Hae
Elämänmakuista matkaa

Vuosi velkajärjestelyssä

Muistatteko, kun kerroin, että olen päässyt velkajärjestelyyn? Nyt siitä, että velkajärjestely alkoi, on jo vuosi. Se tarkoittaa sitä, että olen suorittanut jo kolmanneksen velkajärjestelystä ja enää on kaksi vuotta jäljellä tätä matkaa. Välillä tuntuu ihan uskomattomalta se, että olen ollut jo vuoden velkajärjestelyssä. Tämä tarkoittaa sitä, että olen kahden vuoden päästä velaton ja taloudellisesti vapaa. Se tuntuu hiton hienolta ja olen itsestäni todella ylpeä! Matka kohti velkajärjestelyä ei ollut lyhyt tai mutkaton mutta jokaisen odottamisen sekä lähettämäni liitteen arvoinen matka, jonka aikana jännitys oli jatkuvasti läsnä. Instagramissa sain muutaman kysymyksen liittyen velkajärjestelyyn ja vastaan niihin nyt!

kuva: täältä

vuosi velkajärjestelyssä

Miten sun muutto miehesi kanssa vaikutti sinun velkajärjestelyyn vai vaikuttiko?

Tätä kysyttiin paljon! Kopion vastauksen suoraan Minilexin sivuilta ja vastaus kuuluu näin:

”Jos avopuoliso on ottanut velkaa omiin nimiinsä, avoliitolla ei ole vaikutusta velkajärjestelyyn.”.

Eli kuten luitte, niin avoliitto ei vaikuttanut eikä vaikuta velkajärjestelyyn. Tämä on aivan ymmärrettävää ja järkeenkäypää, sillä jokainen velkani on otettu omiin nimiini eikä liity nykyiseen avoliittoon millään tavalla. Maksan itse velkajärjestelyn menoni eivätkä ne ole osana koko perheen menoja. Ainoastaan minun menoja.

Oletko töissä ja vaikuttiko se velkajärjestelyyn?

En ole töissä, joten se ei minun kohdallani vaikuttanut velkajärjestelyyn. Tärkeintä on suoriutua minulle määrätystä maksuohjelmasta ja tällä hetkellä pystyn suoriutumaan siitä yhtä hyvin, kuin silloin jos olisi päiväkodissa lastenhoitajana. Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä ovat yksilöllisiä asioita ja toisella työttömällä työttömyys tms. voi olla este mutta yhtälailla työstä saadut tulot voivat vaikuttaa siihen. Ei ole olemassa yhtä ja ainutta tapaa päästä velkajärjestelyyn.

Vuosi takana, kaksi vuotta edessä

Kysyitte,

Oliko prosessi helpo vai monimutkainen?

Kokemukseni mukaan monimutkainen. Kokonaisuudessaan minulla meni prosessiin 3v ja tämä pitää sisällään ensimmäisen yhteydenoton, ja siitä velkajärjestelyn alkamispäivän. Koin, että velkajärjestelyn aikana hakijan eli minun tuli osittaa myös henkinen jaksaminen, että taloudellinen hallinta. Talousneuvojani sanoi, että kaikki ihmiset eivät kestä sitä, jos päätös olisi hylkäävä, joten sekin vaikutti varmasti siihen, miten pitkälle prosessissa mentiin. Koko prosessin aikana lähetin lukuisia liitteitä, vastasin useisiin kysymyksiin, tarinoin velkaantumishistoriani ja numeroin taloudellista tulevaisuutta.

Velkajärjestely prosessi oli pitkä, vaativa ja raskas mutta jokaisen liitteen, odottamisen ja kärsivällisyyden arvoinen juttu. Jos velkajärjestelyyn hakeutuu, niin toivoa ei kannata menettää ja on hyvä muistaa, että jos järjestelyyn ei pääse nyt, siihen voi aina hakeutua uudestaan. Mahdollinen hylkäävä päätös on aina perusteltu päätös, siinä missä mahdollinen puoltava päätös on myös tarkoin perusteltua.

Selviääkö siitä koskaan?

Selviää! Jokainen pystyy olemaan itse vastuussa taloudestaan ja vaikuttamaan siihen, että selviääkö taloudellisesta ahdingosta. Olen siitä hyvä esimerkki, että en luovuttanut missään vaiheessa. En siinä vaiheessa, kun ulosotto numerot nousivat viisi numeroiseksi enkä siinä vaiheessa, kun harjoittelin ns. kädestä suuhun elämistä, jotta pystyn suoriutumaan kunnialla määrätystä maksuohjelmasta. Talous on aina mahdollista saada kuntoon, jos sen eteen jaksaa tehdä töitä ja on siihen henkisesti valmis. Mikään ulosottovelka tai velkajärjestelyn lyhennys ei katoa kuukaudessa, eikä vielä vuodessa vaan se vaatii pitkäjänteistä panostusta. Mutta se kannattaa tehdä, jos haluaa olla taloudellisesti vapaa.

Lottovoitto kädessä

Olen yhä sitä mieltä, että velkajärjestelyn saaminen on kuin lottovoitto. Ei tämmöistä tilaisuutta tule kaikille ja on pysäyttävää miettiä omaa taloutta viisi vuotta sitten, ja tänään. Siinä on iso ero ja olen päässyt tähän hetkeen syvistä vesistä noustuani. Taloudellinen matka on aina yhtä oppimista ja viilaamista, näin se on. Se, että olen päässyt velkajärjestelyyn, ei tee minusta täydellistä rahan käyttäjää mutta opin kulutuksestani joka päivä jotain uutta ja jotain kehitettävää. Samalla arvostan rahaa eri tavalla nyt, kuin viisi vuotta sitten. Rahalliset arvot ovat myös erilaisen ja rahan käyttäminen tänään parempaa, kuin 25-vuotiaana, jolloin velkaannuin. Silloin ostin kaiken kulutusluotolla, osamaksuilla ja velaksi, nyt ostan sen mihin on varaa.

Pitäkää huoli taloudestanne, se tuo henkiselle hyvinvoinnille tyydytystä.

Ida

 

Lue myös:

Velkahelvetistä kohti lottovoittoa

Velkajärjestely – vastaukset kysymyksiin

Seuraa myös:

Instassa