Hae
Elämänmakuista matkaa

Tavoitteita ja unelmia vuodelle 2023

Vuosi on vaihtunut ja on aika avata uusi sivu. Tämä ei tarkoita sitä, että alkaisi kokonaan uusi elämä. Uuden sivun vaihtuminen tarkoittaa sitä, että saa miettiä tavoitteita ja unelmia uudelle vuodelle. Osa tavoitteista ja unelmista ovat edellisvuodesta opittuja, ja saatuja asioita. Osa puolestaan voivat olla sellaisia asioita, jotka eivät ole vielä toteutuneet. Aikaisempina vuosina olen miettinyt tavoitteita miettimättä kokonaisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hyvinvoinnissa olen oppinut, että tulisi miettiä konkreettisia ympärillä olevia asioita, jotka tukevat tavoitteeseen pääsemistä.

tavoitteita ja unelmia vuodelle 2023

Toivon vuodelta 2023 enemmän parisuhde aikaa, joka ei tarkoita sitä, että iltaisin katsomme leffan yhdessä, lasten nukkuessa koska tätä saamme tehdä ilman erikoisjärjestelyitä. Se on helppo järjestää mutta haluan asettaa suhteen yhteiselle ajalel tavoitteita, jotka palkisevat meitä. Tarkoitan sellaista parisuhde aikaa, jossa lapset eivät ole kotona tai me aikuiset poistumme kotoa, ilman lapsia. Näin saimme tehdä joulukuussa muutaman kerran, kun ystäväni tuli meille vahtimaan lapsia, jotta pääsimme kahdestaan ulos. 

Meille on tulossa tammikuussa yhteistä aikaa, yhden yön verran, mikäli kaikki ennakkosuunnitelmat menevät hyvin ja kukaan ei sairastu. Ihanne tilanne olisi se, että saisimme kerran kuussa aikaa kahden. Olkoon se sitten leffassa käyden tai yötä toisaalla taikka kaupoilla käymistä. Siinä mitä se on, ei ole väliä vaan sillä, että ajan saa ottaa kahden. Koen, että vanhemmat tarvitsevat aikaa miehenä ja naisena, jotta jaksavat olla vanhempia. Lisäksi se tekee koko perheelle hyvää, kun vanhemmat pääsevät esimerkiksi syömään kahdestaan! 

Kotiin tulee virkeät, akkuja ladanneet vanhemmat, keiden lapset ovat saaneet kotona huomioita aikuiselta, joka on heidän kanssaan touhunnut koko päivän. Joulukuussa oli tosissaan tämmöisiä hetkiä ja myös lapsemme nauttivat, kun ei tarvitse koko ajan katsoa vanhempien naamaa!

tavoitteena säästäminen

Tasainen talous ja tilillä olevat säästöt saavat taloudellisen ajatuksen kevyemmäksi, ja hartioita mukavammaksi. Näin olen kantapään kautta oppinut ja kokenut. Tavoitteena vuonna 2023 on saada kuukausittaisesta rahavirrasta 1/5 sivuun, jotta koko ajan olisi pieni puskuri hetkeen, jossa esimerkiksi pesukone hajoaisi tai tulisi jokin muu yllättävä meno. Taloudellisessa säästämisessä pidän mielessä tulevan kesän ja sinne asetetut unelmat, jotka eivät täyty ilman budjetointia, säästöjä ja menoerien tarkastelua. Meillä ruoka on iso menoerä koska emme sitä aina suunnittele, emmekä pysy koskaan kauppalistassa.  

Tämän vuoden tavoite on pysyä kauppalistassa ja pitää excel taulukkoa jokaisesta perheen menosta ja tulosta. Mutta ennen rahavirran siirtymistä menoihin tms.pyrin siirtämään viidenneksen sivuun. En kuitenkaan ota siitä stressiä, jos viidennestä pitää käyttää akuuttiin menoon – kuten lääkärikuluihin tms. Pyrkimys on kuitenkin, että viidennes olisi turvaamassa taloudellista mielenhyvinvointia.  

Konkreettiseen tavoitteeseen pääseminen vaatii ruokakauppa reissujen tarkastelua, woltin vähemmälle jättämistä ja yhteisen tilin perustamista. 

