Hae
Elämänmakuista matkaa

Toimeentulotuen päätös.

Sain viime viikolla perustoimeentulotuen päätöksen ja olin nauraa sen vuoksi. Päätös ei millään tasolla ollut minun taloudelleni tyydyttävä enkä tiedä pitäisikö siitä valittaa vai ei. Valitus tuskin muuttaa lopputulosta ja sekös tässä vituttaakin sillä lopputuloksen piti olla Kelan laskureiden mukaan aivan toisenlainen mitä päätös kertoi. Jään pian kotihoidontuelle ja laskin, että olisin oikeutettu perustoimeentulotukeen ja laskuri näytti jopa summan minkä saisin minun tuloillani ja minun menoillani. Luotin laskuriin ja sen paikkaansa pitävyyteen. Ajattelin, että kerrankin minä saisin toimeentulotuen mutta paskat, en saa. Vieläkään.

Tämä perustuu siihen, että tulevan asunnon vuokrakustannukset ovat liian isot ja ylittävät kunnalle asetetut ehdot. Tiesittekö, että minun kokoiseni perhe saisi asua kodissa, minkä vuokra olisi 1089€/kk. Nykyisen tai tarkalleen ottaen uuden kodin vuokra ylittää tämän summan reippaasti. Päätökseen oli kirjattu,

Kelan selvityksen mukaan (kunnan asuntotarjonta, Oikotie, Vuokraovi) paikkakunnalla on tarjolla kohtuullisen tason mukaisia asuntoja.

toimeentulotuen päätös

Tämä selvitystyö oli varmasti tarpeen mutta otan siihen hieman kantaa, joka tapauksessa, vaikka oma kantani ei toimeentulotuen päätöstä muuta.

Kunnan asuntotarjonta Kyllä kotikuntani tarjoaa tälläkin hetkellä alle 1000€ mutta kohde on purkukohde ja se tullaan purkamaan vuoden sisällä. Mitä muuttaminen esimerkiksi sellaiseen palvelee?

Oikotie, vuokraovi – Oikotiellä on asuntoja mukavasti mutta kerrottakoon se, että olen hakenut kunnalta asuntoa 1,5v saamatta yhtään asuntotarjousta. Olen hakenut edullisia asuntoja alueeltamme, saamatta yhtään tarjousta. Olen hakenut jokaista asuntoa mikä alueelle on tullut vapaaksi, hakuun. Tuloksetta.

toimeentulotuen päätös

Halvempi vuokra velvoittaisi alueen vaihtoa.

Jos laajentaisin asunnonhaku aluettani, vuokra tippuisi merkittävästi ja lähelle sallittua vuokraa, meidän kokoisellemme perheelle. Tämä puolestaan tarkoittaisi sitä, että lapset joutuisivat vaihtamaan koulua. Mikä tarkoittaisi sitä, että mahdolliset tukitoimet jäisivät ja uudessa koulussa tukitoimet sekä uusiin opetustapoihin tutustuminen pitäisi aloittaa alusta. Ei ole itsestään selvää tänä päivänä, että jopa 900 hengen koulussa tukitoimien ylläpitäminen ja saaminen ajallaan toimisi. Puhumattakaan siitä, että koulun opetusmenetelmä tukisi oppilaan oppimista. Esikoinen on käynyt tämän alueen koulua toisen, kolmannen ja nyt neljännen luokan verran eikä tulisi mieleen vaihtaa häntä toiseen kouluun.

Tässä tullaan siihen kohtaan, että Kelan mielestä selitys – lapsen kasvua ja kehitystä tukeva muutto, ei päde koska kyseessä on mukavuusasia. Kyse ei missään nimessä aina ole perheille mukavuusasia. Mukavuuden vuoksi voi muuttaa mutta niin voi myös oikeiden tarpeiden vuoksi. Sen enempää menemättä koululaisten henkilökohtaisiin asioihin, sanon sen, että muutto isompaan tukee heidän kasvuaan ja kehitystä. Nykyinen kotimme ei tue. Jos tukisi, emme muuttaisi mutta kun ei tue, niin muutamme.

En muuta hyvin vuoksi. Muutan aina lasten tarpeet, tuet ja kasvun huomioiden.

toimeentulotuen päätös

Sähän voit hakea toimeentulotuen, sanotaan.

Niin voin ja niin olen useasti hakenut mutta saanut siitä asti, kun olin raskaana, niin päätöksen takaisin bumerangina. Toimeentulotuen hakeminen on viimeinen tuen muoto ja siitä huolimatta sitä ei kaikille myönnetä vedoten syihin, joita on pitänyt selkeyden vuoksi linjata. Ne ovat kuitenkin syyt, jotka eivät tue kaikkia perheitä ja heidän yksilöllistä tarvettaan. Toimeentulotuen päätökseen olisi voinut kirjata, pärjäile. Niin vittumainen päätös se oli. Etenkin tosissaan siinä vaiheessa, kun Kelan laskuri kertoo toisin. Tämä huijaa asiakasta ja on väärin, että laskuri jopa johdattelee asiakasta harhaluuloihin. Entä jos joku asiakas ottaisi asunnon, jonka vuokra summan toimeentulotuen laskuri hyväksyisi mutta Kelan päätöksen vuoksi asiakas ei saisikaan tukea asuntoon eikä näin ollen pystyisi asuntoa maksamaan?

Jos nyt lähdemme tutkimaan toimeentulotuen perusosien riittävyyttä yhdelle henkilölle, voidaan jo siinä todeta, että summat eivät alkuunsakaan riittäisi tasapainoiseen elämiseen mutta jätetään se pohdinta isompien käsiin.

Ida

Lue myös:

Maksuhäiriömerkintä on kova tuomio

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto vaikeuttaa arkea.

Seuraa meitä:

Instassa.