Hae
Elämänmakuista matkaa

Maksuhäiriömerkintä – mitä hyvää siinä on?

Olen puhunut siitä, miten maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa asunnon saantia ja siitä, kuinka maksuhäiriömerkintä on kova tuomio mutta nyt istuin alas pohtimaan, että mitä hyvää maksuhäiriömerkinnässä olisi? Maksuhäiriömerkinnän saatua sitä joko menee taloudellisesti alemmas tai siitä nousee ylöspäin. Siinä on henkilökohtaisesti itselleni kaksi eri suuntaa, jotka kummatkin on koettu. Saatuani maksuhäiriömerkinnän tuntui taloudellisesti hetkellisesti siltä, ettei mitään ole enää pelastettavissa eikä mitään ole enää tehtävissä. Tuli tunne, että loppu elämäni taloustilanne on pilalla. Siltä se tuntui, kun summa ulosotossa kasvoi kasvamistaan ja pian summa nousi sellaisiin lukuihin, että oksetti. Tiedättekö sen tunteen, kun valkoisten kirjekuorien sisältä paljastuu tuhansia ja tuhansia euroja, nousten koko ajan korkeammalle ja korkeammalle. Pian silmillä näkee sen, kuinka ulosottosivuilla on järkyttävän iso summa eikä oksettavaa oloa helpota yhtään se, että velkasumman nähdessään pystyy laskemaan noin suunnilleen sen, koska veloista vapautuu.

Monenlaisia taloustilanteita.

Talouteni matkan varrelle on mahtunut monenlaisia taloustilanteita. Olen asunut omistusasunnossa ja yksityisellä vuokranantajalla. Näiden lisäksi olen ollut työelämässä, työttömänä ja opiskelijana sekä vakituisissa työsuhteissa, että määräaikaisena. Elämänmittaiselle talousmatkalleni on mahtunut uhkapelaajan läheisenä olemista sekä kädestä suuhun elämistä, kirjaimellisesti. Milloin olen kaupassa laskenut senttejä, että saan suurelle perheelle ruokaa ja milloin olen menettänyt säästöni. Monenlaisia taloustilanteita on mahtunut elämänmittaiselle matkalleni mutta siitä huolimatta en ole talouden suhteen luovuttanut.

Minulla on ollut tähtäimessä maksuhäiriömerkinnästä vapautuminen ja sitä kautta taloudellisen tilanteeni pelastaminen. Mitä enemmän taloudellisia kolhuja olen saanut elämäni aikana, sitä voimakkaammin olen halunnut taloudellisen tilanteeni vakaaksi ja plussan puolelle. Taloudellisen tilanteen saaminen vakaaksi, maksuhäiriömerkinnän kanssa ei ole mikään itsestään selvyys. Se on tavoite ja unelma mitä kohti joutuu tekemään entistä enemmän töitä koska fakta on se, että mitä enemmän tienaat, sitä enemmän ulosotto vie. Tämä on joskus tuntunut oravanpyörältä, jossa maksuhäiriömerkinnästä vapautumista ei ole kohdallani koskaan tiedossa.

Monenlaisten taloustilanteiden aikana olen hiiren askelin laittanut talouttani kuriin ja aloittanut taloudellisen työn sillä, että olen pitänyt kirjaa menoistani sekä tuloistani. Vielä siinä vaiheessa taloudellinen tilanne näytti ja varmasti monella näyttää siltä, että ulosottoveloista ei koskaan pääsisi eroon. Tältä se minustakin on vuodesta 2017 alkaen tuntunut. Siitä asti on tuntunut siltä, että ulosottovelat tulevat painamaan lopuniän harteillani eikä tilannetta ole helpottanut se, että samalla on ollut hetkiä, jolloin lasken ostoksia laskimella.

maksuhäiriömerkintä

Laskimella laskeminen opettaa.

Jos maksuhäiriömerkinnässä ja ulosotto velassa jotain hyvää on, niin se, että laskimella laskeminen opettaa. Joku voi sanoa, että hänellä ei ole rahaa, vaikka tilillä komeilisi viikkoa ennen palkkaa useita satasia. Hän kuka sanoo, että hänellä ei ole rahaa, käy kaupassa laskin kädessä. Jälkimmäinen on joskus ollut minä. Pahimman kauden syistä en avaa enempää mutta voin sanoa, että ymmärrän todella paljon heitä, joilla on taloudessa aikuisten kesken omat tilit. Se on aika järkevää. Maksuhäiriömerkinnän saaminen on opettanut arvostamaan rahaa ja miettimään rahaa kaupassa asioidessa, vaikka tilillä olisikin taloudellisesti mahdollista ostaa uusi paita. Maksuhäiriömerkinnän myötä sitä on oppinut miettimään ostoksiaan järkevästi.

Vielä ennen maksuhäiriömerkintää tuntui pahalta, kun en voinut ostaa kaikkea uutena ja kalliina mutta nykyään en halua ostaa asioita uutena ja kalliina. Maksuhäiriömerkintä on opettanut kierrättämään ja suunnittelemaan taloudellisia hankintoja. Merkinnän myötä asioiden ostaminen on pitänyt priorisoida ja pohtia, hintoja on pitänyt vertailla ja halvempien tuotteiden perässä on menty pidemmälle bussilla. Tämän kaiken ansiosta maksuhäiriömerkinnästä voi päästä nopeammin eroon koska summat mitä tuhlaa ostoksiin, on karkeasti sanottuna pois velkojen maksusta. Näin minä ajattelen. Sillä summalla millä tuhlaan, kasvatan lisää velkaa, vaikka en velaksi ostakaan koska en saa ostettua velaksi. Tämäkin on yksi maksuhäiriömerkinnän hyvistä puolista, että silloin ei saa ostettua enää velaksi vaan asioita ostetaan, jos on oikeaa, konkreettista rahaa tilillä.

maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä – mitä hyvää siinä on?

Maksuhäiriömerkinnän myötä ja monen notkahduksen jälkeen voin todeta, että en ikinä maksuhäiriömerkintää halunnut. Se kuitenkin pysäytti velkakierteeni ja sen ansiosta taloudellinen tilanteeni on siinä pisteessä missä se nyt on. Eli siinä pisteessä, jossa taloudellisen tilanteen voi vielä korjata ja taloudellisen tulevaisuuden voi vielä pelastaa. Vuosia sitten oli tilanne, jossa mietin, että en voi taloudellisen tilanteen vuoksi heittää pyyhettä kehään. En vaan voi koska kyseessä ei yksinään ollut minun talouteni vaan myös lasteni talous, tulevaisuus. Vuosia sitten otin selvää, miten voisin pelastaa taloudellisen tilanteeni. Kolusin tietoja, etsin keinoja ja luin kymmeniä, jopa satoja eri tarinoita ja infoja siitä mitä voisin tehdä, jotta taloudellinen tilanteeni pelastuisi. Niinpä silmiini osui,

velkajärjestely.

Aloin ottamaan asiasta selvää ja tutustumaan velkajärjestelyn maailmaan. Olisiko tässä pelastukseni, ajattelin kolme vuotta sitten.

Ida

Lue myös:

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto vaikeuttaa arkea.

Luottotiedoton asuntomarkkinoilla.

ps. Saatan jättää bloggaamisen huomiselta ja lauantailta, ainakin, koska saamme huomenna uuden kodin avaimet käteen. Viikonloppu menee siis muutto hommissa mutta niitä olette tervetulleita seuraamaan Instagramin kautta!<3