Hae
Elämänmakuista matkaa

Kotiäidin kuukausitulot

Alkuun muistutan, että se, että olen kotiäiti ja kuukausitulot saattavat olla isommat kuin sinulla, ei tee minusta huonompaa.

Kotiäitiys on valintani, siinä missä toisen valinta on tehdä uraa. Se millaiset kodiäidin kuukausitulot ovat, vaihtelevat ja siihen vaikuttaa moni asia, joka ei aina ole itsestäänriippuvainen.

Kotiäitinä olen ollut siitä saakka, kun kuopus syntyi eli maaliskuusta 2021 saakka. Montaa viikkoa en kerennyt nauttimaan opintojen jälkeen mammalomasta, kun taapero syntyi jo etuajassa. Hänen syntymänsä oli minulle iso onnen hetki ja heti tuli tunne, että en kaipaa lähihoitajan opintoihin enkä kaupankassalle. Kiire ei myöskään ole päiväkotiin kurahousuja pukemaan. Tärkein tehtäväni olisi olla kotiäitinä taaperolle ja samalla koululaisia koulusta vastassa. Kotiäitiys on valintani ja tuloni pohjautuvat sen mukaan, että olen kotiäiti. Sanotaan, että mene oikeisiin töihin, mutta unohdetaan se miten arvokasta työtä kotiäiti tekee. Jokainen äiti tietää, että lapsen hoito ei ole kattoon räkimistä. Se on työtä siinä missä muutkin mutta sen työtä ilman lakisääteisiä taukoja taikka vuosilomia.

bonusaikuinen

kotiäidin kuukausitulot

Kun sanon, että kotiäitinä oleminen on työtä, en meinaa, että fiilis on sama kuin kaupan kassalla. Ei kotiäitiyttä tehdä pakon edestä, se on valinta. Ainakin minulla. Teen tätä niin sanotusti rakkaudesta lajiin ja saan siitä kuukausituloja. Kotiäitinä olen terveydenhoitaja, opettaja, erotuomari, korkeimman oikeuden tuomari, lakinainen, laitoshuoltaja, kokki ja pesula palvelun pitäjä. Näiden lisäksi opetan tunnetaitoja, arjen hallintataitoja, itsenäisesti toimimista mutta ryhmässä muiden huomioon ottamista. Kotiäitinä annan eväät elämään ja teen sitä aamusta iltaan, yölläkin, jos tarve sen vaatii.

En sano, että uraäiti ei tekisi näin. Tekee kyllä mutta erilaisessa mittakaavassa. Ei kuitenkaan yhtään huonommassa vaan omanlaisessa valinnassa. Olen minäkin ollut vuorotyössä käyvä äiti mutta silloin olen saanut hengähtää töissä ja valmistaa päivisin vain iltapalan, sillä vuorojen vuoksi lapset ovat syöneet muut ateriat päiväkodissa.

bonusaikuinen

kotiäidin tulot

Kuten sanottu, niin kotiäitiys on valinta josta minulle maksetaan kuukausituloja. Kuukausitulot koostuvat erilaisista tuista ja niitä tulee käteen noin 2700€. Tässä ei ole avopuolison tuloja enkä erittele niitä tähän. Sen sijaan tässä on ns. minun osuus tuloista.

Ensi silmäyksellä, kun katsoo, niin voisi sanoa, että käteen tulee Roope Ankan verran rahaa. Mutta on ne menotkin suuret. Vuokralla asuminen tasokkaassa pääkaupunkiseudun alueella ei ole halpaa ja velkajärjestely vie ison osan mutta myös puhelinlaskut, että sähkökulut. 

Tämän lisäksi käteen tuleva raha ei ole kohdistettu vain yhteen aikuiseen vaan myös kolmeen lapseen. Vaikka joku sanoo,  

Saat elatustukea 

Se ei tarkoita sitä, että se on kohdistettu minun menoihini. Ei, se on kohdistettu lapsen menoihin ja se tulisi kattaa lapsen kuukausittaiset menot mutta todellisuudessa kukaan lapsi ei elä alle 180€ kuukaudessa.

bonusaikuinen

kuukausittainen perusosa

Jos lasketaan, että mikä jokaisen kuukausittainen perusosa on eli minun sekä lapsieni, niin se olisi kuukaudessa 

Alle 1500€ 

Tämän tulisi kattaa kokonaisuudessaan minun ja lasteni välttämättömät kuukausittaiset menot, pitäen sisällään hygienian, ruuan, harrastukset, vaatteet jne. Tämä ei kata vuokraa eikä muita laskukuluja. Se mitä minulla jää kuukausittain käteen, vaihtelee suuresti ja riippuu siitä tuleeko isompia menoja, kuten vakuutuslasku vai onko sinä kuukautena esimerkiksi harrastusmaksun aika tai synttärimenoja. 

Sen kuitenkin tiedän, että tällä summalla pärjää ja pihistää voisi vielä. Se on suunnitelmissani, että kuukausittaiset menot laskisi ja käteen jäisi enemmän, koska tavoitteeni olisi se, että tili olisi koko ajan plussan puolella eikä tippuisi pakkasella. 

Miten pääsen kotiäitinä taloudellisiin tavoitteisiin ja saan menot minimiin, siitä tulen kertomaan viikoittain teille. Näin ollen pääsen itse seuraamaan omaa raha virtaa ja löytämään taloudellisia kehityskohteita sekä hyviä juttuja mitkä olen jo havainnut! 

Ida 

 

Seuraa meitä:

Instassa

Lue myös:

Yksinhuoltajan tuet

Nostan kotihoidon tukea

kesälomalla ympärivuorokautisessa työpaikassa