Hae
Elämänmakuista matkaa

Yksinhuoltajan tulot ja menot.

Noniin. Kuinkakohan monta kertaa olette toivoneet, että kirjoitan postauksen, jossa kävisi ilmi yksinhuoltajan tulot ja menot. Ehkä olen tätä hieman lykännyt koska vastaanotto on pelottanut ja toki jännittää yhä. Toisen mielestä saatan saada kuukaudessa liikaa rahaa eikä minulla ole oikeus näinollen puhua köyhyydestä ja maksuhäiriön elämästä. Joku toinen puolestaan saattaa ajatella, että lapseni elävät köyhyydessä ja kärsimyksessä, josta johtuen minun tulisi mennä konkreettisesti töihin. 

Asiaa turhaa kiertelemättä kerron tämän nyt suoraan siitäkin huolimatta, että minut kivitetään tämän jälkeen ja todetaan olevan veronmaksajien taakka. 

Elän tukien varassa ja olen ylpeä siitä. 

Yksinhuoltajan tulot.

Tämän hetkinen tulonlähteeni on säännöllisesti tulevat sosiaaliset etuudet, joihin kuuluvat: 

Lapsilisät kolmesta lapsesta. 

Elatusmaksut kolmesta lapsesta, kelan minimit. 

Asumistuki. 

Kotihoidontuki 

Näiden päälle tulee vielä ripaus ansiosidonnaista eli pelkkää tukiviidakkoa. Perustoimeentulotukea en saa koska sosiaalisetetuudet ovat sen verran korkeat mutta miten korkeat?

n. 3000€ / kk.

Tämä summa tosissaan pitää sisällään kaikki tulonlähteeni ja siitä vähennetään kaikki menoni. 

Yksinhuoltajan kiinteät menot.

Tämän hetkiset kiinteät menoni koostuvat seuraavista menoista: 

Sähkölaskusta

Vuokrasta 

Puhelinlaskusta 

Velkajärjestelyn lyhennyksestä 

Nämä kuukausittaiset kiinteät menot ovat yhteensä

n. 2195€ /kk

Menojen summa sekä tukien summa hieman vaihtelee mutta ei heitä monellakaan kympillä suuntaansa.  

Vähennyslaskujen jälkeen kuukaudessa jää rahaa käteen

n. 800€

Miltä tämä sinun korvaasi kuulostaa yhden vanhemman ja kolmen lapsen perheessä? 

Yksinhuoltajan talous.

Kokonaisuutta kun katson, niin talouteni on hyvällä balanssilla. Saan maksettua laskut ja saan ruuan pöytään. Mielestäni se on jo hyvä juttu, että talous pysyy balanssissa ja jääkaapissa on muutakin kuin valo. Vaikka elän tukien varassa, niin se ei tee minusta yhteiskunnassa yhtään huonompaa ihmistä. Yhtälailla olen itse maksanut vuosia veroja ja maksan tuista kovemmat verot kuin palkkatyöstä. En tietenkään lähde erittelemään mihin mikäkin vero on kohdistettu mutta pointtina se, että maksan prosentuaalisesti isompaa veroa nyt kuin lastenhoitajana. 

Kuukaudessa käteen jäävä raha riittää nyt paremmin kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten riitti. Silloin esimerkiksi tupakoin, joka söi rahaa ja ruokakulutuskin oli suurempaa mutta käteen jäi jopa vähemmän rahaa. Erinäisistä syistä johtuen. 

Velkajärjestely sanelee taloutta.

Velkajärjestelyn myötä taloutta pitää seurata tiukemmin ja jos saan kaupallisista yhteistöistä rahaa, niin siitä tulee laittaa prosentuaalinen osuus sivuun, joka tulee jossain vaiheessa tilittää velkojille. Kyllä, en saa velkajärjestelyssä tienata miten paljon tahansa taikka tiputtaa tulojani yhtään. Sen on pysyttävä tässä mitä se nyt on ja ennemmin plussan puolella. 

Tämä on samalla tietynlainen opin matka tulevaisuutta varten kun saan nyt elää laskien talouttani, niin päästyäni velkajärjestelystä minulle jää kuukausittain iso summa “ylimääräistä” rahaa. Rahaa, jota kukaan velkoja ei ota ja rahaa, jota edes ulosotto ei vie.

