Hae
Elämänmakuista matkaa

Velkajärjestelyn vaikutus talouteen.

*Sisältää mainoslinkkejä

Mietin tuossa eilen, että millaisen rahapostauksen kirjoittaisin tähän torstaihin ja siinä sitten äitini keksi, että voisin kirjoittaa siitä, miten velkajärjestelyn vaikutus näkyy taloudessani. Tämä herätti heti minussa ajatuksia. Muistatte varmaan, että kirjoitin viikko sitten postauksen, jossa oli Instagramin seuraajiltani saamia erilaisia kysymyksiä vastauksineen. Siinä tosissaan kerroin omaa, henkistä kokemusta velkajärjestelystä. Tässä postauksessa sen sijaan kerron konkreettisesti mitä velkajärjestelyn alkaminen talouteni osalta tarkoittaa. Millaista roolia velkajärjestely näyttää taloudessani ja kuinka laajasti se vaikuttaa tämänhetkiseen talouteeni? Velkajärjestelyn vaikutus talouteen on kokonaisvaltaista ja velkajärjestelyn myötä taloudessa tulee olla aina ajatuksissa ensi viikolla, seuraavassa kuussa ja mahdollisessa yllätyslaskussa (toim.huom. tähän asti sähkönkulutus on ollut pieni mutta sähkönhinnan nousun myötä se suureni, joten sen mukaan pitää laskea, että laskut voivat heittää muutamalla kympillä.).

Velkajärjestelyssä ei voi elää kädestä suuhun, ajatuksella. Tällä tarkoitan sitä, että velkajärjestelyn myötä olen oppinut sen, että tilin tulee olla edes muutaman euron plussalla ennen seuraavaa raha päivää. Se luo tämän velkajärjestelyn aikana itselleni sellaista turvan tunnetta, kun tilillä ei ole missään vaiheessa nollaa euroa. Mieluummin pari euroa plussalla kuin yhtään pakkasella, ajattelen.

velkajärjestelyn

Velkajärjestelyn vaikutus talouteen.

Ensiksi mietin, että kirjoitanko velkajärjestelyn plussat ja miinukset mutta ei sellaista jakoa pysty tekemään. Koen, että velkajärjestelyssä ei ole mitään miinusta. Siinä on vain plussaa. Vaikka olen tämän myötä esimerkiksi lopettamassa ripsienpidennyksien laitattamisen, koen sen olevan positiivinen asia. Se, että en laita ripsienpidennyksiä säästää kuukausittaisissa menoissa 50-70€ ja tämä on velkajärjestelyn aikana iso kuukausittainen säästö. Ajattelen asiaa sillein, että nyt on pakko säästää jutussa, joka on tähän asti ollut itelleni tärkeää koska se palkitsee pidemmän päälle. Se, että nyt pystyn nipistää kuukausittain ripsienpidennyksissä, turvaa talouteni loppuiäksi. Se, että säästän kuukausittain ripsienpidennyksissä, tarkoittaa sitä, että vuodessa tulee säästöä niistä noin 600-840€. Joka puolestaan tarkoittaa sitä, että talouteni ei notkahda, jos puhelinlasku olisikin pari kymppiä enemmän tai sähkölasku nousisi tuplaten.

Velkajärjestelyn myötä taloutta on pakko tarkastella jokaisesta kulmasta ja euroja kaupassa katsottava. En sano, että joka kerta pitää valita halvin tuote mutta on minusta pihi tullut tarjoushaukka. Ostan suurempia eriä, seuraan tarjouksia ja pidät kuiva-aine kaapit sekä pakastimen täytenä.  Näin ei tule tehtyä useita ruokakauppareissuja viikoittain, joka säästää puolestaan rahaa. Jotta tämäkin olisi mahdollista, niin talous on täytynyt laskea laskimella. Mitkä ovat konkreettiset, kuukausittaiset menot ja mitkä ovat konkreettiset, kuukausittaiset tulot. Ne pitää tietää. Mielestäni ainakin minua se tukee velkajärjestelyssä olemista, kun tiedän millainen, on kuukausittainen rahavirtani.

