Hae
Elämänmakuista matkaa

Vauva itki ja minä nukuin – jep, vuoden äiti.

Viime viikolla tapahtui jotain sellaista mistä johtuen koin seuraavana aamulla syyllisyyttä. Yöllä vauva itki ja minä nukuin. Kyllä. Luitte oikein. Muistan, että nukuin selkä vauvaan päin ja unessa vauva itki. Hetken päästä havahduin aivan paniikissa siihen, että täällähän itkee vauva ihan oikeasti. Nousin pystyyn sängystäni ja otin syliin vauvan, joka seisoi sängyssään. Hänen kyyneleensä valuivat kaulaan asti ja huuto oli suurta. Hänen oli vaikea saada hengitystään tasaantumaan. Tarjosin vauvalle maitoa ja syleilin häntä kovasti. Olin todella surullinen siitä, että nukuin ja vauva itki. Vuoden äiti. Sitten mietin asian syyseuraus suhdetta ja aamulla huonoa omaatuntoa tuntiessa pohdin sitä, että mistä tämä johtuu. Sitten muistan jostain tämän samanlaisen tapahtuman, jossa vauva itkee valtoimenaan ja minä nukun. Samassa ymmärsin syyn tälle tapahtuneelle. Olen helvetin väsynyt, henkisesti.

vauva itki

Enna Uussalmi – @ennauusphotography

Äiti on väsynyt.

Tässä kevään mittaan on ollut paljon kaikkea, joka on kuormittanut fyysistä sekä henkistä jaksamistani. En muista yhtään päivää, jolloin joku ei olisi tarvinnut jotain enkä tarkoita tällä yksinään lapsia vaan kaikkea ympärillä olevaa. Jos lapset eivät ole jotain vaille, niin jatkuva metatyö on. Ihan tosissaan. Hoidan tällä hetkellä kolmeen lapseen liittyviä asioita, huomaten, että en ole neljään kuukauteen käynyt keskustelemassa, ammattilaisen kanssa. Viime vuonna kävin kuitenkin kahden viikon välein keskustelemassa psykologilla. Nyt ainut kenen kanssa keskustelen, on sosiaalihuolto, perhetyö, lapsiperheiden kotipalvelu, urakoitsija, putkari, huoltomies, lääkäri, psykologi, opettaja, rehtori ja isännöitsijä tai vaikka ihan vaan sähkönmyyjä. Tällä hetkellä voisin viikoksi luopua virastollisten asioiden hoitamiseen ja olla vastaamatta esimerkiksi lastenvalvojan soittoon. Sen sijaan voisin ulkoistaa kaiken metatyön jollekin toiselle, hetkeksi. Kuka ottaa kopin?

Äiti on nimittäin nyt todella väsynyt ja tajusin sen yöllä. Viimeksi kun olin näin väsynyt, niin kävi samanlailla – vauva itki ja minä nukuin. Väsymykseni ei johdu siitä, että heräilen vauvan kanssa öisin. Väsymys johtuu kaiken arjen pyörittämisen lisäksi siitä, että viimeisin lapsi nukahtaa ehkä noin kymmeneltä illalla ja ensimmäinen lapsi herää aamulla noin puoli kuusi. Kun viimeinen illalla nukahtaa, on hetki aikaa hengähtää ennen kuin itse käyn nukkuman mutta nyt on todettava, että hitto olen väsynyt! Väsymyksen lisäksi kroppa on jumissa ja raskas, hartiat painavat ja käsissä monta lankaa, joista yritän pitää kiinni.

vauva itki

Enna Uussalmi – @ennauusphotography

Ruuhkavuosien syvyyksissä.

Se on varmaan myönnettävä, että olen ruuhkavuosien syvyyksissä, jossa yritän olla hukkumatta. Nautin yhden vanhemman perheen elämään liittyvistä asioista, lapsista ja rakkaasta harrastuksesta. Mutta se mistä en nauti on se, että huomaan ajatukseni prakaavan, mieleni väsyvän ja lauseiden katkeilevan. Makasin viime viikolla, yhtenä päivänä porukoiden lattialla, hetken ajan, niin meinasin nukahtaa siihen pää pystyssä. Niin väsynyt olen, että jopa bussissa meinaan nukahtaa, jos kukaan ei puhu minulle.

Kaikesta huolimatta pusken eteenpäin ja yritän olla lapsilleni tarpeeksi ja saada hoidetuksi hammaslääkäriin menon ajallaan, ja järjestettyä vapuksi ilmapallot. Samalla kun aikataulutan meneillään olevan pintaremontin vuoksi aikataulut erilaisten duunareiden kanssa. Ruuhkavuosien syvyyksissä usein tuntuu aamuisin siltä, että olisi nukkunut yhtään. Tästä syystä olisi kiva nähdä jostain tutkasta, että millainen unenlaatuni on. Onko se kohtalaista vai vaatisiko se enemmän tunteja? En tiedä.

Tällä hetkellä poden vieläkin huonoa mieltä siitä, että en reagoinut kalleimpani hätään heti vaan nukuin. Tiedostan, että nukuin omaa väsymystäni ja sitä, että kaikkien lankojen pyörittäminen käsissäni on liikaa mutta toisaalta, kuka muukaan niitä lankoja pitäisi?

Konkreettisia muutoksia on tehtävä sillä enää vauvani itku ei saa jäädä uneni alle mutta mitä?

Ida

 

Lue myös:

Äiti on vähän väsynyt.

Seuraa meitä:

Instagramissa