Nyt kysyn sinulta,

miltä sinun talouden tulot ja menot näyttävät?

Ida

 

Seuraa myös:

Aitoplayssa

Lue tämäkin:

Yksinhuoltajuus on parasta.

 

 

14 kommenttia

 1. Riina Keinonen-Mäkelä/Sarkasmia ja shampanjaa kirjoitti:

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Rahasta pitää puhua enemmän.

  Itse saan päivätyöstäni viestintäkonsulttina verojen jälkeen 2400€ käteen, ja lisäksi omasta yritystoiminnasta (yhteistyöt yms.) vähän kuukaudesta riippuen noin 300€. Olen koulutukseltani ylioppilas ja liiketalouden tradenomi (BBA).

  Meillä on puolison kanssa yhteinen taloustili, jonne molemmat laittaa puolet nettotuloista. Sinne menee myös lapsen lapsilisä. Sieltä maksetaan asuntolaina, autolaina, lapselle rahastoihin säästö, lapsen harrastukset, vaatteet ja varhaiskasvatus, talouden yhteiset vakuutukset, sähkölasku ja ruokakulut yms yhteiset kulut.

  Omalta tililtä maksan omat luotonlyhennykset, puhelinlaskun, matkakortin, omat vakuutukset ja muut omat menot sekä säästän myös rahastoon hieman.

  • Ida kirjoitti:

   Kiitos Riina kommentistasi! Olen samaa mieltä, että rahasta tulis puhua enemmän. Eihän se kuitenkaan määrittele ketään huonommaksi tai paremmaksi, on tilillä sitten 5e tai 500e, joten miksi ei puhuttaisi ääneen tuloista? Kuulostaa toimivalta systeemiltä teidän taloustili, tosi selkeä juttu! Ihanaa päivää sulle!❤️

 2. Maria kirjoitti:

  Varmaan riippuu myös ihmisestä ja elämäntilanteesta, mikä koetaan riittäväksi rahamääräksi. (Ja joo tiedän siis viralliset köyhyysrajat yms. joiden mukaan arvioidaan) Opiskelijana selvisin pakollisten menojen jälkeen 300e/kk. Mutta toki silloin kaikki muutkin kituuttivat. Nyt perheellisenä, asuntolainallisena on vähä eri kriteerit.

  Meillä jää verojen jälkeen 4700e kk käyttöön kolmelle ihmisille. (Oma osuus 2000e) On riittävästi ja jää säästöön. Meillä aina ollut se, että se maksaa kummalla on rahaa. Ei ole yhteistä tiliä, mutta kuitenkin yhteiset rahat. Joskus maksan miehen vaatteita tai hänen omia menoja ja joskus toisin päin.

  Musta 3000e kuulostaa paljolta. Mutta sitten taas se, että pitää 4:n ihmisen kaikki menot maksaa niin alkaakin tuntua pienemmältä summalta. Rahasta ja palkoista puhutaan liian vähän.

  • Ida kirjoitti:

   Toki sitä on itsekin opiskelijana kituuttanut mutta eipä sitä silloin oikeastaan menojakaan ollut!😂 3000e kuulostaa paljolta, kyllä mutta siitä pitää ottaa huomioon se, että asun pk-seudun vuokrakämpässä ja maksan neljän ihmisen menot kaikkinensa, joten ei siitä ihan oikeasti herroiksi eletä. Ihanaa päivää sulle!❤️

 3. Tiina johanna kirjoitti:

  En kritisoi sinua vaan ihmettelen tätä elämää. Johtoasemassa tienaan vitosella alkavan summan, käteen jää suunnilleen sama kuin sinulle. Ja olen todella tehnyt töitä rahan eteen. Olen myös lahden lapsen yh. Sillä erotuksella että lapset eivät käy isällään eikä ole elatusmaksuja eikä lapsilisiä tai mitään muitakaan tukia.

  • Ida kirjoitti:

   Eikö jokaisen tulisi olla oikeutettu lapsilisään? Näin olen ymmärtänyt sekä elatusmaksuun isänpuolelta. Kiitos kommentistasi!❤️

 4. Jossu kirjoitti:

  On paljon rahaa vaikka onkin lapsia. Tuet ovat liian korkeat, eihän tuollaisen summan jälkeen ole mielekästä mennä palkkatyöhön. Saamasi nettosumma on myös korkeampi kuin suomalaisten mediaanipalkka josta menee verot ja tulee työssäkäyntiin liittyviä maksuja lisäksi.

