Hae
Elämänmakuista matkaa

Velkajärjestely – te kysyitte, mä vastaan.

Velkajärjestelyssä kokemukset ovat erilaiset ja prosessi voi olla monella erilainen, aivan varmasti. Niinpä kerron teille, kuinka velkajärjestely prosessi minun kohdallani on mennyt.

Kuten olen täällä blogissani kertonut, niin minulla on maksuhäiriömerkintä, jonka johdossa minulla on (tällä hetkellä oli) ulosottovelkaa. Kerroin teille kuitenkin viikko sitten blogissa ja puolitoista viikkoa sitten Instagramissa, että olen päässyt velkajärjestelyyn. Tässä postauksessa vastaan Instagramin kautta tulleisiin kysymyksiin velkajärjestelystä mutta huomioikaa se, että en ole ammattilainen. Olen vain tavallinen ihminen, joka vastaa velkajärjestelyyn liittyviin kysymyksiin, sillä tavalla miten asia on minun kohdallani mennyt ja miten minä olen prosessissa edennyt.

velkajärjestely

Miten velkajärjestelyä voi hakea ja mistä?

Velkajärjestelyyn voi hakeutua joko Takuusäätiön kautta tai kunnan Talous- ja velkaneuvonnan kautta. Minä hakeuduin kunnan Talous – ja velkaneuvonnan kautta velkajärjestelyyn, joten kokemukseni pohjautuvat sen kautta olevaan prosessiin. Velkajärjestelyyn hakeutuminen vaatii perusteellisen taustatyön, joka lähtee ihan sillä, että on yhteydessä Talous – ja velkaneuvontaan, se on ensimmäinen askel. Siitä minulla lähti asia liikenteeseen ja sen puhelun jälkeen piti tehdä ensimmäiseksi velkajärjestely hakemus. Tämän hakemuksen jälkeen pitää jäädä odottamaan mahdollista yhteydenottoa ja jo tässä vaiheessa sanoan, että tee hakemus huolella ja odota yhteydenottoa rauhassa. Minun kohdallani hakemuksen teosta, siihen, että minuun otettiin yhteyttä, taisi mennä yli puolivuotta. Ihan tosissaan, odotin todella kauan sitä, että minuun otetaan yhteyttä. Olin jossain vaiheessa jopa unohtanut tämän.

Mutta ennen kuin tein hakemuksen, tein ison taustatyön. Selvitin velkani summan, laskin, että missä ajassa maksaisin velat itsenäisesti takaisin. Pidin kirjaa velasta ja siitä, että milloin voisin olla vapaa maksuhäiriömerkinnästä, jos maksaisin velan ulosoton kautta. Voin sanoa, että ei puhuta muutamasta vuodesta. Ei todellakaan. Kannattaa kirjautua omaan ulosottosivulle ja ihan laskea omat velat. Tämän jälkeen suosittelen kirjaamaan omat menot ylös ja seurata muutaman kuukauden omaa raha virtaa, ja sitä, että pitääkö menot sekä tulot oikeasti paikkansa. Monesti ihminen sokeutuu sille, minkä verran saa rahaa ja minkä verran rahaa menee menoihin.

velkajärjestely

Kauanko velkajärjestely sopimus kestää?

Minun kohdallani velkajärjestely sopimus kestää kolme vuotta mutta olen ymmärtänyt, että joissain tapauksissa velkajärjestely voi kestää viisi vuotta. Suoraan sanottuna, on se sitten kolmevuotta tai viisivuotta, se aika on jokaisen maksetun euron arvoinen aika. Velkajärjestelysopimus on lyhyt aika sen rinnalla, että tämän jälkeen olet vapaa. Puhtailla papereilla oleva.

Onko paljon velkaa?

Tämä on kysymyksistä ainut, johon en kerro suoraa vastausta. Velan suoraan kertominen on ainut henkilökohtainen asiani mitä en tässä vaiheessa kerro. Voin kertoa sitten kun olen valoistani vapaa mutta en vielä. Sanotaanko kuitenkin näin, paljon. Ihan helvetin paljon. Niin paljon, että en ikinä olisi vapaa veloistani, jos en olisi päässyt velkajärjestelyyn.

velkajärjestely

Onko velkajärjestelyssä joku raja, että siihen pääsee?

