Hae
Elämänmakuista matkaa

Lapsen tapaamissopimuksen laiminlyönti.

Ensimmäisenä sanon, että en ole lastenvalvoja enkä alalla työskentelevä. Olen ihan vaan tavallinen äiti, joka ihmettelee lapsen tapaamissopimuksen epätasa-arvoa.

Haluan ottaa kantaa lapsen tapaamissopimukseen ja siihen, että siinä on mielestäni epäkohta. Epäkohta koskee sitä, että tapaamissopimuksen tulisi turvata lapsen oikeuden kumpaakin vanhempaan mutta vain toinen vanhempi voi saada sakot, jos evää lapselta tapaamisen vanhempaan. Haluatteko kuulla kumpi vanhemmista voi saada sakot? Onko tapaamissopimus 100% lapsen oikeus kumpaakin vanhempaan jos vain toinen voi olla saapumatta tapaamisiin, sopimuksesta huolimatta?

Lapsen tapaamissopimuksen kirjaukset.

Kokemuksesta ja useita sopimuksia tehneenä osaan sanoa, että sopimus lapsen tapaamisista tehdään, kun vanhemmat eli lasten huoltajat eroavat. Tapaamissopimuksen voi kirjoittaa hyvin suurpiirteisesti, joka voi tarkoittaa seuraavaa asiaa:

Vanhemmat sopivat lomista keskenään.

Lapset tapaavat isää joka toinen viikonloppu.

Tapaamissopimuksen voi kirjoittaa myös hyvin tarkasti, joka voi tarkoittaa seuraavaa asiaa:

Isä hakee lapsen äidin kotoa parittomina viikkoina, perjantaisin klo 17:00.

Isä pitää lomakaudella lapsia joka toinen viikko.

Tapaamissopimukseen voi kirjata oikeastaan mitä tahansa mikä liittyy tapaamiseen. Sen verran uskallan kertoa, että koululaisten tapaamissopimuksessa lukee näin:

Vanhemmat sopivat keskenään.

Olen siinä mielin onnekkaassa asemassa, että erosta huolimatta isä ei ole koskaan laiminlyönyt koululaisten tapaamista ja tästä syystä emme tarvitse sen tarkempaa sopimusta lasten turvaksi ja meidän aikuisten turvaksi.

Tapaamissopimus turvaa mutta ei takaa.

Lapsen tapaamissopimus turvaa lapsen oikeuden kumpaakin vanhempaan mutta valitettavasti se ei takaa lapsen oikeutta kumpaakin vanhempaan. Tässä tulee mielestäni sopimuksen epäkohta ja sellainen asia, jossa mietin, että tekisinkö siinä tilanteessa tapaamissopimusta heppoisin mielin, jos vastassa olisi etävanhempi, joka eväisi tapaamisia. Niin paljon kuulen ja näen kuinka tapaamissopimuksesta huolimatta etävanhempi ei noudata sovittuja asioita, vaikka asiat ovat viranomaisen läsnä ollessa kirjattu ja allekirjoitettu. Tapaamissopimukseen nimittäin tulee kummankin vanhemman suostumus ja allekirjoitus. Tämä tarkoittaa sitä, että minä en esimerkiksi voisi kirjata paperille mielivaltaisesti mitä haluan, hyväksymättä niitä ensiksi toisella huoltajalla.

Tapaamissopimus on siis lyhyesti sanottuna kummankin huoltajan hyväksymä sopimus ja silloin jos sopimuksen hyväksyy, tulisi sopimusta noudattaa. Vai kuinka moni menee allekirjoittamaan työsopimusta mutta jättää saapumatta paikalle koska aamulla ei huvittanut herätä? Työsopimus tehdään niin työnantajan ja työntekijän turvaksi, ja sen laiminlyönnistä tulee sanktiota mutta tuleeko tapaamissopimuksen laiminlyönnistä sanktioita?

Lapsen tapaamissopimuksen laiminlyönti.

Valkoisella A4:lla lukee, että etävanhempi tulee tapaamaan lasta perjantaina klo 16:30 mutta hän ei saavu paikalle. Lapsi odottaa etävanhempaa saapuvaksi siitäkin huolimatta, että etävanhempi on edelliskerran jättänyt tulematta. Mitä tästä seuraa? Ei mitään. Ei yhtikäs mitään. Etävanhempi, joka hyväksyi tapaamissopimuksen, voi laiminlyödä tapaamista mutta voiko lähivanhempi laiminlyödä tapaamissopimusta? Ei voi.

Lähivanhempi ei voi laiminlyödä lapsen tapaamissopimusta tai jos hän laiminlyö sitä, hän voi saada siitä sakot. Laiminlyöminen voi tarkoittaa sitä, että hän evää lapsen tapaamisen etävanhemman kanssa. Kuitenkaan se, jos etävanhempi evää lapselta oikeuden tavata etävanhempaa, ei tuo sanktiota. Tietenkään en osaa sanoa muutetaanko pitkäaikaisesta laiminlyönnistä sopimuksen sisältöä mutta missään vaiheessa etävanhemmalta ei evätä oikeuksiaan, vaikka etävanhempi eväisi lapseltaan oikeuksia.

Miltä tämä kuulostaa?

Mielestäni se on todella väärin, että etävanhempi voi jättää noudattamatta sopimusta. Onko se silloin lapsen turvaksi? Ei täysin. Tapaamissopimus ei 100% turvaa lapsen oikeutta kumpaakin vanhempaan jos etävanhempi voi sopimuksesta huolimatta laiminlyödä sopimusta. Mitä tämä tekee lapselle ja hänen mielelleen, jos hänen turvakseen tehdyn sopimuksen vuoksi etävanhempi jättää tulematta? Niin moni lapsi odottaa eteisessä reppu selässä etävanhemman tulemista tai elää siinä epävarmuudessa, että pääseekö hän tänäkään perjantaina etävanhemman kanssa puistoon, kuten on sovittu.

Kysymys kuuluu –

Miksi etävanhempi ei saa sanktiota JOS hän laiminlyö lapsen tapaamissopimusta?

Ida

 

Lue myös:

Isä voi evätä lapselta isän.

Vanhemmuus – kahden ihmisen vastuu.

Seuraa meitä:

Instassa

&

Facessa