Minulta on kysytty, että kertoisin, paljon meidän perheellämme menee kuukaudessa rahaa ja mikä on meidän budjettimme sekä minun tuloni kuukaudessa. Ymmärrän kysymyksen mielenkiinnon ja minuakin kiinnostaa muiden ihmisten rahavirta, sen verran utelias Ulla olen. Koen kuitenkin, että se miten velkajärjestely vaikuttaa talouteeni, ei ole yksiselitteisesti riippuvainen talouteni rahavirrasta. Siihen vaikuttaa onnistuminen, ennakointi ja laskelmat sekä tieto, että tahto. Se, miten velkajärjestely vaikuttaa talouteen, on jokaisella ihan erilaista.

velkajärjestelyn

Ennen velkajärjestelyä.

Olen elänyt kuukausia ennen velkajärjestelyä samanlailla kuin nyt elän, tarkasti ja rahavirtaa seuraen. Kirppistelen ja kierrätän, koluan äitini vaatekaapilla ja otan vastaan ystävältä vaatteita lahjoituksena. Hyödynnän ruuassa hävikkiruuan tilaamista ja ruokaostoksissa ennakointia. Tällä hetkellä koen, että voisin vieläkin tiukentaa talouttani monestakin kohdasta. Minulla on velkajärjestelyn tiukasta maksusuunnitelmasta huolimatta vielä varaa nipistää talouteni menoista koska siitä tasosta millä nyt syömme ruokaa, on varaa tiputtaa muutama kymppi. Noin esimerkkinä.

Ennen velkajärjestelyä olen elämäni aikana elänyt sellaisia kausia, joissa ei ole ollut rahaa ruokaan ja on pitänyt miettiä millä perheen ruokkii ennen kahden viikon päästä olevaa palkkapäivää. Nämä ovat olleet tilanteita, joissa taloustilanne ei ole aina ollut minun käsissäni ja minusta johtuvia syitä vaan siihen, että seison laskin kädessä kaupassa, on vaikuttanut myös itsestään riippumattomat syyt.

Tästä syystä velkajärjestelyn vaikutus talouteeni on pikemminkin positiivinen. Tämän myötä talous kaikkinensa on balanssissa eikä pääse tapahtumaan sellaista tilannetta, jossa sähköt menisivät tai vaipat loppuisivat kaapista. Ennen velkajärjestelyä, vuosia sitten, näin on päässyt käymään, että kaapista loppuu tärkeä asia eikä siihen ole rahaa. Nyt, velkajärjestelyn myötä talouden tulee olla siinä pisteessä, että se mikä tulee voi myös mennä mutta missään vaiheessa talous ei saa mennä pakkasen puolelle.

velkajärjestelyn

Velkajärjestelyn vaikutus on pitkäkestoista.

Tämän taloudellisen muutoksen vaikutus talouteeni on pitkäkestoista. Ei ainoastaan tämän vuoden eikä vain seuraavat muutamat vuodet vaan lopuniän vaikutuksia. Eräs sanoi minulle, että kun nyt pihistän, niin jonain päivänä voin sijoittaa tai ostaa jotain omaa. Tämä on ihan totta. Velkajärjestely tulee vaikuttamaan lopun ikäni taloudelliseen hallinta kykyyni ja siihen, että talous pysyy balanssissa tai plussanpuolella mutta ei miinuksen puolella. Joku voi ajatella, että velkajärjestelyn myötä menettää jotain mutta ajattelen, että sen myötä saa jotain. Paremman taloustilanteen ja se alkaa heti tai jopa ennen velkajärjestelyn voimaan astumista. Velkajärjestely on kuin tuottoisa sijoitus – lopussa odottaa jättipotti.

Puhtaat paperit ja hallittu talous.

Ida

 

Lue myös:

Velkajärjestely – te kysyitte, mä vastaan.

Seuraa meitä:

Instagramissa