Hae
Elämänmakuista matkaa
Kaupallinen yhteistyö

Unettomat yöt – mikä avuksi?

Kaupallinen yhteistyö: Unihiekkaa

Pitkälti loppuvuoden teemana oli unettomat yöt, jotka alkoivat jo syksyn aikana. Milloin joku oli kipeänä, milloin puolestaan tuli kasvukipuja ja nähtiin painajaisia. Usein heräilyihin ei ollut selkeää syytä. Unettomat yöt vaivasivat todella paljon ja lähdimme hakemaan niihin apua, taapero etusijalla. Taaperolla unettomat yöt alkoivat joskus syksyn tiennoilla ja hän epäsäännöllisen säännöllisesti nukkui yönsä useamman herätyksen taktiikalla. Tuntuu, että aina joku oli huonosti.

Imetyksellä maito ei kelvannut vaikka maitoa haluttiin. 

Heräämisellä piti päästä syliin, ja hetken päästä siitä tuli päästä pois. 

Itkua tuli tippuneesta tutista mutta suuhun laittaessa tutti sinkoutui taas pois. 

Joskus huutoa kesti kolme tuntia, toisinaan nukahdus tapahtui hyvin nopeasti. 

Samaan aikaan viisivuotiaan unet viereisessä huoneessa kuormittivat, vaan emme ymmärtäneet hakea siihen apua, koska ajattelimme tämän olevan tyypillinen vaihe. Vaihe tosin on kestänyt jo liian kauan ja kokonaisuudessaan me vanhemmat olimme viikko sitten niin lopussa, että otin yhteyttä Instagramissa seuraamaani uniohjaajaan. Siitä se ajatus sitten lähti.

Unettomat yöt, uniohjaaja auttaa

Olen seurannut Lauraa jo pitkään ja pidän hänen näkemyksistään niin vauvan, kuin leikki-ikäisen nukkumisen suhteen. Laura oli ensimmäinen ketä lähestyin väsynein silmin. En sillä hetkellä nähnyt muuta keinoa, kuin lähestyä uniohjaajaa. Eikä aikaakaan, kun olimme keskusteluyhteydessä ja sain ensimmäiseksi ohjeeksi pitää unipäiväkirjaa. Aloitin unipäiväkirjan täyttämisen edellisviikon keskiviikkona ja samana päivänä päätimme kotona, että pidämme taaperon iltarutiineista kiinni.  

Tähän väliin myönnän, että lähtötilanne oli kaoottinen! Taapero, joka loppu syksyn, ja talven mittaan piti heräilyä yllä, nukkui epärytmisesti. Se oli helpotus siinä mielin, että saatoimme lähteä ovesta ulos koska tahansa mutta unettomien öiden jälkeen tuntui, että nyt olisi aika ottaa selkeät ja tarkat iltarutiinit käyttöön.  

Taapero, joka heräili paljon öisin, nukkui paljon päivisin ja eleli hyvin “epävireistä” rytmiä. Rutiinit olivat aina samat mutta rytmistä ei ollut tietoakaan. Sain selkeiden iltarutiinien käyttöön ottamisesta uniohjaajalta vahvistuksen ja tuli hyvä mieli kuulla tekevänsä jotain oikein. Iltarutiinien vaikutus näkyi jo yhdessä yössä! Olimme hämmästyneitä siitä miten iso vaikutus tarkoilla iltarutiineilla, sekä illan nukkumaanmeno rytmillä on kokonaisuudessaan yöhön. Nyt takana on muistaakseni neljäs yö, jossa herätyksiä on vain kerran yössä!

Viisivuotiaan nukahtamisen haasteet

Kuten alussa sanoin, niin meidän viisivuotias on potenut jo pitkään unihaasteita mutta me emme osanneet siihen hakea apua. Tänään tuli kuitenkin Lauran kanssa puheeksi myös viisivuotiaan nukkuminen ja yllättäen olimmekin aivan iloisia niistä neuvoista mitä saimme tukeaksemme toiseksi nuorimman itsenäistä nukahtamista ja levollisia öitä.

Haasteena on tähän asti ollut se, että hänen nukuttamiseen menee jopa useita tunteja, ja olemme olleet neuvottomia siitä mitkä syyt siihen voivat johtaa. Uniohjaajan kanssa keskustellessa löysimme syitä, jotka voivat vaikuttaa unen hakemiseen ja siihen, miksi iskän pitää istua vieressä nukahtamiseen saakka. 

Tuntui hartioita keventävältä saada avaimia viisivuotiaan nukahtamisen tukemiseen ja samalla vahvistusta siihen, että suuntamme taaperon kanssa on oikea. Hieman pitää vielä hieno säätää asioita.

Mitä nyt?

Nyt kädessä on neuvoja, toiminta tapoja vahvistavia sanoja ja kohta sähköpostiin kilahtaa niin sanottu toimintasuunnitelma. Kahden viikon päästä meillä on seuranta puhelu, jossa käymme läpi miten olemme kummankin pienen kohdalla edistyneet ja millaisia muutoksia meidän unettomiin öihin on tullut. Jos yhtään kuulostelen tätä iltaa, niin pienillä muutoksilla on suuri vaikutus. Viisivuotias nukahti tänään pitkästä aikaa ikuisuuteen levollisesti, nopeasti ja vailla huolen häivää.

Hyvä tästä tulee. 

Ida

 

Lue myös:

Uneton yö

Itkuisia öitä ja voimakas parisuhde

Seuraa matkaamme:

Instassa

Kaupallinen yhteistyö: Unihiekkaa