kuukauden ruokakustannukset?

Kirjoitin ruoka-aiheisen postauksen viime viikolla ja nyt ajattelin hieman kertoa mitä meillä syödään tällä viikolla ja paljastaa kuukauden ruokakustannukset. Toissa sunnuntaina otin kynän ja paperin käteen kirjoittaakseni seuraavan viikon ruokalistan meidän kuiva-ainekaappimme oveen. Olemme joskus tätä tapaa kokeilleet mutta silloin suunnitelmasta puuttui motivaatio ja oikeat ainekset jääkaapista – aina. Joten taannoin tämä suunnittelun kokeilu meni reisille mutta nyt puolestaan voin sanoa näin kaksi ruokalistaa tehneenä, että onpa tämä näppärää.

Raha pussi kiittää, ruokahävikki pienenee ja ruokailuhetket ovat rauhallisempia. Viikon kokemuksella voin sanoa, että jo näin lyhyessä ajassa ruokalistan suunnittelu on tukenut ruokailu tilanteitamme ja helpottanut itsenäistä välipalan tai iltapalan laittamista. Koululaiset myös osallistuvat aktiivisemmin ruuan tekoon kun tietävät mitä ruokaa olisimme valmistamassa. Tämän suunnittelun lisäksi osaan arvoida, että millaisella budjetilla meillä syödään helmikuussa ja jo nyt laskin, että ruokakustannukset ovat pienemmän kuin tammikuussa.

viikon 6 ruokalista.

Maanantaina.

Aamulla: Ruisleipää kananmunalla.

Välipalalla: Mitä kaapista löytyy – piirakkaa.

Päivällisellä: Edellispäivän nakkikastiketta ja pastaa.

Iltapalaksi: Viiliä tai rahkaa myslillä ja mehukeitolla sekä yksi tummaleipä.

Tiistaina.

Aamulla: Leipää höysteillä.

Välipalalla: Muroja ja hedelmä.

Päivällisellä: makaronilootaa ja porkkanaraastetta.

Iltapalalla: Leipää ja muroja.

Keskiviikkona.

Aamulla: Leipää ja jugurttia.

Välipalalla: Muroja ja kaakaota.

Päivälliseksi: Makaronilootaa ja porkkanaraastetta.

Iltapalalla: Uunipuuroa.

Torstaina.

Aamulla: Kaurapuuroa ja hedelmä.

Välipalalla: Leipää höysteillä.

Päivälliseksi: Toinen koululainen Raxissa ja minä, ja toinen koululainen makaronilaatikkoa sekä leipää.

Iltapalalla: Riisipiirakoita munavoilla.

Perjantaina.

Koululaiset lähtevät isälleen, joten perjantaista sunnuntaihin ruokailuita ei tarvitse suunnitella vaan menen fiiliksen mukaan – olen sen ansainnut.

kuukauden ruokakustannukset – helmikuu vs. tammikuu.

Laskin meidän tammikuumme ruokakustannukset ja ne olivat jopa 666,77€. Summassa on ihan kaikki mitä voi vaan kaupasta tarvita eli summa pitää sisällään ravintolakustannukset, kissan tarvikkeet ruokineen, vauvan vaipat, koko perheen hygienia tuotteet ja koko perheen ruuat. Summa oli mielestäni aika iso koska tiesin, että siinä on nipistämisen varaa reippaasti. Otin helmikuulle tavoitteeksi välttää pikkukaupoissa käymistä ja melko mukavasti olen siinä onnistunut. Tammikuussa hain ”nopeasti jotain pientä” noin 200e edestä!

Helmikuussa on tähän saakka mennyt ruokakustannuksiin ja eilen saapuvan ruokakauppa tilaukseen yhteensä 372,91€. Tämä pitää sisällään samat jutut kuin viime kuussa eli koko perheen hygienia tuotteet ja ruuat, vauvan vaipat ja kissan tarvikkeet. Summa pitää sisällään ensi viikon ruuat sillä tein eiliselle ruokatilauksen, jossa on ainakin ensi viikon ruokatarvikkeet. Helmikuuta on vielä reippaasti jäljellä, joten budjetoin loppukuulle arvio

Se näyttäisi olevan noin 150€. En tiedä tuleeko tämä pitämään paikkaansa vai laskinko alakanttiin mutta yritetään. Budjetoidun 150e summan jo menneen summan yhteenlaskettu summa on noin 144e pienempi kuin tammikuussa. Tämä on aika huikea kehitys kuukaudessa!

Mitä olen kuukaudessa tehnyt toisin?

Miettinyt ja suunnitellut, ennakoinut ja harkinnut. En ole tinkinyt laadusta – päinvastoin! Olen ostanut kalaa ja parempaa jauhelihaa sekä pitänyt huolta monipuolisuudesta. Ruokaa on tehty isommalla satsilla pakkaseen valmiiksi ja olen sunnuntaisin ennakoinut seuraavaa viikkoa. Tämän lisäksi olen minimoinut pienissä kaupoissa käymisen ja pitänyt ennakoidusta ruokalistasta kiinni.

Edistys on vasta pienen hetken kokeilun tulos mutta toivon, että saisin tästä arjen säästöjä pidemmältä ajalta. Olen jotenkin tosi innostunut tästä kauppakäyttäytymisen muutoksesta, että toivon muutoksen näkyvän myös kevyempänä mielenä. Onhan se nimittäin siistiä, että rahaa saa nipistettyä ja vieläpä omasta tahdostaan. Tämä on vähän sellainen juttu, että näkee oman käden jäljen siinä mitä tekee. ?

PALJON SINULLA MENEE KUUKAUDESSA RUOKAKAUPPAAN JA RAVINTOLA KUSTANNUKSIIN RAHAA?

Ida

 

Lue myös:

Yksinhuoltajan 2vkon ruokakustannukset.

Nähdään

Instassa

Facessa