Hae
Elämänmakuista matkaa

1-vuotisneuvolassa.

Viime viikolla pääsimme käymään apinan 1-vuotisneuvolassa, pitkästä aikaa. Viimeksi kävimme neuvolassa tammikuussa ja sen jälkeen tässä välillä on ollut kehitysseuranta kontrolli Jorvissa. Tykkään käydä neuvolassa ja kuulla vauvan mittoja sekä keskustella sen hetkisestä kehitys jutuista, että saada kenties vinkkejä ajatuksiini. Paljon puhutaan siitä, miten neuvolassa on hankala päästä omalle hoitajalle mutta haluan nostaa esille, että neuvolassa voi päästä omankin hoitajan luokse, joka kerta. Näin on käynyt meidän kohdallamme. Apina on päässyt vuosi sitten kesän yhtä käyntiä lukuun ottamatta aina omalle terveydenhoitajalleen ja tämä on kiva juttu!

Tuntuu, että neuvolaan mentäessä vauvan tarina tiedetään ja viime kerran jutut ovat mielessä. Neuvolassa käy muutama muukin meidän lisäksi ja siitä huolimatta joka kerta on ollut sellainen olo, että terveydenhoitaja on juuri meitä varten neuvolassa. Tämmöinen fiilis oli myös viime viikolla 1-vuotisneuvolassa. Toki, sillä käynnillä oli yksilöllisen olon lisäksi sellainen ristiriitainen tunne.

Ristiriitainen tunne tuli siitä, että käynnillä tuli puheeksi imetys ja tätä nykyään olen taaperoimettäjä. Tosin miellän olevani vauvan imettäjä koska laskettuaika ei ole vielä mennyt. Mutta kuitenkin. Imetyksestä tuli puhetta enkä kokenut keskustelua imetysmyönteiseksi. Painotan, että terveydenhoitajamme on ihana ihminen ja meidän perheemme polulla ollut vuosikausia mutta imetyskeskustelussa koin, että olemme asiasta eri mieltä. Hänen ajatuksensa perustui varmasti faktaan – useat imetyskerrat päivässä voiva vaurioittaa purentaa ja tuottaa liikaa happohyökkäyksiä. Tajuan!

1-vuotisneuvolassa

1-vuotisneuvolassa, imetys.

Minulla sen sijaan on imetystä kohtaan tunne ajatus. Jos lapsi haluaa maitoa, hänellä on siihen tarve. Lohtu, läheisyys, tapa, mieliteko, nälkä, jano – syitä on monia. Ajattelin näin myös yöllä tapahtuvasta imetyksestä. Sanotaan, että 1v ei tarvitse yöllä imetystä mutta mielestäni juuri 1v täyttäneellä voi olla maidon pyytämiseen syy. Kenties hän haluaa tankata hetken läheisyyttä tai sitten tuli pahamieli. Mitä tahansa syynä onkaan, niin annan maidon, jos sille on tarvetta. En sinänsä tarvitse tukea taaperoimetykseen mutta toisaalta olisin tukea tarvinnut. Pidän tällä hetkellä siitä, että menen lapsentahtisesti imetyksen sekä yö heräilyiden osalta. Mutta mennään muihin aiheisiin. Käynnillä kuitenkin oli esillä muutakin kuin imetys.

Neuvolassa nousi esille vauvan suuret unenmäärät, jotka ovat vuorokaudessa noin 15h. Hänellä ei ole säntillistä unirytmiä mutta rutiinit ovat unen ympärillä. Eikös se ole ihan riittävä? Joskus hän nukkuu kahdet päiväunet ja nukahtaa illalla ennen kuutta. Toisinaan hän nukkuu kolmet unet ja nukahtaa illalla kello kahdeksan. Tämä on ihan päiväkohtaista ja sen mukaan mennään, että mikä hänen unen tarpeensa minäkin päivänä on. Tässäkin yritän noudattaa lapsen tahtisuutta ja en esimerkiksi herätä kesken unien enkä nukuttamalla nukuta. Hän saa herätä oman tarpeensa mukaisesti ja osoittaa sitä myötä selkeät väsymyksen merkit.

