Hae
Elämänmakuista matkaa

Yksinhuoltajan tulot ja menot.

Noniin. Kuinkakohan monta kertaa olette toivoneet, että kirjoitan postauksen, jossa kävisi ilmi yksinhuoltajan tulot ja menot. Ehkä olen tätä hieman lykännyt koska vastaanotto on pelottanut ja toki jännittää yhä. Toisen mielestä saatan saada kuukaudessa liikaa rahaa eikä minulla ole oikeus näinollen puhua köyhyydestä ja maksuhäiriön elämästä. Joku toinen puolestaan saattaa ajatella, että lapseni elävät köyhyydessä ja kärsimyksessä, josta johtuen minun tulisi mennä konkreettisesti töihin. 

Asiaa turhaa kiertelemättä kerron tämän nyt suoraan siitäkin huolimatta, että minut kivitetään tämän jälkeen ja todetaan olevan veronmaksajien taakka. 

Elän tukien varassa ja olen ylpeä siitä. 

Yksinhuoltajan tulot.

Tämän hetkinen tulonlähteeni on säännöllisesti tulevat sosiaaliset etuudet, joihin kuuluvat: 

Lapsilisät kolmesta lapsesta. 

Elatusmaksut kolmesta lapsesta, kelan minimit. 

Asumistuki. 

Kotihoidontuki 

Näiden päälle tulee vielä ripaus ansiosidonnaista eli pelkkää tukiviidakkoa. Perustoimeentulotukea en saa koska sosiaalisetetuudet ovat sen verran korkeat mutta miten korkeat?

n. 3000€ / kk.

Tämä summa tosissaan pitää sisällään kaikki tulonlähteeni ja siitä vähennetään kaikki menoni. 

Yksinhuoltajan kiinteät menot.

Tämän hetkiset kiinteät menoni koostuvat seuraavista menoista: 

Sähkölaskusta

Vuokrasta 

Puhelinlaskusta 

Velkajärjestelyn lyhennyksestä 

Nämä kuukausittaiset kiinteät menot ovat yhteensä

n. 2195€ /kk

Menojen summa sekä tukien summa hieman vaihtelee mutta ei heitä monellakaan kympillä suuntaansa.  

Vähennyslaskujen jälkeen kuukaudessa jää rahaa käteen

n. 800€

Miltä tämä sinun korvaasi kuulostaa yhden vanhemman ja kolmen lapsen perheessä? 

Yksinhuoltajan talous.

Kokonaisuutta kun katson, niin talouteni on hyvällä balanssilla. Saan maksettua laskut ja saan ruuan pöytään. Mielestäni se on jo hyvä juttu, että talous pysyy balanssissa ja jääkaapissa on muutakin kuin valo. Vaikka elän tukien varassa, niin se ei tee minusta yhteiskunnassa yhtään huonompaa ihmistä. Yhtälailla olen itse maksanut vuosia veroja ja maksan tuista kovemmat verot kuin palkkatyöstä. En tietenkään lähde erittelemään mihin mikäkin vero on kohdistettu mutta pointtina se, että maksan prosentuaalisesti isompaa veroa nyt kuin lastenhoitajana. 

Kuukaudessa käteen jäävä raha riittää nyt paremmin kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten riitti. Silloin esimerkiksi tupakoin, joka söi rahaa ja ruokakulutuskin oli suurempaa mutta käteen jäi jopa vähemmän rahaa. Erinäisistä syistä johtuen. 

Velkajärjestely sanelee taloutta.

Velkajärjestelyn myötä taloutta pitää seurata tiukemmin ja jos saan kaupallisista yhteistöistä rahaa, niin siitä tulee laittaa prosentuaalinen osuus sivuun, joka tulee jossain vaiheessa tilittää velkojille. Kyllä, en saa velkajärjestelyssä tienata miten paljon tahansa taikka tiputtaa tulojani yhtään. Sen on pysyttävä tässä mitä se nyt on ja ennemmin plussan puolella. 

Tämä on samalla tietynlainen opin matka tulevaisuutta varten kun saan nyt elää laskien talouttani, niin päästyäni velkajärjestelystä minulle jää kuukausittain iso summa “ylimääräistä” rahaa. Rahaa, jota kukaan velkoja ei ota ja rahaa, jota edes ulosotto ei vie.

Nyt kysyn sinulta,

miltä sinun talouden tulot ja menot näyttävät?

Ida

 

Seuraa myös:

Aitoplayssa

Lue tämäkin:

Yksinhuoltajuus on parasta.