  • Ida kirjoitti:

   On varmasti korkeampi mutta tuet eivät ole yksinään kohdistettu minuun. Se osa mikä on kohdistettu, vastaa suunnilleen sitä mitä mulle jäi vaka-alalla käteen, joten enpä nyt ihan hirveästi nettoa tässä.😉

 5. Sikke kirjoitti:

  Olen ollut itse yh. Sain tukia. Jatkuvasti oli olo, että jään velkaa. Oli suunnitelma, ja nykyään olen ns. hyväpalkkaisella alalla, maisterikoulutuksella. Silti verojen jälkeen jää vain 2700e käteen. Mietin tukien varassa eläessäni, monenko ihmisen verotulot tarvitaan minun tukiini. Ylpeä on siitä koskaan osannut olla, mutta toki jatkuvasti tein töitä sen eteen, että valmistun ja pääsen työelämään. ”Tukivelkaa” olen maksanut omassa verotuksessa pois. Esimerkiksi minun maksamani verot eivät luultavasti riitä edes teidän perheen tukiin. On myös väärin, että jos nyt jäisin yh:ksi, maksaisin palkastani päivähoitomaksut ym. kaiken täysimääräisenä, jolloin käteen jäävä raha olisi pienempi kuin tukien varassa elävällä. Kuinka moni tässä tilanteessa sitten raskaan yksinhuoltaja-arjen lisäksi haluaisi käydä töissä, etenkään ns. matalapalkka-alalla? Tämä malli ei vain toimi, ellemme saa lisää veronmaksajia.

  • Ida kirjoitti:

   Juuri näin! Mäkin muistan sen aikoinaan kun oli kaksi lasta ja maksoi päivähoitomaksuja pienestä palkasta, että eipä siinä hurrattu. Toisaalta, silloin valitsin käydä töissä, josta ei jää käteen suuria summia ja pidin silloisesta töistä. Sitä itsekin puntaroi, että palatakko raskasalaiselle vaka-alalle, josta saan käteen saman verran kuin nyt vai olenko kotiäitinä, ”kevyemmällä” työllä? Kotiäitinä tietenkin. Ihanaa päivää sulle!❤️

 6. Irma Junnilainen kirjoitti:

  Hei !
  Koskaan aikaisemmin en ole kirjoittanut kommenttia näihin blogeihin tms., mutta luettuani lehtiartikkelin perheestäsi, minun oli pakko lähettää kiitokseni ja rohkaisuni sinulle.
  Olen 71 v. lapseton nainen ja olotilaani ihan tyytyväinen.
  Erosin 22 vuotta sitten hyvästä avioliitosta, mutta sitäkään en ole katunut.
  Olet tehnyt aivan loistavia ja viisaita ratkaisuja lastesi parhaaksi ja puhut ihanan rehellisesti tunteista, joita satavarmasti suurimmalla osalla äitejä on .
  Henkilöt, jotka koko ajan arvostelevat muidet äitien ratkaisuja, pelkäävät itse tehdä niitä ja useimmiten lapset kärsivät aikuisten kyvytömyydestä olla luovia lastensa suhteen.
  Kaikkea hyvää koko perheellesi ja sille exällesi, joka uskaltaa hoitaa vieraankin miehen lasta !

  • Ida kirjoitti:

   Hei ja kiitos kommentistasi!❤️ Arvostan sitä, että tulit kirjoittamaan kommenttia, se tuntuu hyvältä. Aina ei todellakaan ole tuntunut siltä, että olisin elämässäni tehnyt oikeita ratkaisuita mutta lastensuojelu ilmoituksen tekeminen on tuntunut siltä. Se oli meidän pelastus. Kiitos, exäni on mieletön tyyppi kun on ottanut nuorimman siipiensä suojaan. Siitä saan olla kiitollinen. Ihanaa kesää Sinulle ja kaikkea hyvää!❤️

 7. Heidi kirjoitti:

  Just tällästen summien takia suurinosa yh äideistä ei palaa työelämään. En kritisoi sua vaan tätä yhteiskuntaa. Moni painaa duunissa pitkää päivää ja maksaa täydet hoitomaksut pienemmistä palkoista. En koe tätä kovin reiluksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.