Hae
Elämänmakuista matkaa

Lapset mukaan säästämiseen

Meillä oli koululaisten kanssa pitkään käytössä kuukausi raha, joka muodostui siitä, että tienasi kuukaudessa X summan rahaa tekemistään kotitöistä. Edellisen viikon sunnuntaina suunnittelimme seuraavan viikon kotityöt ja kuukaudessa kertyi rahaa noin 20€. Tämä hyväksi havaittu tapa jäi kuitenkin pois kun kesä tuli ja arkeen tuli loman kaltainen ote. Se on mielestäni sallittua, että joskus voi mennä sieltä mistä aita on matalin. Nyt on kuitenkin alkanut syksy ja hiljalleen seitsemän henkisen perheen kotityöt jälleen menossa paperille. Jokaiselle jotain, jotta saadaan lapset mukaan säästämiseen.

säästämiseen

lapset mukaan säästämiseen

Tavoitteena on ensi kesänä päästä viikon mittaiselle matkalle koko perheen kesken ja tämä tarkoittaa sitä, että koko perhe säästää matkaa varten. Säästetty summa määrittää sen, että pääsemmekö viikoksi Tallinnaan vai Kreikkaan. Sen näyttää aika ja se miten aikuiset sekä lapset pysyvät tavoitteessa, joka koskee koko perhettä. Tavoite päästä koko perheen kesken viikoksi Tallinnaa pidemmälle motivoi isoja lapsia sen verran, että teimme kotityö listat heille viikon jokaiselle arkipäivälle. 

Lista tarkoittaa sitä, että maanantaista perjantaihin kolme isoa lasta tekee kaksi kotityötä päivässä. Tässä esimerkki päivä 

X Koirat 15 min ja roskien vienti 

X Astianpesukoneen tyhjennyt ja koirien vienti 15 min 

X Astianpesukoneen täyttö ja pyykkituvalla käyminen (aikuisen kanssa) 

Yhdestä kotityöstä saa 50cnt ja kuukaudessa siitä tulee 20€. Joskus lapset voivat tienata enemmän osallistumalla viikkosiivoukseen tai hoitamalla esimerkiksi pikkuveljen kylpyhetken, miten ikinä sovitaan. Tapaus ja tilanne kohtaisesti. Tienattu 20€ sijoitetaan kunkin lapsen ensi kesän lomakassaan ja tienatun summan saa ottaa mukaan yhteiselle lomalle, omaksi käyttö rahaksi.

säästämiseen

lapsen motivoiminen

Yhteinen lomamatka on asiana sellainen mikä motivoi lasta paljon ja sitä myötä oman matkakassan kerääminen on mielekkäämpää. Olen huomannut, että jos lapselle on selkeä säästö kohde, tulee rahaan säästettyä tarkemmin. Meidän perheessä olen keskustellut koululaisteni kanssa avoimesti rahasta, sen merkityksestä, menettämisestä sekä taloudellisista saavutuksista. Rahaa ei pidä hävetä mutta sitä pitää arvostaa. 

Katsotaan miten tämä säästö projekti etenee ja minne perheemme pääsee ensi kesänä. Onko kohteena lentokoneella hiekkarannoille vai laivalla Tallinaan? Toisaalta määränpäällä ei ole mitään väliä kun ollaan perheen kesken reissussa. Pääasia on, että pääsemme jonnekin paikkaan, missä voidaan viettää aikaa yhdessä. 

Onko sinun lapsella kuukausi-, tai viikkorahaa? 

Ida 

Seuraa meitä:

Instagramissa

Lue myös:

Yksinhuoltajan tuet.

Yksinhuoltajan talous kesällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.