Hae
Elämänmakuista matkaa

Sosiaalihuollon asiakkuus, parasta turvaa

Muistatteko kun olen kertonut joskus, että olen tehnyt itsestäni lastensuojelu ilmoituksen? Nyt siitä teosta on jo yli vuosi mutta muistan sen kuin eilisen. Hetki, jolloin en enää jaksanut olla äiti, tuntui pahalta. Se oli hetki, jossa samaan aikaan elin turvallisessa kodissa lasten kanssa mutta samaan aikaan olin henkisesti todella väsynyt. Jälkikäteen mietittynä elin siinä hetkessä masennuksen sumussa, jossa olin elänyt jo pitkään. Olin puskenut eteenpäin sisulla ja tahdolla sillä halusin näyttää jokaiselle epäilijälle, että minä pärjään. En vaan silloin oivaltanut, että ei tarvitse pärjätä mutta kaikesta voi selvitä. Vuosi sitten minusta tuli sosiaalihuollon asiakas ja se oli yksi isommista pelastuksista mitä olen sitten eron kokenut.

sosiaalihuollon

sosiaalihuollon asiakkuus

Sosiaalihuollon asiakkaat monesti leimataan pohjakansaksi vaikka todellisuudessa asiakkaana voi olla kuka vain, mistä tahansa yhteiskunnan luokasta. Eikä sosiaalihuollon asiakkuus automaattisesti meinaa lastensuojelullista työtä, lasten sijoitusta taikka päihdeongelmallista vanhempaa. Sosiaalihuollon asiakkaaksi voi päätyä kuka tahansa ja yksi heistä olen minä. Minulle asiakkaana oleminen ei ole häpeä. Se on voimavara. 

Minulle se, että olen sosiaalihuollon asiakas, on merkki hyvästä vanhemmuudesta. Se, että tein lastensuojeluilmoituksen oli minulle hetki, jossa heräsin pelastamaan vanhemmuuttani. Oivalsin, että lapseni tarvitsevat nyt jos koskaan äitiä, joka laittaa asiat kuntoon. Kertaakaan en ole sosiaalihuollon asiakkuutta katunut. Pikemminkin olen ollut siitä päivittäin kiitollinen.

sosiaalihuollon

tukitoimet asiakkuuden myötä

Asiakkuuden alettua sain tukitoimiksi, vanhemmuuteen ja arkeen lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyöntekijän. Nämä kaksi isoa tukimuotoa kävivät kotonamme neljästi viikossa. Ajatelkaa. Niin hukassa olin vuosi sitten, että tarvitsin kotoa jeesiä. Joskus minulle riitti, että kotipalvelu hengaili meillä, joskus hän leipoi lasten kanssa ja toisinaan ulkoiltiin yhdessä. Kaiken kaikkiaan minulla kävi lapsiperheiden kotipalvelusta jopa viisi eri tyyppiä, joista kahdella oli hyvä tatsi lapsiini. Toinen joutui lopettamaan jo melko pian työt meidän perheessä ja häntä jäin kaipaamaan. Toinen puolestaan kulki matkassa pitkän ajan.  

Perhetyöntekijä(t) puolestaan kävivät kotonamme tukemassa vanhemmuutta, työparina. Heidän kanssaan minulla kesti pitkään ottaa apu vastaan. En hyväksynyt heidän mielipiteitään ja olin aika jyrkkä omissa tavoissani. Kunnes tänä syksynä huomasimme työntekijän kanssa, että olen mielellisesti mennyt eteenpäin. Se oli hieno tunne. Työntekijä on nimittäin ihana tyyppi, läheinen tukimuoto ja suuri apu vanhemmuudessa. Arkeni super nanny! 

Ilman häntä olisin ovia paiskova tyranni.  

Sittemmin meidän tukimuotomme on niukentunut ja nykyään meidän perheessämme käy ainoastaan perhetyöntekijä kerran viikossa. Viimeksi tänään. Meillä oli antoisa keskustelu vanhemmuudesta ja saimme hyviä ajatuksia toimintatapoihimme sekä kevennystä huoliin. Oli ihana kuulla, että viime olemme menneet viime kerrasta eteenpäin. Antaa luottoa meihin ja minuun vanhempana.

sosiaalihuollon

Apua saa jos apua pyytää

Sosiaalihuollon asiakkuus on tuonut turvaa ja luottoa. Asiakkaana tiedän olevani hyvissä käsissä ja tiedän, että perheeni saa kaiken tarvitsevan tuen mitä vain tarvitsemme. Kertakaan en ole kokenut jääväni pulaan, niin taloudellisesti kuin mielellisesti, että vanhemmuuden osalta. Asiakkuus on tuonut minulle paljon hyvää ja sitä myötä olen tässä tilanteessa, seitsemän hengen uusperheenä. 

Sosiaalihuoltoon on mielestäni inhottava stigma, jonka vuoksi ei välttämättä uskalla hakea apua. Myös pitkät jonot saattavat lykätä avun hakemista mutta kannustan kuitenkin jokaista hakemaan apua jos siltä tuntuu. Avun hakeminen ei ole häpeä ja minä, vuoden asiakkaana ollut, hain viimeksi tänään sosiaalihuollosta apua. 

Sain apua, sain tukea ja ymmärrystä enkä häpeile sitä, että kaiken turvana on sosiaalihuolto. 

Ida 

 

Lue myös:

Lapsiperheiden kotipalvelu, asiakkaana minä

Äiti, joka teki lastensuojelu ilmoituksen