Hae
Elämänmakuista matkaa

Miten mielenterveyteni jaksoi laivalla?

Lähden liikkeelle suoralla otsikolla koska mitä turhaan kiertelemään sitä, että mielenterveyteni on ollut koetuksella eron jälkeen. Kelataan kuitenkin aikaa taaksepäin vuoteen 2021 kesään, jolloin kesä tekemisiä oli milloin minnekin ja milloin kenenkin kanssa. Kesän 2021 jälkeen huomasin, että masennus oli puhjennut. Havainnoin miten koko kesä oli henkisesti raskasta ja mielenterveyteni ei kestänyt kesää. Toki teimme kaikkea ja kaikkien kanssa mutta muistan edelliskesän, kuinka masentuneena en olisi oikeasti jaksanut yhtään mitään. Minua ei ihan tosissaan kiinnostanut yhtään mikään. 

En edes Linnanmäki reissu mutta tein senkin. Lasten vuoksi. Koin, että oman mielen voi hetkeksi sysätä taka-alalle, jotta lapset saavat itselleen arvoisen kesän. Silläkin uhalla, että kesän loputtua oli aivan henkisesti väsynyt. Aikaa kului ja masennusdiagnoosi tuli käteen vasta joulukuussa. Sen saatuani päätin etten enää anna minkään mennä oman mielenterveyden edelle. En kenenkään ihmisen, en minkään tekemisen. Olin jo aivan liikaa antanut mielenterveyteni kärsiä ja olin päästänyt itseni mielellisesti huonoon kuntoon.

mielenterveyteni

Mielenterveyteni laivalla.

Tämän kesän ensimmäisen kesäloma aktiviteetti oli viime viikkoinen laivareissu, jossa huomasin sen miten oma mieleni oli hiton hyvässä kunnossa! Ihan oikeasti. Voin sanoa, että nyt on lääkitys kohdillaan ja erilaiset keskusteluyhteydet auttaneet. Laivalla oli oikeasti kivaa ja mieleni jaksoi koko reissun. En väsynyt laivalle enkä hermostunut asioista, joista olisin vuosi sitten räjähtänyt nollasta sataan. Se tunne kun huomaa, että oma mieli nauttii jostain, on aivan mielettömän ihana tunne! 

Masentuneena laivalla voi olla huippua olla kun peruspohja on kunnossa ja vahvat juuret alla. Tämä tarkoittaa minun kohdallani itsensä arvottamista tärkeimmäksi, ammattilaisen keskustelu yhteyden, oikeanlaisen lääkityksen sekä sen, että pidän ympärilläni niitä ihmisiä kenen seurassa aidosti tulen hyvälle tuulelle. 

Laivalla ollessani tuntui sisäisesti koko ajan siltä, että kaikki on hyvin ja reissussa on ihana olla. Jestas miten nautin siitä, että olimme reissussa jossa mieleni oli mukana. Tuntui ihanalta olla läsnä ja henkisesti valmiina jokaiseen hetkeen. Se tunne kun mieli ei prakaa joka kohdassa on todella arvokas tunne ja sitä tunnetta en ajatellut koskaan saavani takaisin. Nyt olen sen saanut takaisin. Olen saanut mielenterveyteni siihen kuntoon, että voin nauttia kesästä ja auringon paiste ilostuttaa eikä vituta. Aika hienoa, eikö? 

mielenterveyteni

Ilon tunteet on ihana tuntea.

Edellisviikon laivareissun jälkeen tunne siitä, että tästä kesästä tulee huikea, vahvistui entisestää. Tästä kesästä todellakin tulee huikea. Vaalin todella paljon sitä tunnetta, että sain kokea ja tuntea laivareissun ilot ja naurut. Se on sellainen tunne minkä olen joskus menettänyt enkä vielä vuosi sitten tuntenut ilon tunteita aina sydämessäni. Nyt tunsin, meidän laivareissulla ja se tuntui sanoinkuvaamattoman ihanalta. Arvokkaalta tunteelta. Enkä missään nimessä pidä itsestäänselvänä sitä, että elämään kuuluu ilot ja naurut. Niiden kuulumista olen pitkään kaivannut ja nyt kun saan niitä taas kokea, olen kiitollinen.

Jos haluat kuunnella, niin Aitoplayssa avaan huomenna enemmän sitä mistä saakka masennus ensimmäisen kerran teki tuloaan ja millaista oli hakea apua itselleni? Koinko pettymystä, häpesikö itseäni?

Muistakaa, että mielenterveys on arvokas asia ja sitä kannattaa vaalia. 

Ida 

Lue myös:

Kaiken takana on masentunut.

Keskivaikea masennus – lääkitys kunnossa.

Seuraa meitä:

Instagramissa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.