Hae
Elämänmakuista matkaa

Ihastuin varattuna, toiseen ihmiseen.

Ihastuminen on tunne, joka voi yllättää väärässä tilanteessa.

Kerran kävi niin, että ihastuin varattuna ollessani toiseen ihmiseen. Aikaisemmassa parisuhteessa menin ja ihastuin toiseen ihmiseen. Silloin kun omassa suhteessa menee huonosti, niin henkinen yhteys johonkin toiseen on helposti mukaansa tempaava ja houkuttelevaa. En tiedä tiedätkö sinä sen tunteen, kun omassa parisuhteessa menee huonosti, oman puolison naama ottaa aivoon ja erokin on kenties nostettu pöydälle ainaisten riitojen keskellä, ja sitten puhelimeesi kilahtaa viesti henkisen yhteyden tyypiltä. Samassa kaikki paska mitä kotona, oman puolison kanssa on, unohtuu ja tilalle tulee perhosia vatsaan ja hyvän mielen tunnetta. Joku muisti olemassaolosi, osasi jäsennellä sanat oikein ja kenties kysyi, kuinka päiväsi meni. Siinä hetkessä, kun kumppanin kanssa menee huonosti, henkisen yhteyden tyypin kanssa juttu syvenee. Syvenee, jopa käsittämättömän syväksi. Jopa niin syväksi, että voidaan puhua ihastumisen ensi askeleista.

Petollista mutta totta. Huonossa parisuhteessa ollessa henkisen yhteyden eli minun sanojeni mukaan henkisen pettämisen riski on suuri siinä vaiheessa, kun on joku, joka olisi valmis ottamaan kanssasi sen riskin. Ollessani parisuhteessa kerran, jos toisenkin meni huonosti ja sen hetkisen tilanteen pelasti aina joku toinen. Joku toinen, johon loin henkisesti tiiviin yhteyden, koskaan menemättä fyysisyyden tasolle, vaikka siihenkin olisi ollut mahdollisuus. Useasti. Henkisen yhteyden luominen toiseen ihmiseen, parisuhteessa ollessa, on todella väärin. Enkä missään nimessä puolustele asiaa mutta siihen, että on henkisesti valmis pettämään, on aina syy. Mikään asia ei tapahdu syyttä suotta.

ihastuminen

Henkinen yhteys muuttui ihastumiseksi.

Pitkän ajan henkinen yhteys muuttui ihastumiseksi. Se, että ihastuu varattuna, on luonnollista eikä siihen voi vaikuttaa mutta siihen voi vaikuttaa kuinka asiaa käsittelee. Ihastuminen toiseen, varattuna, on mieltä hyvelevä ajatus ja toiminta mikä rakentuu sen kaiken jännityksen ympärille, on kiehtovaa. Salamyhkäistä ja jännittävää. Niin monet kerran jännitin, että milloin puhelin päästäisi viesti äänen epäsopivassa hetkessä. Huonoimpina parisuhteen hetkinä toivoin jääväni kiinni siitä, että linjan toisessa päässä odottaisi jotain sellaista, mikä vetää enemmän puoleensa kuin oma kumppani. Muutaman kerran meinasin suutuspäissäni kertoa mitä olen selän takana touhunnut, mutta pelko toisen satuttamisesta sai perääntymään kertomisesta. Vieläkään, tähän päivään mennessä ihastumisestani ei tiedä kuin kolme ystävääni mutta jokainen heistä näki sen, miten huonosti kohdelluksi tuleminen ajoi suuntaan, jossa odotti jotain parempaa. Jotain sellaista mikä tuntui tutulta ja turvalliselta, jopa tylsältä.

No nyt, tämän postauksen myötä ihastumisestani tietää useampi kuin kolme ystävääni mutta ajattelen asiaa sillein, että mitä sitten? En varmasti ole ainut, joka on kipuillut tai kipuilee huonossa parisuhteessa ja siinä hetkessä alkaa luomaan yhteyttä toiseen, parisuhteen ulkopuoliseen ihmiseen. Sillä hetkellä, kun omassa suhteessa menee huonosti ja nimenomaan isojen asioiden osalta tai kohdelluksi tulemisen toimesta, kolmannen pyörän henkinen läsnäolo tuntuu hyvältä. Itselläni kävi usein niin, että pidin yhteyttä kolmanteen osapuoleen aina siinä vaiheessa, kun kotona räiskyi ja siinä vaiheessa, kun rauha laskeutuu maahan, puhelimen merkkivalo vilkkui vähemmän. Mutta vaikka merkkivalo vilkkui vähemmän, tiesin aina, että kolmas osapuoli on siinä – henkisen välimatkan päässä.

ihastuminen

En uskonut ihastuvani, varattuna.

Ihastuminen parisuhteessa, kolmanteen osapuoleen on tilanne, jota en luonnollisesti toivo kenellekään enkä toivonut sitä koskaan itselleni. Tiedätkö sen tunteen, kun huomaat ihastumisen vain tapahtuvan? Yhtäkkiä huomaat, että jos et kuule tyypistä mitään, se harmittaa ja sitten kun kuulet, se ilahduttaa. Minä tiedän. Muistan myös kun mietin suhteen loppuvaiheessa pinnalla olevaa eroa ja sitä millaista olisi olla parisuhteessa kolmannen osapuolen kanssa. Tunnistan myös sen tunteen, jossa kolmas osapuoli, henkisen yhteyden tyyppi avasi silmäni ja näytti mitä ansaitsisin. Se tunne on aika mieletön mutta niin on myös ihastumisen tunne, joka toisaalta on ja oli tunteena sellainen mikä oli helppo sysätä sivuun – tilanteen niin vaatiessa. Mutta samalla se oli tunne, joka tuntui hitsin hyvältä tunteelta ja jonka voimin saatoin joinain päivinä jaksaa paljon paremmin.

Saatan kuulostaa aivan kamalalta kumppanilta mutta omille tunteilleen ei voi mitään. En missään nimessä puolustele tekojani vaan kerron miten huonosti voiva parisuhde voi ajaa katselemaan ympärille. Väärin, tiedän, enkä koskaan osannut ajatella, että voisin ihastua varattuna toiseen ihmiseen. Ihastuin ihmiseen, jolle avasin jokaisen haavani ja tunnetilani. Ihastuin varattuna ihmiseen, joka kulki parisuhteen synkkinä hetkinä minun kallionani ja hyvinä hetkinä vain yhden viestin päässä.

ihastuminen

ihastuminen avasi silmät maailmalle.

Tietyllä tapaa koen, että ihastuminen parisuhteessa oli silmä avaavaa. Jos menee ja ihastuu sekä leikittelee niillä tunteilla hetken ajan, tiedostaa suhteen olevan huonossa jamassa. Varmasti jokaisessa niin henkisen-, kuin fyysisensuhteen pettämisessä pettäminen on yksi syistä, jotka saavat sinut ja minut luovuttamaan parisuhteen viimeisten rippeiden kasaan kuromista. Se, että olen ihastunut varattuna toiseen, ei sulje pois sitä jumalattoman suurta rakkauden määrää mitä koin kumppaniani kohtaan mutta se ei myöskään sulje pois sitä millaisessa helvetissä elin.

Ihastuminen on tunne, joka voi yllättää väärässä tilanteessa mutta se on tunne, joka voi joskus olla loppuelämän mittainen tunne.

Ida

Lue myös:

Jos olisinkin parisuhteessa?

Seuraa meitä:

Instagramissa