Kuva: Pinja MUAH: Jemina

Ympäröin itseni hyvällä energialla

Pidän tavoitteita muissakin ihmissuhteissa, kuin parisuhteessa. Olen ihminen, joka aistii energioita ja sitä miten joku lähestyy minua. Uskoo ken tahtoo mutta nähdessäni uuden ihmisen, tiedän jo ennen kättelyä, että onko hänen energiansa minulle sopiva. Tämä on aina pitänyt paikkansa ja tätä olen työstänyt jo viime vuonna mutta jatkan työstämistä tänä vuonna. Elämä on lyhyt hukattavaksi sellaisiin ihmisiin, joiden kanssa tuntee tukehtuvansa jos on samassa tilassa. Koen, että positiivista ja hyvää energiaa säteilevät ihmiset mahtuvat minun kanssani samaan tilaan syömättä minun energiaani. Sellaista tasapainoa jokainen ansaitsee ihmissuhteiltaan. 

Jotta tähän tavoitteeseen pääsee konkreettisesti, niin tulee muistaa asettaa rajat ja viettää aikaa heidän kanssaan, joiden seurassa on hyvä olla. Muutenkin toiveinaani on päästä panostamaan enemmän ystävyyssuhteisiin yhteisillä näkemisilä. Huonolla energialla olevat kuormittavat henkisesti todella paljon ja tässä 33 – vuoden iässä sitä ei halua seistä ihmissuhteiden osalta varpaillaan, vaan sitä haluaa nauttia heistä ketkä antavat enemmän, kuin ottavat. 

Vuoden 2023 slogan

Tänään on päivä uus – on lause, joka lukee puhelimen näytöllä. Tämä slogan tarkoittaa itselleni sitä, että jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Tavoitteena on muistaa tämä vuoden jokaisena aamuna ja tästä päästään siihen, että toiveina on tehdä enemmän asioita, jotka tuottavat hyvää fiilistä. Tarkoittaa se sitten rakennekynsien ottamista, hyvän ruuan valmistamista tai harjaamattomia hiuksia. Tarkoittaa se mitä tahansa, niin tältä vuodelta toivon, että olisi hyvä meno ja paljon positiivisia kokemuksia. 

Konkreettisesti tämä toteutuu siten, että tekee rohkeasti asioita, joista haaveilee ja joista tulee hyvä fiilis. Muistaen kysyä itseltään, jos jotain ei jaksa tehdä, että onko se pakko tehdä juuri nyt? Tuleeko lattioiden pesemisestä enemmän hyvä kuin kökkö fiilis? Näitä perusajatuksia mietin paljon jo joulukuussa ja pyrin parhaani mukaan tekemään asioita sen mukaan, että mikä tuottaa enemmän iloa kuin kökköä oloa.

vuoden 2023 unelmat

Unelmani tälle vuodelle olisi saada isompi asunto eli yksi huone enemmän oleva asunto. Tämä on unelma, jonka eteen ei voi tehdä muuta kuin odottaa. Samalla pohdin paljon sitä, että onko pääkaupunki seutu paikkana sellainen missä tahdon lasteni kasvaa murrosikänsä vai olisiko muualla tarjota ns. suojaisampaa paikkaa. Tämä on niin iso asia, ettei päätöstä tehdä yhdessä yössä ja lapsia on niin monta, että muuttaminen muualle kuin nykyiselle alueelle, ei ole hetkessä sormia napsauttamalla tapahtuva juttu. Ajatuksena muutto muualle on ollut mielessä mutta se voi myös jäädä pelkäksi ajatukseksi. Aika näyttää mutta unelma olisi joka tapauksessa saada isompi koti minne mahduttaisiin vielä paremmin.

tavoitteita laadukkaassa ostamisessa

Tämä tarkoittaa, niin ruokakauppa ostoksia kuin kodin hankintoja, että vaatteita. Aika hyvin olen tähän asti pystynyt lasten vaatteiden osalta menemään laatu edellä mutta toivoisin pystyväni tähän omien vaatteiden kohdalla. Mutta ennen kaikkea unelmani olisi saada panostaa kaupassa aina laatuun, miettimättä hintaa. 

❤️ Lopuksi toivon koko perheelle terveempää ja läsnäolevampaa vuotta. Olimme syksystä jouluun jatkuvasti kipeänä ja se otti osumaaa henkiselle hyvinvoinnille. Se, että joku on ollut jatkuvasti kipeänä, on siirtänyt jatkuvasti tapaamisia ystävien kanssa ja muutenkin rajoittanut normaalia elämää. Toivon niin kovasti tälle vuodelle paljon terveyttä!

Onnellista, hyvinvoivaa ja kokemus rikasta vuotta sinulle,

Ida

Lue myös:

Hyvää joulua.