Hae
Elämänmakuista matkaa

Maksuhäiriömerkintä on kova tuomio

Maksuhäiriömerkintä on kova tuomio. Yksi kovimmista tuomioista mitä ihminen voi saada jos mietitään kaikenlaisia rangaistavia tekoja mitä on. Tiedän sen omakohtaisesta kokemuksesta.

Ollessani 17-vuotias, istuin ensimmäistä ja toivottavasti viimeistä kertaa Käräjäoikeussalissa, jossa vastapuoli sai epäsopivasta toiminnasta ehdonalaista tuomiota alle kaksi vuotta. Rahallista sanktiota hän sai teostaan noin 2000€.

VS.

Maksuhäiriömerkintäinen saa taloudellisen ”tuomion” jopa kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen. Monessakin tapauksessa puhutaan tupla-ajasta ja tämä sanktio aika päättyy vasta kun hän on maksanut viimeisen velan. Tämän lisäksi hän maksaa jopa tuhansia euroja korkoa siitä, että velat ovat ulosotossa.

Kuulostaako kohtuulliselta?

Kärjistetysti sanottuna hän kuka lähestyi alaikäistä, puolustuskyvytöntä epäsopivalla tavalla sai lievemmän tuomion kuin hän kuka teki henkilökohtaisen, taloudellisen virhearvion. Tämä on mielestäni ihan käsittämätöntä.

Nyt maksuhäiriöisiä kuluttajia on Suomessa kaikkiaan 392 200.

sanotaan Ylen uutisessa, jonka on toimittanut Maarit Aulasmaa tammikuussa 8. päivä vuonna 2021.

Tämä luku on varmasti noussut vuoden aikana koska pandemia on tehnyt loven monen yrittäjän ja toki myös perus duunarin talouteen. yli 392 000 ovat maksuhäiriöisiä niin kauan kunnes ovat maksaneet velkansa viimeisen kerran ja olleet tämän jälkeen vielä vähintään kaksi vuotta velaton. Maksuhäiriömerkinnästä on toki hyötyä sen suhteen, että talous ei pääse välttämättä enää kuormittumaan ja monesti maksuhäiriömerkinnän saatua ihminen, myös minä, heräsin todellisuuteen ja aloin järjestämään talouttani toisenlaiseksi.

Maksuhäiriömerkinnän saatua ei enää pysty ottamaan lisää velkaa ja sen saaminen voi toimia herätyksenä, näin kävi minulle.

Maksuhäiriömerkinnän tuomio.

Se on kuitenkin jokaisen meidän suomalaisen tiedossamme, että maksuhäiriömerkintä on kova tuomio. Siitä ei pääse yli mutta voisiko tätä kohtuullistaa. Polku, jonka maksuhäiriömerkintäinen kulkee, on mielestäni jo tarpeeksi rankka polku ja sen päälle, kun heitetään parista vuodesta viiteen vuoteen extraa, niin onhan siitä tuomiota kerrakseen. Vai mitä mieltä olet? Onko reilua, että henkilö, joka tekee oikeasti rangaistavan teon, saa toimia yhteiskunnan silmin normaalisti mutta henkilö, jonka talous ottaa osumaa, on pohjasakkaa. Minulle on sanottu, että aina ei mene nallekarkit tasan ja tämä on yksi niistä asioista, joissa nallekarkit eivät mene tasan.

Mitä mieltä Instagram seuraajani ovat maksuhäiriömerkinnästä.

Päänvaiva – been there done that.

Näin on. Maksuhäiriömerkintä on eräänlainen päänvaiva, jonka saatua talouden joko voi pelastaa tai pahimmillaan ihminen ajautuu syvempään kuoppaan. Itselleni kävi onnekseni niin, että maksuhäiriömerkintä oli kuin lapsuudessa soinut herätyskello – siihen heräsi heti.

Toinen kysyi,

Tuleeko siitä itselle tieto, jos on saanut maksuhäiriömerkinnän?

Omakohtaisesti vastaan, että tulee. Itse sain tiedon siitä ja kyllä se tieto musersi maailman ja veti pohjan kaikelta.

Jos on tarpeeksi kauan kotona lasten kanssa, niin ulosotto siirtää velat takaisin velkojille. Kirjoitti yksi seuraajista minulle.

Tähän en valitettavasti osaa ottaa kantaa koska tämmöistä tilannetta ei ole sattunut omalle kohdalleni.

Ääni velkaantumiselle ja siitä pois pääsyyn.

Velkaantumiseen saa harvoin tukea yhtä helposti kuin esimerkiksi hiekkalaatikon reunalla vanhemmuuteen. Hiekkalaatikon reunalla voi keskustella ja hakea tukea valvottaviin öihin mutta kukapa seisoo kaupan kassajonossa ja kertoo vierustoverille, kuinka velkataakka painaa harteilla. Tästä syystä haluan tuoda äänen velkaantumiselle, sillä minun toiveissani on se, joku saisi toivoa ja tukea siihen – minulta. Velkaantuminen on nimittäin kova tuomio. Äärimmäisen raskas taival mutta usko tai älä, kovimmasta tuomiosta huolimatta maksuhäiriömerkintä voi olla pelastus.

Toivoisin, että maksuhäiriömerkinnän kestoa lyhennettäisiin sen jälkeen, kun velat on maksettu, se on selvä juttu. Mielestäni ihminen on oppirahansa maksanut niiden vuosien aikana, kun velkaa lyhentää. Se, että ihmisten koskemattomuutta rikkovat saavat lievemmän tuomion, on pyöristyttävää. Siitä huolimatta maksuhäiriömerkinnästä voi päästä eroon. Se vaatii hitokseen työtä, tiedän ja jos minulla ei olisi kokemusta tästä taipaleesta, niin en tästä puhuisi.

Maksuhäiriömerkintä – se on yksi kovimmista tuomioista mutta siitä voi selvitä.

Ida

 

Lue myös:

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto vaikeuttaa arkea.

Kun joulu tulee ja raha vituttaa.

Seuraa meitä:

Instagramissa

Facessa