Hae
Elämänmakuista matkaa

Meidän perheemme vahvuudet.

Aika usein kirjoitan siitä mikä on meidän perheessämme vinksin vonksin ja missä kohdin suoneni katkeaa sekä kuinka lautanen lensi kerran seinään, joten on varmasti sallittua pyhittää yksi postaus meidän perheemme vahvuuksiin. Minulta kysyttiin joskus marras-joulukuun taitteessa, että mitkä ovat meidän perheemme vahvuudet enkä osannut vastata kysymykseen mitään. Sen sijaan kerroin sivulauseessa jonkin asian yhteydessä, että olen äärimmäisen ylpeä siitä, miten koululaiset kohtelevat vauvaa. Siitä lauseesta lähtikin sitten avautumaan meidän perheemme vahvuudet, joita en tiennyt olevan olemassa. Katsoin vahvuuksia ehkä liian läheltä, sillä vasta puhelun aikana minulle avautui moni asia.

Perheemme vahvuudet – pidämme yhtä.

Miten onnekas olenkaan siitä, että meidän perheessämme pidetään yhtä silloin kuin meitä koetellaan. Tästä annan esimerkkinä erään lauantaisen lumimyräkkä päivän, jolloin sitkeänä äitinä ajattelin, että kävelemme auraamattomilla teillä. Päätin, että lähdemme noin kahden kilometrin päässä sijaitsevaan kauppaan, vaunuilla. Päästyämme pari sataa metriä eteenpäin, olin aivan loppu. Niin hiestä märkänä, kiukkuinen ja väsynyt siihen tarpomiseen, ettei tosikaan!

Sillä hetkellä meidän perheemme vahvuus tuli esiin, puhalsimme yhteen hiileen ja taistelimme kinoksia vastaan. Kaksi meistä veti vaunuja ja yksi meistä työnsi, ja vaikka miten kirosin ja ähisin, niin koululaiset seisoivat vierelläni ja puhistiin yhdessä. Siinä hetkessä olin äärimmäisen kiitollinen siitä, että meidän perheemme pitää yhtä hetkinä, jolloin meitä koetellaan.

On toki ollut rankimpia koettelemuksia kuin lumimyräkkä mutta pointti oli se, että jos mikä tahansa astuu meitä vastaan – on se sitten lumi, ihminen tai vaikka kaatuminen metsässä, pidämme yhtä eikä kukaan jätä toista pulaan sillä hetkellä. Siinä sitten vaikka yhdessä puhisemme mutta pääasia on, että yhdessä sen teemme.

kaupassa käyminen.

Niin arkinen asia mutta niin tärkeä asia. Meidän perheemme vahvuus on kaupassa käyminen ja sitä se oli myös silloin kun vauvalla oli pienempänä sellainen vaihe, että hän ei viihtynyt kaupoissa. Silloinkin meidän perheemme yksi vahvuuksista oli kaupassa käyminen. Miten upeasti puhallamme yhteen hiileen kaupassa ja tiedämme kukin, miten siellä reissulla toimitaan. Ruokakaupassa ollessamme meillä tuntuu olevan selvät sävelet, miten siellä mennään ja monesti käymme tutuissa kaupoissa, joka helpottaa asiointia sillä silloin koululaiset pystyvät hakemaan ostoksia, itsenäisesti.

Sujuvuus jatkuu kaupan kassalle saakka, jossa koululaiset omatoimisesti auttavat tavaroiden nostamisessa hihnalle ja pakkaamisessa sekä vauvan vahtimisessa. Ruokakaupassa käydessämme tuntuu siltä, että kukaan ei ole toisen tiellä ja jokainen ottaa vastuun kauppareissussa. Harvemmin otamme kaupassa yhteen, vaan useimmiten siellä asioidaan koko perhe huomioiden, kaikkien toiveita ja tarpeita kuunnellen.

perheemme vahvuudet – yhteisen ajan ottaminen.

Otamme yhteistä aikaa koululaisten kanssa, päivittäin, kun vauva on mennyt nukkumaan. Lähes joka ilta katsomme joko yhden jakson yhteistä sarjaamme tai sitten pelaamme lautapelin, yhdessä. Joskus voi olla joitain poikkeuksia, että jompikumpi ei halua osallistua peliin tai sitten vaan hengaamme yhdessä tekemättä mitään. Pääasia on kuitenkin se, että joka ilta otamme hetken meille kolmelle. Joskus se voi olla iltapalan syönti rauhallisemmalla tahdilla.

vauvan huomiointi.

Miten kiitollinen olenkaan siitä, millaiset sisarukset vauvalla on. Uskoin koko raskausajan, että koululaiset ottavat vauvan hyvin vastaan mutta en osannut kuvitella, että näin hyvin. Olen todella onnellinen siitä, miten huomaavaisia ja sydämellisiä isosisaruksia he ovat. He tuntevat vauvan yhtä hyvin kuin minä ja sen huomaa myös silloin, jos vauva jää jonkun kanssa kotiimme, ja me lähdemme ovesta ulos. Isommat huikkaavat vuoroin ohjeita siitä miten vauva toimii ja mistä vauva tykkää.

He myös tunnistavat vauvan kitinästä sen, mitä vauva sillä hetkellä tarkoittaa. Vauva on ainut perheemme jäsen, joka ei ikinä saa kiukutteluita osakseen – aina, ihan aina koululaiset puhuttelevat vauvaa kauniisti. He saattavat äksyillä toisilleen mutta vauvaa lähestyessä heistä huokuu erilainen energia. Vitsi miten kovasti odotan, niin haikeana kuin innokkaana sitä, kun vauva kasvaa ja pääsemme yhdessä hiekkalaatikolle.

Vaikka ikäero on suuri, niin koen, että vauvalle tämä on rikkaus, että hän kasvaa isojen sisaruksien seurassa. Heidän kenen keskellä hänen on turvallista ja lämmin olla.

Neljä tärkeää vahvuutta.

Siinä oli meidän perheemme neljä tärkeää vahvuutta, jotka monesti hukkuvat arjen keskelle. Harvoin sitä uhmakkaiden päivien keskellä huomaa sitä hyvää mitä meissä oikeasti on. Eikä välttämättä ole voimavaroja katsoa hyviä asioita, kun herkästi mielen valtaa ne asiat, joissa pitää parantaa. Mutta välillä on tarpeeksi energiaa pohtia perheemme hyviä asioita, jotka ovat niitä mitkä tekevät meidän perheestämme hyvän paikan olla. Aina siihen saakka, kunnes päätä taas auotaan ja niskoja nakellaan. ?

MITKÄ OVAT TEIDÄN PERHEENNE VAHVUUDET?

Ida

 

Lue myös:

Kerran lensi lautanen.

Seuraa meitä:

Instassa.

Facessa.