Hae
Elämänmakuista matkaa

Parisuhde, jossa ei riidellä

Katsoin tänään sininen Makian lippis päässä istuvaa miestäni, kun hän istui tietokoneellaan. Mietin miten ihana on olla juuri hänen kanssaan parisuhteessa, jossa kaikki on mukavasti. Tämän päivän otsikossa kerron, että minulla on parisuhde, jossa ei riidellä. Siinähän otsikko jo paljastaa tekstin sisällön ja sen miten meidän parisuhteessamme menee. Meillä ei olla riidelty kertaakaan yli neljän kuukauden mittaisen suhteen aikana. Se on mielestäni upea saavutus. Etenkin tässä tilanteessa, jossa olemme kumpikin yksinhuoltajia, joiden arjessa on koko ajan lapsi tai lapsia. Paletissa, jossa on kaksi lähivanhemmuuden lasta ja kolme yksinhuoltajuuden lasta, on ollut monta otollista hetkeä riitelylle.

parisuhde, jossa ei riidellä

Olemme välttyneet monelta riidalta hyvin yksinkertaiselta asialla, 

Puhumisella 

Meidän parisuhteemme yksi isoimmista vahvuuksista on se, että puhumme paljon ja kaikesta. Joka ilta istumme alas ja käymme läpi asioita mitkä ehkä nousivat kyseisestä päivästä esille. Ne voivat olla myös asioita, joissa toivomme parannusta tai joihin olemme tyytyväisiä. Kummankaan meidän ei tarvitse jättää jotain sanomatta siinä pelossa, että toinen suuttuisi. Voisin sanoa jopa rakastavani sitä piirrettä kumppanissani, jossa hän sanoittaa ajatuksiaan ja ottaa vastaan minun ajatuksiani. 

Silloinkin jos olemme erimieltä ja olemmehan me joskus erimieltä. Se on täysin luonnollinen asia. En tiedä ketään kenen kanssa olisin kaikesta samaa mieltä. Erimielisyys ei kuitenkaan ole sama asia kuin riitely, ristiriitatilanne tai huutaminen. Meillä arjen, vanhemmuuden ja parisuhteen erimielisyydet ovat ratkottu aina keskustelemalla. Joskus se on vaatinut sen, että kumpikin mutustelee toisen ajatusta mutta hetken päästä jo palaamme siihen. 

Tykkään siitä kun meidän parisuhteessa ei käydä inhottavin fiiliksin nukkumaan vaan aina olemme saaneet käytyä mielen päällä olevat asiat sulassa sovussa läpi. Meidän suhteessa on kirjoittamaton sääntö se, että kotoa ei saa lähteä ulos ilman pusua eikä sohvalla nukuta.

rakentava keskustelu ei satuta

Meidän voima suhteessa on rakentava keskustelu, jossa kumpaakin osapuolta kuunnellaan ja ne otetaan huomioon yhteisiä asioita rakentaessa. Ollaan monessa asiassa löydetty kultainen keskitie miten toimitaan mutta on myös niitä tilanteita, joissa huomaamme toisen tavan toimivan paremmin kuin toisen. Eikä sekään haittaa. Sillä kumpi on tavan keksinyt, ei meidän suhteessa ole mitään väliä. Pääasia, että tapamme ovat toimivat. 

Mielestäni parisuhteen isoimmista riskitekijöistä on puhumattomuus. Puhua ei voi liikaa eikä toista voi kuunnella ja koskettaa liikaa. Katsoessani miestäni tietokoneen äärellä, tunsin suurta kiitollisuutta siitä, että jaamme arkea, jossa puhutaan ja pussataan pitkin päivää. On ihan mieletöntä, että on saanut vierelleen kumppanin kenen kanssa on hyvä yhteys ja keskinäinen kunnioitus. 

Kumpikaan meistä ei pidä riitelystä ja minä, joka olen ennen ollut ruma riitelijä, olen osannut jättää otolliset räjähdys hetket pois. Toki olen kotona kiukutellut mutta yksin kiukuttelu ei ole riitelyä. Se on papatusta, kuten lapset sanovat kotona. 

Summaarum! On todella arvokasta, että saa olla suhteessa, jossa ei riidellä. Asiat voi ratkoa toisella tapaa ja meillä se tapa on avoin keskusteluyhteys. 

Riidelläänkö teillä?

 

Ida

 

Lue myös:

Rakas avopuolisoni