Hae
Elämänmakuista matkaa

Vauvan rytmin tärkeys.

Keskiviikkoaamuna herätessäni klo 06:00 yliväsyneen vauvan kanssa, muistin tärkeän asian, jonka puolesta olen liputtanut läpi vauvan pienen iän. Miten tärkeää vauvan rytmin ylläpitäminen onkaan, ihan tosi. Keskiviikkoaamun, aikainen herätys osoitti sen, että jatkossa olemme kotona iltaunien aikaan. Mieluusti jo ennen yöunille menoa, jotta kotona kerkeää saamaan pienen rauhoittumisen – vauva siis. Vauva käy tavallisesti nukkumaan noin kuuden maissa, josta on muodostunut jo usean kuukauden ajan vakio aika. Vielä muutama kuukausi takaperin hän nukahti noin 17-18 maissa mutta nyt aika on tasaantunut sinne kello 18 kieppeille. Siitä huolimatta uhmasin alkuviikosta iltaunille menoa ja lähdimme HopLoppiin.

Kummitädin kanssa HopLoppiin.

Kävimme tiistaina vauvan kummitädin, minun hyvän ystäväni kanssa HopLopissa. Lähdimme HopLoppiin päivällä, koululaisten koulupäivän jälkeen. Pakkasin autoon, turvakaukalossa aamulla perhetyöntekijän seurassa huonosti nukkuneen vauvan. Ennen HopLop reissua hän oli nukkunut päiväunia noin yhden tunnin ja 15 minuuttia, mikä oli paljon vähemmän mitä hän tavallisesti nukkuu. Pakatessani vauvaa autoon, toivoin, että hän nukahtaisi matkalla Triplaan mutta ei, hän ei nukahtanut.

Sillä hetkellä tiesin, että reissulla minun sylissäni on yliväsynyt vauva. Sen vaan tietää omasta vauvastaan, milloin joku asia ei suju kuten tavallisesti sujuisi ja tiistai oli sellainen päivä, jolloin näin kävi. Vauva on nukkujana todella tarkka siitä, että hänen olisi tarve käydä unille noin 2-2,5h valveilla olon jälkeen. Tämä tukee parhainten myös hänen nukahtamistaan ja hänen vireystasoaan.

Jos nukahtaminen venähtää yli 2,5h, niin hän nukahtaa hitaammin koska käy ylikierroksissa.

Jos puolestaan häntä yrittää laittaa nukkumaan ennen 2h valveilla oloa, hän ei nukahda, vaikka olisi miten väsynyt tahansa.

Vauvan rytmin tärkeys.

Rytmin sujuvuudessa rytmin ylläpitäminen on tärkeää ja sitä noudattamalla vauva toimii parhaiten. Tiistaipäivä oli sellainen, että päiväunet menivät kerta toisensa jälkeen pilalle, joten selvää oli, että kannoin sylissäni ylikierroksilla ollutta vauvaa. Vauvaa, joka ei viihtynyt HopLopissa eikä kestänyt mitään ääntä, sillä jokainen ääni minkä hän kuuli, toi itkun.

Liputan vauvan rytmin puolesta ja olen iloinen siitä, että meille on sellainen muodostunut. Tämä helpottaa vauvan omaa olemista mutta ilman muuta myös koko perhettä. Tiistainen päivä itsestäänselvä asia vahvisti sen, että asia ei ole itsestäänselvää vaan todella arvokas juttu. Vauvan rytmi, se tukee vauvan vireystasoa ja mielenkiintoa kokonaisvaltaiseen olemiseen.

Venynyt iltauni näkyi seuraavana päivänä.

Sanotaan ettei satunnaisesti pipariksi menevät päivät pahaa tee eikä ne teekään mutta eivät ne myöskään hyvää tee. Meillä vauva pääsi tiistaina noin 2h myöhemmin nukkumaan mitä tavallisesti käy nukkumaan ja tämä heijastui yöhön sekä seuraavaan päivään. Siitä, että lähdimme HopLoppiin epäsopivaan aikaan, maksoin kovan hinnan – henkisesti. Niin maksoi vauvakin. Hänestä näki koko keskiviikon ja vielä torstaina, että unet menivät nukkumisen osalta huonosti tai heikommin kuin tavallisesti. Joten tämäkin on osoitus siitä, miten arvokas rytmi on, ainakin meidän perheessä.

Jatkossa olemme kotona ennen yöunille menoa sillä mikään meno ei ole sen arvoista, että vauva on yliväsynyt ja joutuu valvomaan koska ei pääse nukkumaan kuten on tottunut. MITEN teillä, onko rytmillä väliä?

Ida

 

Lue myös:

Hyvin nukkuva vauva – miten olen onnistunut?

Seuraa meitä:

Instassa

Facessa