Hae
Elämänmakuista matkaa

Talous avoliiton myötä.

Sain Instagramiin eilen kysymyksen, jossa kysyttiin näin: 

Vaikuttaako yhteenmuutto jotenkin sun taloudelliseen tilanteeseen? Tippuuko etuudet? 

Tätä kysymystä luonnollisesti pohdin ja laskin paperille talouteni nyt ja talouteni siinä vaiheessa jos muuttaisimme saman katon alle. Silloin kun taloutta laskin, niin emme olleet vielä tehneet päätöstä muuton suhteen. Halusin kuitenkin selvittää, että miltä talous näyttäisi jos (nyt kun) lusikat menisivät samaan laatikkoon. Miten talous muuttuu avoliiton myötä?

talous avoliiton myötä.

Tällä hetkellä saan erilaisia etuuksia ja ne ovat 

Ansiosidonnainen 

Kotihoidontuki 

Lapsilisä 

Elatustuki 

Asumistuki 

Näistä yhteen muutto vaikuttaa kotihoidontukeen sillä tavalla, että hoitoraha lähtee pois koska talouden tuloraja ylittyy. Tämä on summaltaan noin 180€. Tämän lisäksi olen tähän saakka saanut lapsistani yksinhuoltaja korotuksen mutta muuton myötä en sitä enää saa. Sinänsä on aika hassua, että en saa yksinhuoltaja lisää muuton myötä koska ei vanhemmuuteni muoto muutu kuitenkaan. Yhtälailla olen muuton myötä yksinhuoltaja. No mutta kuitenkin. Yksinhuoltaja lisä lähtee pois ja se on summaltaan 189,90€.

Muutto ei vaikuta elatustukeen eikä ansiosidonnaiseen. Sen sijaan asumistukeen vaikuttaa mutta sitä en tässä kohdin vielä osaa eurollisesti sanoa, että mikä on asumistukeni jatkossa. Aluksi minua hirvitti se, että menetän etuuksia muuton myötä mutta puolison positiivinen asenne on ollut tässä tarpeen.

kahden aikuisen talous.

Olemme keskustelleen taloudesta ja siitä, että mitä taloudelle käy kun lusikat ovat samassa laatikossa. Heti ensi alkuun haluan sanoa, että minusta on hassua, että vieressä on mies, joka maksaa HopLopissa ruuat. Se on todella sellainen juttu mihin en ole tottunut. Enkä myöskään siihen, että tänne tultaessa hän saattaa kysyä haluanko kaupasta jotain. On hämmästyttävää miten joku voi taloudellisesti olla samanvertainen kuin minä. Kaupassa ei tarvitse ahdistua rahasta eikä tarvitse miettiä koska toinen on käsiojossa vaan nyt jo luotan siihen, että kahden aikuisen talous on yhteinen talous. 

Siitä olemme toki paljon puhuneet, että kulut menee puoliksi eikä kaupassa mennä sentilleen puolittamaan ostoksia. Vaikka minähän olen sellainen, että siirrän joskus miehelle rahaa takaisin kun hän on maksanut kaupassa koska en pidä siitä, että toinen maksaa. Sekin on tottumiskysymys. Olen ennen tottunut olemaan maksajan roolissa ja yhtäkkiä siinä on välillä joku toinen, joka maksaa lasten jäätelöt.  

Kahden aikuisen positiivinen talous on ihan utopinen asia mutta sellainen, johon varmasti ajan kanssa totun ja pääsen luottamaan sen sujuvuteen.

Miten talous asettuu, tuleeko meille yhteinen tili ja meneekö ostokset tasan? Se selviää ajan kanssa.

Ida

 

Lue myös:

Yksinhuoltajan tuet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.