Hae
Elämänmakuista matkaa

Yksinhuoltajan talous kesällä.

Tänä kesänä minun, yksinhuoltajan talous on ollut hunningolla ja levällään, jos näin suoraan voi sanoa mutta ei kuitenkaan sillein, että olisi mitään hätää. Päinvastoin. Tämän kesän menoja äsken katsoessani olen huomannut hiton monta kohtaa missä olisi varaa kiristää. Kuten esimerkiksi Woltin käyttäminen. Pelkästään Woltista tehtyihin pikaruokatilauksiin on mennyt kesä-elokuun aikana noin 230€. Tämä kertoneen sen, että yksinhuoltajan talous on hyvä mutta todellakin pihistämisen tarpeessa. En edes laskenut, että mitä minulla on mennyt ulkona syömiseen kesällä, erilaisilla kesäreissuilla. Mutta äkkiseltään voisin ajatella, että paljon! Ihan liikaa. 

Woltin käyttäminen ja ulkona hamppareiden syöminen on iso menoreikä, josta on pihistettävä. Olen ollut kesällä laiska tekemään ruokaa ja suosinut kaikkia muita variaatioita paitsi itsetehdyn ruuan syömistä. Tästä syystä tuetulle lomalle pääseminen kesällä oli todellinen luksusloma, jossa pääsimme valmiiseen pöytään, useasti päivässä. Tuetulla lomallakin paloi rahaa sillä hemmottelin itseäni joka aamu kahvikupillisella koska en voi sietää kahvikoneesta tulevaa kahvia. Tämä luksus kustansi minulle viideltä aamulta yhteensä 15€. Iso summa kahvista mutta iso investointi minun loman hyvinvointiin.

ihana

Yksinhuoltajan talous kesällä.

Talouttani on köyhdyttänyt myös Linnamäen reissu, jonne meni jäätelöihin ja lakuihin noin 35€ mutta itse rannekkeet tulivat minulle tänä kesänä muuta kautta. Se oli iso taloudellinen juttu koska muuten rannekkeet olisivat maksaneet lapsilta ja minulta 126€. Tänä vuonna olin viisas ja ruokin lapset ennen Linnanmäelle menoa ja söimme töisen lämpimän ruuan vasta kotona. Säästin monta kymppiä tässä eikä lapsilla edes tullut nälkä sillä meillä oli erilaisia eväitä mukana. 

Tämän kesän isoin investointi oli kuitenkin odotettu Ruotsin risteily minne lähdimme yhdessä ystäväperheen kanssa eli meitä oli kaksi äitiä ja kuusi lasta. Kokoonpano, jolla teimme kesällä myös Suomenlinna reissun ja puolikkaalla jengillä teimme HopLop reissun. Ruotsin risteily köyhdytti tiliä kokonaisuudessaan noin 450€ ja hinta sisältää matkan ruokineen sekä laivalta tehdyt ostokset. Risteily on sellainen elämys mistä en lähde tinkimään ja sen voi kerran kesässä tehdä kun oikein säästää mutta se mistä voisin kesällä tinkiä, on tosissaan ruuat.  

Jäätelöä on mennyt varmaan päivittäin ja olemme syöneet paljon välipaloja reissuissa tai puistoretkillä mutta ottaneet kuitenkin osan aina kotoa mukaan. Toki kaupassa on käyty joka retki/menopäivä hakemassa jotain pientä. Se tietenkin nostattaa menoja mutta arjen alettua on kiinnitettävä tähän enemmän huomiota.

ihana

Yksinhuoltajan talous.

Talouteni on tosissaan tällä hetkellä velkajärjestelyn alaisuudessa ja jo senkin puolesta on oltava talous balanssissa. Kesä kuitenkin osoitti sen, että talous on velkajärjestelystä huolimatta mahdollisuus pitää keskiviivan yläpuolella mutta se vaatii tarkempaa budjetointia, suunnittelua ja excelin käyttöä. Talouden meno ja tulovirtaa on mielenkiintoista seurata, ja koen mielenrauhaa sen suhteen kun tiedän ajatuksissani miten talouteni pyörii. 

Kun tili on plussan puolella, nukun paremmin ja jos tili lähenee nollaa, ahdistun siitä. Tästä syystä koin myös pientä pahaa mieltä siitä, että olen kesällä ollut talouden suhteen huolettomampi. Pitäisi kuitenkin ajatella, että jokainen euro mikä on kesällä mennyt aktiviteetteihin, on mennyt samalla lapsiin. Se puolestaan luo lapsille muistoja ja perinteitä sydämeen. 

Nyt kuitenkin alkaa syyskausi ja tiukemmat linjat, jotta selviän seuraavasta joulusta ja vuoden päästä olevasta kesästä. Yksinhuoltajan talous vaatii ennakointia ja varautumista sillä muutan mitään ei pystyisi toteuttamaan. 

Ida 

 

Lue myös:

Velkajärjestelyn vaikutus talouteen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.