Joskus vauva nukkuu yhden unisyklin kerrallaan, toisinaan kolme sykliä putkeen.

1-vuotisneuvolassa oli tutkimusmatkailija.

Apinalle tuli kehuja hänen vuorovaikutuksellisesta toiminnastansa – lähettää palloa ja ojentaa lelua sekä vastaanottaa leluja.

Hän nousee tukea vasten ja kävelee tukea vasten, joskus jopa seisoo tuetta!

Pinsettiote on hieno ja niin on ote lusikasta, josta hän on viime aikoina innostunut yhtä paljon kuin muovimukista juomisesta. Nokkamukistakin juo mutta muovimukista innokkaammin!

1-vuotisneuvolassa oli innokas tutkimusmatkailija, joka liikkuu monipuolisesti lattialla ja nousee tukea vasten seisomaan, ja seisoo hetkittäisiä aikoja tuetta. Hän tunnistaa paljon asioita ja esineitä, ja osaa etsiä ne katseellaan. 1-vuotias osaa myös etsiä tärkeät, nimetyt ihmiset ympäriltään ja näyttää eleillä haluaako syliin vai sylistä pois ja koska tulee pusua, halauksineen.

Upeat mitatkit tuli neuvolassa!

9935g (2520)

74,5cm (46)

Millaisia tutkimusmatkailijoita ruudun toisella puolen on?

Ida

 

Lue myös:

Vauvan fysioterapia kokemuksia.

Vauvan rytmin tärkeys.

Seuraa meitä:

Instagramissa

 

4 kommenttia

 1. Henni kirjoitti:

  Apina on kyllä aivan uskomattoman söpö😊

 2. Maria kirjoitti:

  Olipas inhottavaa, jos edes jäi epämiellyttävä tunne ”taapero”imetyksestä puhuttaessa. Meillä 1v 7kk syö 1-3x yössä ja onneksi ollut ymmärtävä omalääkäri, joka ei missään nimessä ole neuvonut lopettamaan yösyöttöjä. (Vaikkakin siis tietenkin tavoite se, että vuorokauden energiat sais päivällä, mutta kun kaikki ei tähän vaan kykene..) Itse olen huomannut, että neuvolassa ei kovin hyvin olla perillä keskosten asioista. Siksi onkin hyvä et kehitysseurannat sairaalassa, jossa osataan neuvoa paremmin ja ottaa huomioon keskosuuden piirteet.

  Meillä neiti 1v 7kk (korjattua ikää) ja ihan vasta meni rikki 7kg ja 71cm. Aivan minikokoinen, mutta onneksi nyt jo itse pystynyt jättämään kasvustressin taakse ja luottaa vaan siihen, että perässä tullaan omaan tahtiin 🙂

 3. Krista kirjoitti:

  Ihanaa, että teidän imetystaipale on mennyt ja menee teidän perheelle sopivasti. Oma yöimetys loppui 1v3kk iässä ja se oli meille just hyvä.

  Apina kuulostaa vallan hurmaavalta lapselta ❤️

 4. AM kirjoitti:

  Höh, olipa ikävää tuo imetykseen liittyvä fiilis. Jotkut taaperot tarvitsevat yöimetyksiä vielä 1-vuotiaana. Koen myös itse, että vauva/taapero pyytää sen minkä tarvitsee, oli syy mikä tahansa. Jokaisen imetystaival on erilainen, ja jos siellä syödään vielä öisin, niin miksi ei 🙂 Lapsentahtisuus kunniaan.

  Meille sanottiin että imetystä on hyvä jatkaa niin pitkään kun lapsi haluaa, koska on niin pienikokoinen. Syntyi täysaikaisena, mutta on siitä huolimatta aina ollut pikkuinen. 1-vuotiaana painoi alta 8 kiloa. Öisin ei syönyt enää 8kk jälkeen, mutta päiväimetykset loppui 21kk iässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.