Hae
Elämänmakuista matkaa

Kotihoidontuen tuntipalkka, alle 53 senttiä.

Tekisitkö töitä alle 55 sentin tuntipalkalla?

Kotihoidontuen suuruus Vantaalla on 10kk-1,5v vanhemmalle 510,27€ – verottomana. Verojen jälkeen kotihoidontuen suuruus on 328,70€, josta muodostuu tuntipalkaksi 53 senttiä. 53 senttiä on summa, joka Vantaalaiselle vanhemmalle maksetaan siitä, että hän hoitaa ympärivuorokauden lastaan, kotona. Palkka, joka lastenhoidosta saa, on hävyttömän pieni. Suorastaan naurunalainen palkka. Vanhempi saa tunnilta 53 senttiä työstä, jossa hänellä ei ole vuosilomaa eikä oikeutta sairaslomaan, lounastauoista puhumattakaan. Suorastaan voisi sanoa sillein, että vanhemmuuden työn arvo olisi 53 sentin arvoinen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vanhemmuuden työnarvon pitäisi olla huomattavasti korkeampi.

Kotihoidontuen määrä.

Kuten sanoin, kotihoidontuen määrä Vantaalla on lapsen 1,5v ikään saakka verojen jälkeen 328,70€. Tämän jälkeen kotihoidontuen määrä tippuu 160 euroa, joka tarkoittaa sitä, että tuki on 1,5- vuoden iästä aina 3-vuoden ikään saakka on 350,27€ bruttona ja nettona 262,70€ kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kotihoidontuen tuntipalkaksi tulee siinä vaiheessa 0,36€. Tämä palkka maksetaan siitä, että vanhempi hoitaa lastaan kotona ympärivuorokauden.

Samaan aikaan Kelan ilmoittamien julkisten lukujen mukaan työmarkkinatukea saa kuukaudessa bruttona 724,50€ ja nettona 579,60€. Työmarkkinatuen suuruus on suurempi kuin kotihoidontuen suuruus. Samaan aikaan vanhempia kannustetaan työelämään mutta taloudellisesti työttömille maksetaan työttömänä olemisesta enemmän. En ymmärrä, että mikä logiikka tässä on? Työttömien työnhakijoiden määrä on noin 300 000 kertoo Työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennuste syksyllä 2021.

Mielestäni tässä on ei ole järjen hiventä. Eikö työttömien saaminen työelämään olisi ”kiireellisempää”, kuin äitien tai isien saaminen takaisin työelämään?

Työttömän tuntipalkka on suurempi.

Karkeasti sanottuna työttömän tuntipalkka on suurempi kuin perhevapaalla olevan. Ei tietenkään paljoa eikä puhuta sadoista euroista.

Jos perhevapaalla oleva saisi saman verran kuin työtön työnhakija, niin saisiko lapset olla kotona pidempään?

Entä jos työtön työnhakija saisi saman verran kuin perhevapaalla oleva, työllistyisikö hän nopeammin?

Kumpaakaan kysymykseen minulla ei ole antaa yksiselitteistä vastausta koska ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Työtön työnhakija voi olla työtön työnhakija hänestä riippumattomista syistä ja perhevapaan mahdollisuuden saava ei rahallisesta korotuksesta huolimatta välttämättä halua tätä mahdollisuutta käyttää. Koskaan asiat eivät ole niin mustavalkoisia.

Haluan kuitenkin kyseenalaistaa, että miksi kotihoidontuesta pitää maksaa suurempaa verotusta kuin työmarkkinatuesta? Tämä on aivan järjetöntä, että kotihoidontuesta pitää maksaa isot verot, vaikka tuki itsessään on naurettavan pieni. Mietin kuka päättäjä konkreettisesti liputtaa kotihoidontuen verotuksen suuruudesta? Hän kuka sen puolesta puhuu, voisi tulla kuukaudeksi elämään sillä summalla, sen vanhemman kotiin, joka summalla kuukaudesta toiseen kituuttaa. Esimerkiksi minä voin siinä vaiheessa ajaa taksilla ilmaiseksi ja tilaa edustusateriat pöytään – ei haittaisi yhtään. Mielelläni antaisin kotihoidontuen suuruudesta päättävien vaihtaa paskavaippoja kuukauden ajan alle 55 sentin tuntipalkalla.

Ehkä sen jälkeen päättäjät heräisivät siihen, että perhevapaalla oleminen ei ole taloudellisesti kohtuullista.

Päivähoitoala pulassa, perhevapaalta kiire töihin.

Tällä hetkellä päivähoitoala on pulassa, ollut jo pitkään. Henkilökuntaa tarvitaan lisää, suhdeluvut paukkuvat, yhdeksänkuiset jäävät vaille syliä ja henkilökunta väsyy. Samaan aikaan perhevapaa ei todellakaan tue sitä, että vanhemmat pystyisivät taloudellisesti tukemaan lapsen kasvua kotona. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat joutuvat menemään pakon sanelemana töihin. Joka tarkoittaa sitä, että päivähoitoala kuormittuu lisää.

Jos ryhmässä on useita 9kk ikäisiä, niin kuinka monelle veikkaatte, että syli riittää?

Kotihoidontuen tuntipalkka on alempi kuin Suomen köyhyysraja on. Kotihoidontuen kuukausittainen summa ei kata edes yhden ihmisen kuukausittaista perusosaa, joka on määriteltu perustoimeentulotukeen summaksi 514,82€/kk. Summa 514,82€ tulisi riittää ihmisen kuukausittaiseen elämiseen, joten kuinka moni elää pelkällä kotihoidontuella?

KÄSI YLÖS KUKA HOITAISI LASTA PIDEMPÄÄ KOTONA MIKÄLI KOTIHOIDONTUEN MÄÄRÄ OLISI SUUREMPI?

Ida

HUOM! Kotihoidontuen lisäksi voit olla oikeutettu kotihoidontuen hoitorahan osaan, asumistukeen ja perustoimeentulotukeen.

 

Lue myös:

Tuoko raha onnen.

Meitä voit seurata:

Instassa

Facessa