Hae
Elämänmakuista matkaa

Riidattoman rauhallinen joulu

Joku teistä on saattanut Instagramista nähdä, että jouluni oli riidattoman rauhallinen joulu. Tämä ei ole minulle itsestäänselvyys vaan asia mikä loisti jouluaattona. Takana on kaksi edellisvuotta, jotka olen viettänyt yksin lasten kanssa ja viime vuonna nautin siitä yhdistelmästä. Toki mietin silloin, että tulenko koskaan kokemaan joulua, jossa puolison kanssa ei riidellä. Olen elänyt sellaisessa suhteessa, jossa pyhiä varjosti uhkapelin tuoma rahattomuus ja joissa yhteiseksi ostamani lautapeli sytytti sodan, jonka keskellä vaiensin lasteni riemun lahjoistaan. Se jätti jäljen ja siitä saakka olen toivonut, että joulu on riidattoman rauhallinen, jossa koko perheellä on hyvä olla.

riidattoman rauhallinen joulu

Lauantaina koitti päivä, jota pidän vuoden tärkeimpänä juhlapäivänä eli jouluaattona. Tiesin jo herätettäsi, että tästä jouluaatosta tulee erilainen koska avopuolisoni on osoittanut sen jo pitkin yhteiseloamme. Tunsin joka hetki joulukuun ajan, että tänä jouluna tulisin saamaan riidattoman rauhallisen joulun. Enkä ainoastaan minä vaan koululaiseni myös. Ajatelkaa, kuinka he ovat joutuneet näkemään sen, että äiti aattona itkee ja pyytää anteeksi ostamaansa Iittalan kahvikuppia. Niin pienestä jouluiset riidat ovat alkaneet mutta niin isosti ne ovat vaikuttaneet minun, ja lasteni elämään. Joskus vuoden odotetuin juhla oli täynnä itkua ja draamaan, tänä vuonna se oli täynnä onnea ja rakkautta, kiitollisuutta ja hyvää fiilistä.

yltäkylläisen onnellinen

Tänä vuonna aatto kulki eteenpäin hyvällä meiningillä, jossa jo aamusta tontut olivat tuoneet pienet yllätykset lapsille sekä aikuisille. Lapset saivat jouluaatto aamuna itselleen pehmolelut ja suklaalevyt, juuri sellaiset pehmot mitä olivat toivoneet joulupukilta. Me aikuiset vaihdoimme myös ensimmäiset lahjat aattoaamuna ja voi, että miten paljon minua jännitti! Sain mieheltäni sisustukseen sopivissa kehyksissä olevan yhteisen kuvamme, jonka ottamishetkellä on oma tarina. Kehyksen taakse oli kirjoitettu kauniit sanat. Jo ennen kuin avasin mieheni ensimmäisen lahjan, pääsi itku. Sillä eleellä hän osoitti jälleen sen miten paljon hän rakastaa ja miten paljon merkitsen hänelle. Hetkellä, jossa katsoin häneen kiittäessäni lahjasta, vilahti muisto vuosien taakse. Jo silloin hän katsoi minua samanlailla, kuin jouluaattona. 

Yltäkylläisen onnellinen tunne jatkui, kun miehen sai ensimmäisen lahjan avatakseen ja siellä oli hänen toivomansa Philips oneblade. Olin todella onnellinen siitä, että sain yllättää hänet ja sain hänelle ilon tunteen siitä, että olin kuunnellut häntä. Kuten olin kuunnellut jokaisen lahjan kohdalla. Aina toisen ei tarvitse sanoa haluavansa vaan tietoja pystyy noukkimaan keskusteluista, kauppareissuilta tai elekielestä.

Yhdessäoloa, ruokaa ja lahjoja

Koko jouluaatto oli upea. Lapsilla oli mukavaa ja heidän fiilis oli iloisen odottavainen. Kaikki malttoivat syödä jouluateriaa, ja viedä jopa koirat, jonka aikana joulupukki oli käynyt tuomassa lahjoja kuusen alle. Jokainen sai isot säkit viereensä ja muutaman säkin ulkopuolisen paketin, joita avasimme vuorotellen. Oli ihana miten kaikki keskittyivät toistensa lahjoihin, ja ilahtuivat toistensa puolesta. 

Yksi sai puhelimen, josta toinen halasi häntä. 

Näillä tavoilla lapselle ottivat kukin vastaan toistensa lahjat ja iloitsivat, kun kolme viidestä purskahti THE lahjan avatessa itkuun. Aivan kuten me aikuisetkin, kun istuimme käsikädessä ja saimme vuoroin katselle ja tutustua mitä lapsemme saivat. Lapset eivät olleet iloisia vain toistensa jutuista. He olivat iloisia myös aikuisten jutuista ja yksi lapsista sanoi minulle, 

Äiti, sä et ole koskaan saanut jouluisin lahjoja. 

Se on se muisto mikä heillä on ja minkä pohjalta olen sanonut, aikuiset eivät tarvitse lahjoja. Vaikka sisimmissäni olisin toivonut toisin. Tänä vuonna sanoin miehelleni, että mennään lapset edellä ja niin menimme mutta siitä huolimatta mieheni lahjat minulle täyttivät sydämeni kiitollisuudella. Avopuolisoni näytti minulle jouluaattona, että millaista on viettää riidattoman rauhallinen joulu, jossa voi uida onnellisuuden tunteessa ja tuntea rakkautta ympärillä.

Kohti uutta vuotta

Tämä joulu päättää hyvin tämän vuoden ja näissä tunnelmissa mitä joulu minulle tarjosi, on hyvä fiilis lähteä kohti uutta vuotta. Odotan sitä, että saamme aloittaa vuoden yhdessä ja tehdä vuodesta meidän näköisen vuoden. Juuri nyt istun puisella penkillä, sormien näpytellessä tekstiä ja samalla katseeni osuu sormukseen, josta olen aina haaveillut.

Välillä kaikki tämä tuntuu unelta. On ihan mieletöntä kokea kaikki tämä josta olen aina unelmoinut. EIkä pelkästään onnellisen yltäkylläinen joulu vaan lasten ilo, keskinäinen vuorovaikutus ja yhteen hiileen puhaltaminen sekä joulun tuoma taika, jota kaikki piti yllä. Joulu oli täydellinen ja ensi vuodesta tulee upea, meidän näköinen vuosi.

Ida

 

Lue myös:

Hyvää joulua