En osaa valitettavasti sanoa, että onko velkajärjestelyyn pääsemisen edellytyksenä joku tietty summa. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että velkojen määrä tulisi olla sellainen, että sitä ei pystyisi maksamaan itsenäisesti, ulosoton kautta, palkasta lyhentämällä. Eli todennäköisesti velkajärjestelyyn ei pääse, jos velkojen määrä on kohtuullinen.

Meneekö luottotiedot?

Luottotiedot ovat menneet jo siinä vaiheessa, kun hakeutuu velkajärjestelyyn, joten velkajärjestelyssä oleminen ei sen puolesta vaikuta. Velkajärjestelyn aikana on maksuhäiriömerkintä, jonka yhteydessä tosin taitaa olla maininta, että asiakas on velkajärjestelyssä tms. maininta. Kuitenkin velkajärjestelyn ETU on se, että luottotiedot saa takaisin, kun velat on maksettu. Tämä on yhtä kuin lottovoitto. Tämä tulee vain kerran elämässä eteen, jos edes silloin. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus!

velkajärjestely

Miten siihen pääsee, onko velkajärjestelyyn pääseminen vaikeaa?

Olen rehellinen ja vastaan, että on vaikea päästä. Minulla velkajärjestely prosessi kesti yhteensä noin 3-vuotta. Kolmen vuoden ajan prosessi oli käynnissä eikä matka todellakaan ollut helppo. Matkan aikana olen toimittanut lukusia liitteitä ja verotuspäätöksiä, laskuja ja tietoja. Matkan aikana minulta on pyydetty runsaasti dokumenttia ja matkan aikaan on pitänyt odottaa paljon. Vastauksia ei saa heti, meili ei piippaa saman tien. Silloin kun tekee velkajärjestely hakemuksen, kannattaa varautua henkisesti odottamiseen.

Tarvitseeko olla palkka työssä?

Nämä ovat yksilöllisiä asioita, jotka tulee jokaisen selvittää omalla kohdallaan. Se millaiset taustat hakemuksessa toisella on, ei välttämättä ole samanlaiset kuin sinulla. Jokainen on velkajärjestelyssä yksilö.

velkajärjestely

Vinkit velkajärjestelyn prosessiin!

  • Laske omat menot ja tulot. Laske minkä verran sinulla jää kuukaudessa käteen olemassa olevien laskujen ja ulosottolyhennyksen jälkeen.
  • Laske milloin olisit ulosottovelastasi vapaa, mikäli et hakeutuisi velkajärjestelyyn.
  • Tee varasuunnitelma. Mitä teet, jos et pääse velkajärjestelyyn? Millainen näkymä taloudellasi on siinä vaiheessa? Mitä voisit tehdä, jotta saisit taloutesi paremmaksi?
  • Lähde liikkeelle, sillä asenteella, että et tule pääsemään velkajärjestelyyn. Jos lähdet liikkeelle henkseleitä paukutellen, mahdollinen kielteinen päätös voi horjuttaa talouttasi enemmän ja sinua myös.
  • Ole vahva – henkisesti! Velkajärjestely prosessi koettelee henkistä mieltä, joten ole vahva. Älä maalaa liikaa toiveita mutta älä myöskään menetä toivoa. Lähetä sinnikkäästi jokainen liite ajallaan mitä vaaditaan.
  • Älä luovuta vaikka et nyt pääsisi velkajärjestelyyn.

Tässä olisi tämä pieni tietoisku vinkkeineen velkajärjestelystä, siitä miten olen itse tämän kokenut ja millaisilla omakohtaisilla vinkeillä olen matkanvarrella mennyt eteenpäin. Talouden suhteen, älä koskaan heitä hanskoja tiskiin.

Ida

Lue myös taloudestani lisää!

Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto vaikeuttaa arkea.

Maksuhäiriömerkintä – mitä hyvää siinä on?

Meitä voi seurata myös:

Instagramissa