Hae
Elämänmakuista matkaa

10,5kk vauva oppi istumaan.

Hän istuu, niin taidokkaasti ettei tosikaan. Useiden viikkojen kestäneiden harjoitteluiden jälkeen vauva nousi istumaan, pontevasti selkäsuorassa. Hän istuu lähes 10,5kk iässä kuin olisi aina osannut taidon ja tämä piirre on hänen vahvuutensa – vauva harjoittelee uuden taidon oppimista huolellisesti ja perusteellisesti. Hän ei keskity useisiin taitoihin samaan aikaan vaan menee taidosta seuraavaan, tutustuen rauhassa sen hetkiseen taitoon. Pitkään hän meni ryömien eteenpäin ja hetki sitten, 10,5kk iässä nousi istumaan – ihan itse. Jokaisen uuden, opitun taidon kohdalla hän on halunnut opetella taitoa itsenäisesti. Ilman apua.

Fysioterapialla sanottiin esimerkiksi silloin kun hän ei osannut konttausasentoa, niin seuraavanlaisesti:

Häntä voisi tukea tähän asentoon päivän aikana, muutamia kertoja.

Jokainen tuettu kerta aiheutti ja aiheuttaa itkun hänessä, joten jätin taitojen tuputtamisen siihen koska minkään taidon oppimisella ei ole kiire. Miksi siis ohjata siirtymään taidosta toiseen, jos vauvan herkkyys on sen hetkisessä taidossa, siinä hetkessä.

10,5kk vauva

Kohta 11kk vauva.

Kuinka moni teistä muistaa sen päivä, kun ilmoitin olevani Naistenklinikalla vuotavan istukan vuoksi? Siitä päivästä tulee kuluneeksi ylihuomenna 11kk. Yksitoista kuukautta sitten makasin Naistenklinikalla vuodelevossa, ottaen vastaan vauvan keuhkoja kypsyttävää kortisonipiikkiä. Häntä pidettiin vielä hetki sisällä. Tätä pientä istumaan oppinutta vauvaa, joka tykkää tällä hetkellä ruokailla syöttötuolissa, koko perheen kanssa yhdessä. Hän, joka painoi syntyessään 2520g, painaa tänään 9,5kg – se kertoneen sen, että imetys ja kiinteiden syönti tukevat kasvua hienosti!

Pieni, 11kk sitten ennenaikaisesti maailmaan halunnut pieni on saanut itselleen jo kaksi hammasta – alaleukaan – ja niiden kanssa imetyksessä ei ole vielä esiintynyt epämiellyttäviä haasteita. Vauva osaa hienosti ilmaista, kun haluaa maitoa, mämmä – sanaa hokemalla. Hän saattaa myös tarttua paidan kaula-aukkoon ja ilmaista tällä siitä, että voisi pysähtyä maidolle. Enää imetyksessä ei ole hälyisessä tilassa haasteita vaan vauva malttaa keskittyä maidon juontiin, vilinästä huolimatta. Maidon lisäksi rytmistään tarkka vauva syö mitä tahansa mitä nenän eteen laitan. Tosin, paremmin uppoaa mummin tekemä ruoka kuin minun tekemä. Tein yhtenä päivänä hänelle lihapullia ruuaksi ja ruoka ei samaan tahtiin maistunut kuin mummin tekemä ruoka.

10,5kk vauva

Rytmi kohdillaan, kaikki toimii.

Vauva käy iltaisin yöunille noin kello 18:00 tietämillä ja nukkuu siitä aamukuuteen saakka – aivan kuten äitinsä, nousee joka aamu kuuden maissa ylös. Joskus nukkuu seiskaan mutta ei joka aamu. Päivisin vauva nukkuu kahdet tai kolmet päikkärit ja niille hän käy nukkumaan 2,5h välein. Päiväunien välissä leikitään, lorutellaan, tehdään kotitöitä, lauletaan, syödään, jumppaillaan, ollaan yhdessä ja hassutellaan. Ruokailuita on päivisin neljä kappaletta,

aamupala, lounas, välipala ja iltapala.

Rytmistään pitävä 10,5kk vauva toimii vallan iloisen aurinkoisesti koko päivän, mikäli hän on saanut nukkua tarpeeksi eli noin 16h vuorokaudessa. Tämä takaa sen, että päivät menevät jouhevasti eteenpäin ja meillä on mukavaa yhdessä!

10,5kk (kohta 11kk) vauva osaa jo..?

Ilmaista ruokapöydässä milloin ruoka riittää ja ilmaista itseään arjen eri tilanteissa. Hän pyytää syliin nostamalla käsiään, hän pyytää maitoa sanomalla mämmä ja hän osaa huitoa käsillään esimerkiksi tuttia pois jos ei sitä tahdo. Vauvalla on todella hieno taito ilmaista itseään sekä huomioida perheenjäseniää, jotka hän tunnistaa kysymysilä

Missä sisko / missä äiti / missä veikka / missä kissa.

Näitä kysymyksiä kuullessa, hän osaa kohdentaa katseen sinne missä etsittävä on.

Tämän ikäinen vauva on oppinut vierastamaan ja tämä on hyvä taito. Hän tunnistaa ydin jengin ja aktiivisesti näkemänsä ihmiset mutta ihan ventovierasta hän huomioi etäällä hymyillen mutta läheltä itkien. Meillä on käynyt useita viikkoja sama työntekijä mutta apina ei ole veläkäään sinut tämän asian kanssa vaan hän yhä itkee, jos hänen tulisi jäädä työntekijän kanssa samaan tilaan, minun kadotessani näköpiiristä.

Vierastava, nauravan aurinkoinen ja kyllyydestään ilmoittava vauva osoittaa mielenkiintoja eri asioita, ja tekemisiä kohtaan. Hän tarttuu hienosti lusikkaan, niin hienosti, että mietin jo vahaliitujen ostamista, jotta hän pääsisi toteuttamaan itseään paperille. Katsotaan.

Lisää apinan kehityksien etapeista voit lukea:

9kk vauva – korjatussaiässä 7kk vauva.

Vauva käy fysioterapialla!

MITÄ KUULUU MUILLE VAUVOILLE?

Ida

 

ps. Tänään lähdemme lääkäriin katsomaan, että onko apinalla elämänsä ensimmäinen korvatulehdus – toivottavasti ei!

Seuraa meitä:

Instassa